ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η Ελλάδα επέλεξε να ξαναβγεί στις αγορές

Γιατί η Ελλάδα επέλεξε να ξαναβγεί στις αγορές
Η εν λόγω κίνηση συνδυάζεται άριστα με την αναβάθμιση της χώρας από την S&P Unsplash

Κίνηση στρατηγικής, λίγα 24ωρα μετά την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Standard&Poor’s ήταν η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε το «πράσινο φως» στις BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan ώστε να επανεκδώσουν το 7ετές ομόλογο που είχε αρχικά εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020 ενώ το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει κατά πάσα πιθανότητα αύριο.

Η εν λόγω κίνηση συνδυάζεται άριστα με την αναβάθμιση της χώρας από την S&P, η οποία έφερε το ελληνικό αξιόχρεο ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, η επίτευξη της οποίας αποτελεί και διακαή πόθο τα τελευταία χρόνια. Έτσι, η χώρα σπεύδει να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία, δίνοντας το «παρών» στη διεθνή αγορά χρέους με εξαιρετικές προοπτικές και δυναμική για το μέλλον.

Παράλληλα, η Ελλάδα επιδιώκει να δημιουργήσει προφίλ σοβαρού και σταθερού εκδότη ομολόγων, ανεξαρτήτως από την αρνητική δυσμενή συγκυρία, εξασφαλίζοντας παράλληλα αρκετές εκδόσεις ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη για τις αγορές καμπύλη χρέους.

Μάλιστα, μολονότι το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις των ομολόγων (κρατικών και εταιρικών) έχουν «τσιμπήσει» λόγω της διεθνούς συγκυρίας, το φαινόμενο αυτό δεν είναι ελληνικό -όπως συνέβαινε μέχρι κάποια στιγμή στο παρελθόν- αλλά αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης. Συνεπώς, η χώρα μας δεν εμφανίζεται ως «παρίας» των αγορών, αλλά αντίθετα επιδεικνύει δυναμική σε μια αντικειμενικά δύσκολη συγκυρία.
Όσο για το κόστος της έκδοσης, με δεδομένη τη διεθνή συγκυρία, εφόσον αυτό διαμορφωθεί πέριξ του 2%, θεωρείται ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, βάζοντας τις βάσεις για την μετά-ΕΚΤ εποχή, όταν δηλαδή θα σταματήσει το πρόγραμμα μαζικών αγορών ομολόγων. Τότε, αναμένεται σημαντική αύξηση στο κόστος του χρήματος και η Ελλάδα θέλει να έχει δείξει «δείγματα γραφής» έγκαιρα.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι «στοίχημα» για όλα τα παραπάνω θα αποτελέσει το διεθνές ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί τις επόμενες ώρες για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Εφόσον αυτό είναι ισχυρό και μετουσιωθεί σε υπερκάλυψη, τότε αμέσως μεταφράζεται σε «ψήφο εμπιστοσύνης» για τη χώρα μας, τόσο αναφορικά με την πρόσφατη αναβάθμισή της όσο και σε σχέση με το μέλλον της ως εκδότη ομολόγων στην τρέχουσα συγκυρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ