ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tραπεζικά δεδομένα 160.000 πιθανών φοροφυγάδων διαβίβασε σε 19 χώρες η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία

Tραπεζικά δεδομένα 160.000 πιθανών φοροφυγάδων διαβίβασε σε 19 χώρες η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία
Ο υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Φρανκ Βάλτερ Μπόργιανς Michael Gottschalk/Photothek via Getty Images/Ideal Images

Το ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας (Nordrhein–Westfalen) ανακοίνωσε σήμερα ότι διαβίβασε σε 19 ευρωπαϊκές χώρες τρεις φακέλους με τραπεζικά δεδομένα από το Λουξεμβούργο που αφορούν 160.000 πρόσωπα, τα οποία βαρύνουν υποψίες για φορολογική απάτη ή φοροδιαφυγή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κρατιδιακού υπουργείου Οικονομικών, τα τραπεζικά δεδομένα συνδέονται με 50.000 Γερμανούς υπηκόους, 49.022 Βέλγους και 42.540 Γάλλους. Διευκρινίζεται δε πως τα δεδομένα αυτά προέρχονται από σκληρό δίσκο, ο οποίος εστάλη ανωνύμως στις φορολογικές αρχές του κρατιδίου.

«Η φορολογική δικαιοσύνη δεν σταματά στα σύνορα», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς (Norbert Walter–Borjans), σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του.

«Δραττόμαστε οποιασδήποτε ευκαιρίας μας παρουσιάζεται για να συνεργαστούμε με τις φορολογικές αρχές των ευρωπαίων γειτόνων μας»., προσέθεσε ο γνωστός για παρόμοιες λίστες στην Ελλάδα Γερμανός αξιωματούχος.

Παράλληλα, οι γαλλικές αρχές διαβίβασαν στις αρχές της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας δεδομένα, τα οποία αφορούν ιδρύματα και εταιρείες με έδρα την Ελβετία. Αυτές οι «συμπληρωματικές» πληροφορίες προέρχονται από τον Γαλλοϊταλό καταμηνυτή ατασθαλιών Ερβέ Φαλσιανί (Hervé Falciani), τον άνθρωπο στον οποίο οφείλεται η αποκάλυψη της υπόθεσης SwissLeaks –η οποία αφορά επτά κράτη, ανάμεσά τους την Ελλάδα και την περιώνυμη λίστα Λαγκάρντ.

Η σειρά αυτή των αποκαλύψεων, που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2015 από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ) (ομάδα περισσότερων από 130 δημοσιογράφων σε 49 χώρες) έφερε στο επίκεντρο τις πρακτικές της τράπεζας HSBC.

Η ελβετική τράπεζα βρέθηκε στο επίκεντρο, κατηγορούμενη ότι οργάνωσε σχέδιο μεταφοράς 180 δισ. ευρώ που ανήκαν σε πλούσιους πελάτες σε λογαριασμούς στην Ελβετία, στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2006 και Μαρτίου 2007, προκειμένου οι πελάτες αυτοί να αποφύγουν την καταβολή φόρων στις χώρες τους.

Επιπλέον, το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο έχει στην κατοχή του έναν τρίτο φάκελο, ο οποίος περιέχει εσωτερικά έγγραφα μιας «μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας». Τα έγγραφα αυτά θα μπορούσαν να δώσουν στις ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές στοιχεία περί «πιθανής συνέργειας σε φορολογική απάτη», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Το κρατιδιακό υπουργείου Οικονομικών δεν κατονόμασε τον τραπεζικό οργανισμό.

Η ανταλλαγή δεδομένων φορολογικού ενδιαφέροντος απ' άκρου σ' άκρο της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχει ενεργά η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, στέλνει ένα μήνυμα σε όσους προσπαθούν να εξαπατήσουν τις φορολογικές αρχές, διεμήνυσε ο Βάλτερ Μπόργιανς:

Οι κρύπτες για τα χρήματά τους αποκαλύπτονται. Σε όλο τον κόσμο ο κίνδυνος να αποκαλυφθούν μεγαλώνει.

Η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία πρωτοστατεί εδώ και καιρό στις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης. Τον Νοέμβριο του 2015, οι αρχές του κρατιδίου διαβίβασαν στις ελληνικές αρχές δεδομένα για φοροφυγάδες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν ότι περισσότερες από 1.000 υποθέσεις έχουν διερευνηθεί με βάση τα παραπάνω στοιχεία. Μαζί με την προηγούμενη διερεύνηση για τη «λίστα Λαγκάρντ», εκτιμάται ότι έχουν εισρεύσει 810 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία της χώρας.

Οι αρχές του κρατιδίου έχουν αγοράσει διάφορους δίσκους CD και USB με τραπεζικά δεδομένα προσώπων που βαρύνουν υπόπτους για φοροδιαφυγή ή φορολογική απάτη, μέθοδος που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ