ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλη η στρατηγική των 4 για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες

Όλη η στρατηγική των 4 για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες
Ευρωκίνηση Γιάννης Παναγόπουλος

Τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plans) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν πάρει τον δρόμο για την Φρανκφούρτη και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ.

Η επιτομή της στρατηγικής των πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν ήδη υπόψιν των εποπτικών αρχών, καθώς τα σχέδια σε μεγάλο βαθμό «στρεσαρίστηκαν» στο πλαίσιο της συνολικής άσκησης αξιολόγησης, ώστε οι παραδοχές τους να είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες, αλλά πλέον οριστικοποιούνται μέχρι την τελευταία λέξη. Επισήμως, οι τράπεζες έχουν διορία να υποβάλλον τα capital plans μέχρι την Παρασκευή, ωστόσο έχουν ήδη δώσει μια... γεύση στο επενδυτικό κοινό για τους στόχους τους, στο πλαίσιο της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ενδεικτικά, από τις προαιρετικές δημόσιες προσφορές επαναγοράς ομολόγων (LMEs) που έχουν κάνει και οι 4 τράπεζες θα μπορούσε να προκύψει όφελος περίπου 3,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα αναγνωρισθεί στα capital plans.

Υπάρχουν και άλλες πηγές «ψαλιδίσματος» των κεφαλαιακών αναγκών, όμως είναι στην διακριτική ευχέρεια του SSM να τις δεχτεί. Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι η αύξηση της αποτίμησης των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες, καθώς τους τελευταίους μήνες οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν η χώρα κινείτο υπό την απειλή του Grexit, άρα έχει αυξηθεί η αξία τους. Επίσης, η αναγνώριση επιπλέον αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTA), αλλά και τα θετικά αποτελέσματα προ προβλέψεων που κατέγραψαν οι τράπεζες στο τρίτο τρίμηνο.

Η στρατηγική της Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς βγαίνει για την μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέχρι του ποσού των 4,933 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,213 δισ. αντιστοιχεί στο βασικό σενάριο του stress test και το υπόλοιπο των 2,720 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο. Η διοίκησή της είναι αισιόδοξη, καθώς από τις επαφές που έχει κάνει με τους ξένους επενδυτές διαπιστώνει ενδιαφέρον για τοποθέτηση στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως δήλωσε η ίδια στους αναλυτές.

Η τράπεζα θα προχωρήσει την έκδοση ομολογιακού δανείου με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (Contingent Convertible Securities - CoCos) έως ποσού 2,040 δισ. ευρώ, δηλαδή το 75% της διαφοράς μεταξύ του δυσμενούς και του βασικού σεναρίου του stress test, προς κάλυψη αποκλειστικά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα δοθεί στον επόπτη εστιάζει στην πρόταση επαναγοράς υβριδικών τίτλων και ομολόγων χαμηλής και υψηλής εξασφάλισης, η προθεσμία συμμετοχής στην οποία έληξε σήμερα. Η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει ήδη μέσω της δημόσιας πρότασης για την επαναγορά ομολόγων συν κάποιες άλλες πράξεις κεφάλαια ύψους 600 εκατ. ευρώ, τα οποία αφαιρούνται από τον λογαριασμό του βασικού σεναρίου.

Ακόμη, αναγράφει μια σειρά κινήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από την τράπεζα, όπως η πώληση της Piraeus Egypt έναντι 165 εκατ. ευρώ και της ΑΤΕ Ασφαλιστικής αντί 38 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στον αναβαλλόμενο φόρο και τον υπολογισμό 450 εκατ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο των κεφαλαιακών ελλειμμάτων (ώστε να μην ξεπερνά το 10% του Common Equity Tier I, όπως και στην ανάγκη αύξησης των αποτιμήσεων των ελληνικών ομολόγων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της, μετά την αισθητή μείωση της απόδοσής τους.

Σε ό,τι αφορά στο πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει εγκριθεί από πέρυσι από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp), η Πειραιώς παραμένει πιστή στη στρατηγική της να προχωρήσει σε δραστική μείωση της παρουσίας της στην Ευρώπη ενώ στην ελληνική αγορά θα υλοποιήσει πρόγραμμα εξορθολογισμού των δαπανών.

Η Εθνική «ποντάρει» στην Finansbank

Η Εθνική θα προχωρήσει κανονικά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για αύξηση τουλάχιστον των αναγκών που προκύπτουν από βασικό σενάριο, η οποία εκτιμάται ότι θα καλυφθεί συνυπολογισμένης της βοήθειας από το αποτέλεσμα της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς στους κατόχους junior και senior bonds.

Ο... άσσος στο μανίκι της ΕΤΕ είναι η Finansbank, η τουρκική θυγατρική της, την οποία αποφάσισε να πουλήσει (κατέχει σχεδόν το 100% του μετοχικού κεφαλαίου), αποεπενδύοντας από τη γειτονική χώρα, όπως αναφέρεται και στο capital plan. Η πώληση της Finansbank θα ολοκληρωθεί μετά την περαίωση της ανακεφαλαιοποίησης και το ποσό που θα αντληθεί θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που ενδεχομένως θα λάβει η τράπεζα με προτεραιότητα την πρόωρη εξόφληση των Cocos με τα οποία θα μετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην κάλυψη του δυσμενές σεναρίου. Μάλιστα, σημειώνει ότι η πώληση της Finansbank δεν θα αποφέρει μόνο τα έσοδα πώλησης, αλλά η μείωση του ενεργητικού της θα απελευθερώσει εποπτικά κεφάλαια, με την απομείωση των προβλέψεων για τις διεθνείς δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του capital plan της Εθνικής προς τους επενδυτές, η Εθνική σκοπεύει να ακολουθήσει στρατηγική για την πλήρη αντιμετώπιση των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από την ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ΕΚΤ. Το βασικό σενάριο του stress test προσδιόρισε τις κεφαλαιακές της ανάγκες στα 1,6 δισ. ευρώ, έλλειμμα που πρέπει να καλύψει με ιδιωτικά κεφάλαια για την αποφυγή της διάσωσης (resolution). Το δυσμενές σενάριο ακραίων καταστάσεων διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ που μπορεί να καλυφθεί με κρατική συμμετοχή, αν οι ενέργειές του σχεδίου κεφαλαιακής κάλυψης (capital plan) δεν επαρκούν.

Η Εθνική έχει ήδη ανακοινώσει πρόγραμμα διαχείρισης παθητικού (LME) και σύντομα θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Με αυτές τις δύο κινήσεις προτίθεται να καλύψει το μεγαλύτερο δυνατό από τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν κατά το βασικό σενάριο.

Η συμμετοχή του ΤΧΣ με κοινές μετοχές για την κάλυψη του υπολειπόμενου κεφαλαιακού ελλείμματος στο δυσμενές σενάριο θα ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, όπως υποστηρίζεται.

Πάει για... όλα η Eurobank

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 2,122 δισ. ευρώ, δηλαδή για το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών με το δυσμενές σενάριο, προχωρά η Eurobank. Το book building της τράπεζας θα ανοίξει στις 9 του μήνα και θα κλείσει στις 11/11.
Εάν η τράπεζα θα καταφέρει να συγκεντρώσει όλο το ποσό, όχι μόνο καλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, αλλά θα ενδυναμώσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση, ενισχύοντας το συντελεστή Core Equity Tier 1 στο 17,7%, σε proforma βάση κατά την 30.09.2015. Τα στελέχη της τράπεζας ανέφεραν στους αναλυτές πως ανεξάρτητα από τις ενέργειες που θα αναγνωρίσει ή όχι ο SSM, η Eurobank στοχεύει να καλύψει τις ανάγκες της με όσον το δυνατόν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια.

Η τράπεζα εφόσον καταφέρει να καλύψει το σύνολο των αναγκών της με ίδια μέσα τότε αποκτά κεφαλαιακά μια ακόμη πηγή που θα τις επιτρέψει σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις θα αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές που κατέχει το δημόσιο, αξίας 950 εκατ. ευρώ, σε ορίζοντα διετίας.

Η τράπεζα «τρέχει» πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων έως 877 εκατ. ευρώ έως τις 11 Νοεμβρίου και ανάλογα της αποδοχής των ομολογιούχων, θα μειωθούν ισόποσα οι κεφαλαιακές της ανάγκες.

Σε ο,τι αφορά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της, το οποίο έχει εγκρίνει η DGComp, δεσμευόταν μέσα στο 2015 να έχει πουλήσει τουλάχιστον το 80% της δραστηριότητάς της στον κλάδο των ασφαλίσεων, ενώ σε περίπτωση κρατικής βοήθειας στην ανακεφαλαιοποίηση της, υπολογίζει σε παράταση ενός έτους. Επίσης, έχει δεσμευτεί έναντι της DGComp μέχρι το πρώτο μισό του 2018 να έχει πουλήσει ξένες δραστηριότητες έως 8,77 δισ. ευρώ.

Alpha Bank: Αναμένοντας το LME

Η προαιρετική δημόσια προσφοράς στους κατόχους υβριδικών τίτλων, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, αλλά και κατόχους ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds) θα μπορούσε να κρίνει πολλά για την κεφαλαιακή αποκατάσταση της Alpha Bank.
Η προσφορά αφορά σε τίτλους συνολικής ονομαστικής αξίας 1,08 δισ. ευρώ και 3 εκατ. δολαρίων, ενώ η περίοδος αποδοχής λήγει στις 16 Νοεμβρίου. Η τράπεζα παρουσίασε χαμηλές κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 263 εκατ. ευρώ υπό το βασικό σενάριο και 2,7 δισ. ευρώ με το δυσμενές. Εάν η πρόταση επαναγοράς πετύχει απόλυτα, τότε η Alpha θα κληθεί να διαχειριστεί κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 1,62 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της αναμένει τις τελικές αποφάσεις του SSM για το ελάχιστο όριο των κεφαλαιακών αναγκών που θα πρέπει να καλύψουν ιδιώτες, ώστε να προχωρήσει στις λεπτομέρειες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της.
Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 9μηνου, η Alpha κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα 500 εκατ. ευρώ επιπλέον αναβαλλόμενων απαιτήσεων που «εγγράφηκαν» στο τρίτο τρίμηνο, μετά την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 26% στο 29%, αλλά δεν «μέτρησαν» στο stress test.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ