ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «τραπέζι» του Eurogroup η δημοσιονομική ευελιξία για το 2021

Στο «τραπέζι» του Eurogroup η δημοσιονομική ευελιξία για το 2021
John Thys, Pool Photo via AP

Στο αυριανό Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση θα αποκομίσει μια καλύτερη εικόνα για το βαθμό της δημοσιονομικής ευελιξίας που θα ισχύσει το 2021. Φέτος, λόγω της πανδημίας η Ελλάδα δεν ήταν υποχρεωμένη να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και το ίδιο επιθυμεί και για το 2021. Αν και ήδη υπάρχουν χώρες της ευρωζώνης που συμφωνούν με την επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας, ωστόσο υπάρχουν και άλλες που θέλουν να υπάρχουν διασφαλίσεις πως μεσοπρόθεσμα θα επανέλθει η δημοσιονομική πειθαρχία.

Έτσι, οι υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν αύριο απόψεις σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, θα εξετάσουν τα μέτρα πολιτικής που έχουν ληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και θα ασχοληθούν με τις ανάγκες ανάκαμψης που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι οικονομίες μετά την κρίση του κορωνοϊού, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην εθνική δημοσιονομική αντίδραση και στον δημοσιονομικό προσανατολισμό του 2021.

Το Eurogroup θα διεξαγάγει επίσης θεματική συζήτηση σχετικά με τους παράγοντες της πολιτικής οικονομίας που διευκολύνουν τη θέσπιση μεταρρυθμίσεων, μεγιστοποιούν τον αντίκτυπό τους και εξασφαλίζουν την αποδοτική αξιοποίηση των δημόσιων πόρων στο πλαίσιο της ανάκαμψης.

Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί θα προβούν σε απολογισμό όλων των αξόνων εργασίας που αφορούν την τραπεζική ένωση.

Στη βάση αυτή, στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που προβλέπει τη θέσπιση μηχανισμού ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης έως το 2023, το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η θέσπιση του μηχανισμού ασφαλείας και την παροχή ρευστότητας κατά την εξυγίανση.

Τέλος, το Eurogroup θα εξετάσει τους άξονες εργασίας για την περαιτέρω ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης των Καταθέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ