ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κορωνοϊός καθυστέρησε την εξέταση υποθέσεων για ξέπλυμα χρήματος

Ο κορωνοϊός καθυστέρησε την εξέταση υποθέσεων για ξέπλυμα χρήματος
CNN Greece

Στα μέσα Φεβρουαρίου η κυβέρνηση έδωσε τρίμηνη παράταση έως τις 19 Μαΐου 2020, προκειμένου η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να στείλει σε ανακριτές και δικαστικά συμβούλια τις υποθέσεις για τις οποίες είχε δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία και τα δικαστικά όργανα εν συνεχεία να επικυρώσουν ή όχι τις σχετικές διατάξεις δεσμεύσεων για ένα πρόσθετο διάστημα 18 μηνών.

Στη βάση αυτής της προθεσμίας η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τα αρμόδια δικαστικά όργανα έπρεπε να διευθετήσουν εντός 90 ημερών περισσότερες από 900 υποθέσεις για τις οποίες τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού δεν επέτρεψε σε εισαγγελείς και δικαστές να εργαστούν κανονικά για να διευθετήσουν τις σχετικές υποθέσεις, ο όγκος των οποίων είναι πολύ μεγάλος και εάν δεν δοθεί πρόσθετη προθεσμία υπάρχει κίνδυνος να ξεπαγώσουν «λόγω κορωνοϊού» περιουσιακά στοιχεία κατηγορούμενων που αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες για οικονομικά και άλλα εγκλήματα.

Άλλωστε η έκθεση επιπτώσεων που συνόδευε την τροπολογία με την οποία είχε δοθεί η τρίμηνη παράταση το Φεβρουάριο προέβλεπε πως το μεταβατικό καθεστώς του ν. 4637/2019 θεσπίστηκε «προκειμένου να αποτραπεί ο ενδεχόμενος κίνδυνος ματαίωσης της ανάκτησης των προϊόντων εγκλήματος από το Δημόσιο σε περίπτωση καταδίκης που θα μπορούσε να προκληθεί από μία μαζική παύση σε ισχύ διατάξεων του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που βρίσκονται εκτός των νέων χρονικών ορίων και που έχουν εκδοθεί με τα προγενέστερα νομικά καθεστώτα».

Ήδη από το Νοέμβριο του 2019, όταν ψηφίσθηκε η σχετική διάταξη για το μαζικό ξεπάγωμα περιουσιακών στοιχείων κατηγορούμενων για εγκλήματα – η οποία είχε συγκεντρώσει αρνητική δημοσιότητα για την κυβέρνηση- επισημάνθηκαν δυσχέρειες στη διαβίβαση των σχετικών πράξεων στα αρμόδια δικαστικά όργανα με ενδεχόμενο κίνδυνο αυτοδίκαιης παύσης ισχύος διατάξεων δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων. Σε αυτό το σημείο ωστόσο βρισκόμαστε ακόμη, καθώς η πανδημία εμπόδισε να τρέξουν ομαλά οι σχετικές διαδικασίες.

Δικαστικές πηγές αναμένουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας να βοηθήσουν τον αγώνα δρόμου στον οποίο έχουν επιδοθεί τα δικαστικά όργανα και η Αρχή για το Ξέπλυμα, δίνοντας μια νέα πολύμηνη παράταση, κάτι που πάνω από όλα θα εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, καθώς με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί ο κίνδυνος να λήξουν αυτοδικαίως οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων χιλιάδων υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ