Bloomberg: Στο πρόγραμμα της Λαγκάρντ συνάντηση με Τσίπρα στο Νταβός και συζήτηση για χρέος
Η Κριστίν Λαγκάρντ χορεύει με παιδιά ορφανοτροφείου στην Ντουάλα (Douala), τη μεγαλύτερη πόλη του Καμερούν, στις 9 Ιανουαρίου 2016, στο πλαίσιο επίσκεψής της σε Καμερούν και Νιγηρία (4-9/1), όπου συναντήθηκε με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών, αλλά και τους υπουργούς Οικονομικών των έξι κρατών-μελών της Οικονομικής και Νομισματικής Κοινότητας της Κεντρικής Αφρικής (CEMAC), με τους οποίους συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις και, κυρίως, την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι με αυτήν την επίσκεψη το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσμούς του με τα μέλη του στην αφρικανική ήπειρο. Τον Μάιο του 2012, η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε πει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Guardian ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει καμία επιείκεια στους όρους του προγράμματος. Εκείνο, όμως, που θα έμενε από εκείνη τη συνέντευξή της ήταν η ιδιαίτερα σκληρή της γλώσσα: «σκέφτομαι πολύ περισσότερο τα παιδιά σε ένα σχολείο στο Νίγηρα που πηγαίνουν στο μάθημα μόνο για δύο ώρες την ημέρα, αναγκάζονται ακόμα και την καρέκλα του θρανίου να μοιραστούν και διψάνε για μόρφωση. Τα έχω μονίμως στο μυαλό μου. Γιατί πιστεύω ότι χρειάζονται πολύ περισσότερη βοήθεια από ό,τι στην Αθήνα». Τρεισήμισι χρόνια μετά, το ΔΝΤ έχει παραδεχτεί ότι έκανε λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούν διαφορετικά την προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα έχει αισίως υπογράψει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης μετά από οκτώ μήνες σύγκρουσης με τους πιστωτές της, και ο κόσμος έχει γίνει πιο επικίνδυνος, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να πει πως η κρίση που ξέσπασε το 2008 έχει μείνει πίσω οριστικά. Ποιος σε Ευρώπη και Αμερική θα χορέψει καλύτερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός; - Πηγή: REUTERS/Stephen Jaffe/IMF/Handout via Reuters

Story highlights

  • Bloomberg: Η Κριστίν Λαγκάρντ σχεδιάζει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, όπου αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τρόποι πιθανής απομείωσής του
  • Η ελληνική κυβέρνηση έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός
  • Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Τζο Μπάιντεν
  • Ασφαλιστικό και πρώτη αξιολόγηση προϋπόθεση για τους θεσμούς πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος
  • Η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα εξαρτάται από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Ελλάδας και τη συνεννόηση με τους Ευρωπαίους για την προοπτική βιωσιμότητας του χρέους

H Κριστίν Λαγκάρντ (Christine Lagarde) σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που ξεκινά τις εργασίες του την επόμενη εβδομάδα, για να συζητήσει μαζί του τις προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο απομείωσής του.

Αυτό μετέδωσε πριν από λίγη ώρα (13/1) το Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος, όπως αναφέρει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου, στο τραπέζι θα τεθεί το ελληνικό πρόγραμμα και, κυρίως, «τρόποι ώστε να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμα επίπεδα», όπως από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού απαιτεί το ΔΝΤ, αναβιώνοντας τη σχετική κόντρα που είχε με τους Ευρωπαίους το 2012, όταν στην Ουάσιγκτον έβλεπαν πως η ελληνική διάσωση δεν αποδίδει, πλήττοντας το κύρος του Ταμείου. 

Όπως προ ημερών είχε μεταδώσει το CNN Greece, η ελληνική κυβέρνηση έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Νταβός, όπου σε πολιτικό επίπεδο προγραμματίζονται συναντήσεις με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι (Mario Draghi), ενώ δεν αποκλείεται συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden).

Οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης, δεδομένων των γεωπολιτικών εντάσεων και των εξελίξεων που, με αφετηρία την κινεζική οικονομία, προκαλούν παγκόσμια αναταραχή στις αγορές, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις προσπάθειες ανάκαμψης των οικονομιών σε ανατολή και δύση.

Χρέος και υποσχέσεις

Για την Ελλάδα, τα παραπάνω συμπίπτουν με την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την πορεία της πρώτης αξιολόγησης, από την οποία συναρτάται η πολυαναμενόμενη συζήτηση για το χρέος, γύρω από την οποία κρίνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Μέχρι στιγμής, το Ταμείο βάζει τεχνογνωσία στις διαπραγματεύσεις, αλλά όχι χρήματα, κάτι που προκαλεί εκνευρισμό στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και πρωτοστατούντος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble) απαιτεί την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν καθίσταται αναγκαία και η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο. Ο υψηλού ρίσκου αυτός ελιγμός της Αθήνας θα δοκιμαστεί στο Νταβός, καθώς το Ταμείο έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να βάλει χρήματα, αν δεν εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, όπως απορρέουν από τη συμφωνία του Ιουλίου.

Το ΔΝΤ έχει σταματήσει ήδη από τον περασμένο Ιούνιο να καταβάλλει τις δόσεις από το δεύτερο πρόγραμμα, που ήταν προγραμματισμένο να λήξει μετά από δεκαπέντε αξιολογήσεις στις 29 Φεβρουαρίου 2016.

Όπως φαίνεται από τις κατά καιρούς δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι δύο πλευρές των θεσμών προσπαθούν να βρουν μία λύση που να συμβιβάζει την απαίτηση-όρο του ΔΝΤ για κούρεμα του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα και την ανάγκη των Ευρωπαίων να αποδείξουν ότι το τρίτο πρόγραμμα όχι μόνο ήταν αναγκαίο, αλλά και είναι καταδικασμένο να πετύχει.

Εξ αυτού προκύπτει μια αλλαγή παραδείγματος ως προς τον ορισμό του τι συνιστά βιώσιμο χρέος, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ (Jeroen Dijsselbloem) αλλά και τον Κλάους Ρέγκλινγκ (Klaus Regling) να δηλώνουν τους τελευταίους μήνες ότι δεν έχει σημασία το ύψος του ονομαστικού χρέους, αλλά η ετήσια εξυπηρέτησή του, για την οποία προτείνουν πλαφόν 15% επί του ελληνικού ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης