ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρούτσης στο CNN Greece: Διευρύνεται η περίμετρος των μέτρων στήριξης για εργαζόμενους–επιχειρήσεις

Βρούτσης στο CNN Greece: Διευρύνεται η περίμετρος των μέτρων στήριξης για εργαζόμενους–επιχειρήσεις
Δελτίο τύπου / POOL / ΙΝΤΙΜΕ

Mέσα στις επόμενες ώρες θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα διευρύνεται περαιτέρω κατά 160.000 ο αριθμός των δικαιούχων για το επίδομα των 800 ευρώ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο CNN Greece, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση έχει αποδείξει πως βασικό της μέλημα είναι η στήριξη της πλειοψηφίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Έτσι έχει λάβει μέτρα τα οποία συμπεριλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται και θα συνεχίσει να αυξάνει την περίμετρο το επόμενο διάστημα.

«Οποιαδήποτε παθογένεια, την αντιμετωπίζουμε αμέσως», τόνισε στο CNN Greece, ο υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση μαζί με τους 160 χιλιάδες εργαζόμενους θα πάρουν και 155 χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι το επίδομα των 800 ευρώ έως τις 5 Μαΐου.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως διευρύνεται η περίμετρος και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, καθώς θα πάει σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 20 εργαζομένους.

Οι νέες κατηγορίες που θα ενταχθούν στο επίδομα των 800 ευρώ είναι οι εξής:

Λατόμοι, ασβεστοποιοί, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, αγγειοπλάστες, κεραμοποιοί, πλινθοποιοί, μισθωτοί επισκευαστικών ζωνών, μουσικοί και τραγουδιστές μέλη των οικείων σωματίων, ηθοποιοί, υποδηματεργάτες, χειριστές, βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, Ελεγκτές και ταμίες κινηματογράφου – θεάτρου, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου και κινηματογράφου, Χειριστές σκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών και λοιπών μηχανημάτων, μισθωτοί τουριστικού επισιτιστικού κλάδου (επισιτιστικά επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό, δηλαδή σεφ, μάγειρες, γκαρσόνια, κ.λπ.), χορευτές μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων.

Ειδική κατηγορία ανοίγει για τους οικοδόμους, οι οποίοι έλαβαν το δωρόσημο Πάσχα 2020 από τον e-Ε.Φ.Κ.Α.

Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης:

  • Φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο Β του υπ. Εργασίας καθώς και στο μητρώο Α εφόσον είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ και φέρουν το ειδικό βιβλιάριο του Η και Ι κεφαλαίου,
  • Ξεναγοί υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e-ΕΦΚΑ,
  • Αποκλειστικές νοσοκόμες που είναι συνδεδεμένες με το ειδικό μητρώο του υπ. Υγείας,
  • Δικαιούχοι τακτικής ανεργίας με λήξη στις 31.12.2019,
  • Εργαζόμενοι σε αυτοχρηματοδοτούμενα ΝΠΙΔ,
  • Εργαζόμενοι που διασταυρώνονται από το υποκατάστημα του Ε.Φ.Κ.Α. Ουρανούπολης Αγ. Όρους,
  • Εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία στην ΔΕΘ Helexpo ΑΕ,
  • Ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, είναι να μην έχουν λάβει επίδομα τακτικής ανεργίας κατά το χρονικό διάστημα από την 1/1/2020 έως τις 30/4/2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ