ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι ισχύει με την περικοπή σε δώρα και επικουρικές

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι ισχύει με την περικοπή σε δώρα και επικουρικές
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε 900 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή των αναδρομικών που θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, η απόφαση αφορά 1.766.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και 496.000 συντάξεις του δημοσίου.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Βρούτσης είπε ότι η κυβέρνηση συμμορφώνεται απόλυτα στην απόφαση και θα δώσει αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους που έχει περικοπεί η κύρια σύνταξή τους και όχι μόνο στους 250.000 ενάγοντες και απαιτούντες.

Στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης πως η απόφαση δεν αφορά μόνο τις κύριες αλλά και τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, ο κ. Βρούτσης επέμεινε ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά τις κύριες συντάξεις.

Στις επικρίσεις ότι εκείνοι που μένουν εκτός είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει απόλυτα την απόφαση του ΣτΕ και δεν μπορεί να πει τίποτα παραπάνω σε αυτό το θέμα.

Ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι την Τετάρτη κατατέθηκε η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, ενώ για τον δημόσιο τομέα θα ακολουθήσει αντίστοιχη διάταξη, μόλις εκδοθεί απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στο ερώτημα εάν θα μπορεί κάποιος που θα εισπράξει τα αναδρομικά αυτά, να διεκδικήσει επιστροφή σε επικουρικές και δώρα, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αυτή, θέλει να τελειώσει μια για πάντα με δικαστικές εκκρεμότητες με τις αντισυνταγματικές αμφισημίες με το ασφαλιστικό».

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που περιλαμβάνεται στην τροπολογία που κατατέθηκε για τα αναδρομικά των συνταξιούχων επισημαίνεται ότι η δαπάνη για την καταβολή των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ αφορούν τους συνταξιούχους του δημοσίου και θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρόβλεψη, μόλις εκδοθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για την καταβολή των αναδρομικών ο εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, αναφέρει εξής:

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών ύψους 1,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Τα συνολικά αναδρομικά που αφορούν τις περικοπές των νόμων 4093/2012 (περικοπή σύνταξης στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.000 μεικτά και περικοπή δώρων και επιδομάτων) και 4051/2012 (περικοπή κύριων συντάξεων πάνω από 1300 ευρώ) ανέρχονται στο ποσό των 3,9 δισ. ευρώ.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε, θα καταβληθούν εντός εξαμήνου 900 δισ. ευρώ μόνο στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις. Δεν προβλέπεται καταβολή για τις περικοπές των δώρων και των επιδομάτων ούτε για τις επικουρικές συντάξεις, παρόλο που οι αποφάσεις του ΣτΕ το 2015 τις είχαν κρίνει αντισυνταγματικές.

Στην πράξη δεν θα λάβουν αναδρομικά οι συνταξιούχοι που λάμβαναν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης , δηλαδή όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Μέσα στην τροπολογία προβλέπεται ότι με την καταβολή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων, αποσβήνεται κάθε απαίτηση των συνταξιούχων για δώρα, επιδόματα και επικουρικές συντάξεις, με εξαίρεση όσους έχουν προσφύγει δικαστικά.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση που μέχρι πρότινος μιλούσε για συνολική λύση χωρίς δικαστικά έξοδα, με την τροπολογία «σπρώχνει» τους συνταξιούχους να καταθέσουν αγωγές εντός εξαμήνου και μέχρι την καταβολή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων.

Τι νόημα είχε η πιλοτική δίκη όταν πάλι οι συνταξιούχοι πρέπει να προσφύγουν για να διεκδικήσουν τις περικοπές στα διοικητικά δικαστήρια;

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν αποτελεί εκτέλεση της πρόσφατης δικαστικής απόφασης. Συνεπώς και οι συνταξιούχοι που θα λάβουν αναδρομικά και οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν, πρέπει να προσφύγουν δικαστικά πριν την εκταμίευση των ποσών, ώστε να διεκδικήσουν τις περικοπές δώρων και επικουρικών συντάξεων.

Ελπίζω άμεσα η κυβέρνηση να διορθώσει το λάθος και να ολοκληρώσει την ορθή εφαρμογή της δικαστικής απόφασης καταβάλλοντας το σύνολο των αναδρομικών του 11μηνου χωρίς εξαιρέσεις και στο σύνολο των δικαιούχων. Και για να απονεμηθεί δικαιοσύνη και για να μην μπουν οι συνταξιούχοι σε έξοδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ