ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αλλαγές στα εργασιακά παίρνουν τη σκυτάλη το Σεπτέμβριο

Οι αλλαγές στα εργασιακά παίρνουν τη σκυτάλη το Σεπτέμβριο

Το πακέτο των αλλαγών στα εργασιακά που θα αποτελέσει μέρος της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο, έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στην Ολλανδία.

Η εν λόγω επιτροπή θα υποβάλει πόρισμα για το καθεστώς που ισχύει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό, τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ακόμη στην ατζέντα περιλαμβάνεται και ο κατώτατος μισθός που αποτελούσε για δεκαετίες αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Το πόρισμα της θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο και αυτό γιατί το νέο εργασιακό είναι μέρος της δεύτερης αξιολόγησης η οποία πρέπει να κλείσει τον μήνα αυτόν.

Μεταξύ άλλων η επιτροπή εξετάζει τα εξής:

  • Την αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιών.
  • Την αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για απεργία στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Τη δραστική μείωση των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστή και ευθυγράμμιση με τα ισχύοντα για κάθε εργαζόμενο.
  • Τη δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών για σπουδαίο λόγο.
  • Τη μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας, περιορισμός των αμειβόμενων αδειών στις απολύτως απαραίτητες, καθώς και περιορισμός των προσώπων που δικαιούνται άδειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ