ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι δηλώνει η GRECO στο CNN Greece για το νέο Ποινικό Κώδικα - Η υπόθεση της Folli Follie

Τι δηλώνει η GRECO στο CNN Greece για το νέο Ποινικό Κώδικα - Η υπόθεση της Folli Follie

Στον «αέρα» θα βρίσκονται μετά τις 31 Οκτωβρίου δεκάδες ποινικές διαδικασίες μεγάλων οικονομικών σκανδάλων και υποθέσεων διαφθοράς για τις οποίες είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτη δίωξη πριν την 1η Ιουλίου 2019. Ο λόγος είναι το άρθρο 464 του νέου Ποινικού Κώδικα.

Το περίφημο άρθρο 464 προβλέπει πως εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες που έχουν ανοίξει με αυτεπάγγελτη δίωξη των εισαγγελικών αρχών με αντικείμενο πράξεις για την δίωξη των οποίων απαιτείται μήνυση με τον νέο Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ , θα συνεχιστούν μόνον εφόσον ο δικαιούμενος να υποβάλει μήνυση δηλώσει εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του νέου Ποινικού Κώδικα ότι επιθυμεί την πρόοδό των υποθέσεων.

Το εν λόγω τετράμηνο εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου και εάν έως τότε δεν έχουν υποβληθεί από τους θιγόμενους σε διάφορες υποθέσεις οι σχετικές μηνύσεις τότε θα σταματήσουν οι ποινικές διαδικασίες. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το εν λόγω άρθρο πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων εκατοντάδες υποθέσεις που είχαν ανοίξει με αυτεπάγγελτες διώξεις των εισαγγελέων, θέτοντας ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των ήδη ασκημένων διώξεων την υποβολή μήνυσης από τους θιγόμενους.

Σε κάποιες περιπτώσεις η υποβολή της μήνυσης είναι εύκολη υπόθεση σε άλλες περιπτώσεις όμως, και ειδικά όταν ο θιγόμενος είναι νομικό πρόσωπο που εξακολουθεί να έχει σχέσεις με τους κατηγορουμένους, η υπόθεση περιπλέκεται και δικαιώνεται η σοφία του νομοθέτη του Ποινικού Κώδικα του 1951 που προέβλεψε τις αυτεπάγγελτες διώξεις εκ μέρους των εισαγγελέων.

Μια χαρακτηριστική υπόθεση που το άρθρο 464 του νέου Ποινικού Κώδικα θα προκαλέσει περιπλοκές είναι αυτή της Folli Follie. Ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης είχε αυτεπάγγελτα ασκήσει διώξεις για την υπόθεση της Folli Follie στην οικογένεια Κουτσολιούτσου. Ωστόσο, εάν έως το τέλος Οκτωβρίου που λήγει το τετράμηνο δεν υποβληθούν μηνύσεις από την ίδια την Folli Follie, τους μετόχους της και κυρίως τους επενδυτές (στους οποίους περιλαμβάνονται ΕΦΚΑ και Υπερταμείο), τότε η δίωξη του εισαγγελέα Δραγάτση θα παύσει να ισχύει.

H GRECO ανησυχεί

Η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις από τις αλλαγές που έχουν επέλθει από την 1η Ιουλίου στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στα συνολικά επίπεδα διαφθοράς στην Ελλάδα.

Στη βάση αυτή βρίσκεται την παρούσα περίοδο σε διαβούλευση με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και αξιολογεί τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς θα καταρτίσει ειδική έκθεση για το θέμα.

Το CNN Greece απευθύνθηκε για το θέμα στον Εκτελεστικό Γραμματέα της GRECO Τζιανλούκα Εσποζίτο ο οποίος δήλωσε:

«Η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης προετοιμάζει μια ad hoc έκθεση για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα της Ελλάδος και υπό αυτό το πρίσμα ενδέχεται σύντομα μια ομάδα της GRECO να επισκεφτεί την Ελλάδα».

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές πολλά από τα επίμαχα άρθρα του Ποινικού Κώδικα «Καλογήρου» που έφεραν τη χώρα μας στο στόχαστρο των διεθνών οργανισμών θα διορθωθούν. Υπό αναθεώρηση είναι και το άρθρο 464 του Ποινικού Κώδικα, ωστόσο η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που εισηγήθηκε τις σχετικές αλλαγές εντάσσει και εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες για απιστία στις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου, κάτι που εγείρει πρόσθετα ερωτηματικά για το σκοπό της πρότασης αυτής, καθώς επηρεάζει αναδρομικά την έκβαση σοβαρών υποθέσεων για τις οποίες έχει ήδη ασκηθεί δίωξη.

Αυτό που μένει να καταδειχθεί είναι το εάν η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας θα επέμβουν πριν το τέλος Οκτωβρίου προκειμένου οι υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ασκηθεί δίωξη να μην καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων, κάτι που θα βλάψει σε πολλές περιπτώσεις το δημόσιο συμφέρον και θα δείξει πως η κυβέρνηση ευνοεί την ατιμωρησία και τη διαφθορά, σε αντίθεση με τη βούληση των αρμόδιων διεθνών οργανισμών.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ