ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Αιτήσεις από 45.000 επιχειρήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Κορωνοϊός: Αιτήσεις από 45.000 επιχειρήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή
ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στις 45.000 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha. O υπουργός ανέφερε πως οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν λάβει παράταση έως τις 21 Απριλίου και πως η καταβολή των πρώτων ποσών θα γίνει μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Μαΐου.

«Τα χρήματα αυτά θα μπουν στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, από τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ», τόνισε ο υπουργός.

Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής - που εγκρίθηκε ως έκτακτη κρατική ενίσχυση την προηγούμενη Τετάρτη από την Κομισιόν - συνίσταται στην εκταμίευση χαμηλότοκων δάνειων προς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προσωρινές οικονομικές δυσκολίες λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, με μόνον κριτήριο, να αποδεικνύεται η ανάγκη λήψης των δανείων αυτών από τη σημαντική μείωση της δραστηριότητάς τους.

Τα δάνεια θα δίνονται απευθείας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών και το πρόγραμμα θα κρατήσει έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Η συνολική διάρκεια του σχήματος είναι πενταετής. Το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος, χωρίς υποχρέωση καταβολής δόσεων. Η δε αποπληρωμή του δανείου θα πραγματοποιείται τα επόμενα τέσσερα έτη, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η ενίσχυση – δάνειο μέσω του σχήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν θα μπορεί να ξεπεράσει συνολικά το ποσό των 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση και θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη, αλλά και μη συμψηφιστέα.

Η επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασής τους σε σύγκριση με την προγενέστερη. Η αποτύπωση θα προκύπτει μέσω ενός – τυποποιημένου – μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης του υπουργείου Οικονομικών (ΓΛΚ και ΑΑΔΕ), με βάση φορολογικά δεδομένα και λοιπούς σχετικούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς δείκτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ