ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες ελαφρύνσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ποιες ελαφρύνσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σχέδιο για ελαφρύνσεις σε δυο δόσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι τα εξής: Να εξαιρεθούν και να μην συνυπολογιστούν στο συνολικό εισόδημα από ακίνητα τα μισθώματα που θα εισπράξουν οι φορολογούμενοι τα οποία θα είναι μειωμένα κατά 40% κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς. Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ συντελεστής 15%, από 12.001 έως 35.000 με συντελεστή 35% και πάνω από 35.000 με συντελεστή 45%.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ενδεχομένως να κληθούν να υποβάλλουν δήλωσης «ζημιάς», μέσω του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων) κατά την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων το 2021 (εισοδήματα 2020) καθότι η μείωση αφορά εισόδημα του τρέχοντος έτους.

Επίσης μελετάται η έκπτωση 5% του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα ακινήτων χωρίς δικαιολογητικά να διπλασιασθεί και να φθάσει το 10%.

Τέλος, μεταξύ των προτάσεων είναι και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι λαμβάνουν μειωμένο μίσθωμα κατά 40%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ