ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισθητά μειωμένες οι εισπράξεις από τη ναυτιλία

Αισθητά μειωμένες οι εισπράξεις από τη ναυτιλία

Σημαντική πτώση 2,6 δισ. ευρώ κατέγραψαν σε ετήσια βάση τα έσοδα από τη ναυτιλία στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016.

Στοιχεία για το ισοζύγιο συναλλαγών την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος κατέδειξαν πως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1 δισ. ευρώ, από 1,3 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015, ήτοι βελτιώθηκε κατά 306 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, καθώς το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε επιδείνωση.

Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών τους πρώτους επτά μήνες του 2016 παρουσίασε πτώση στα 7, 6 δισ. ευρώ, 1,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015. Αυτό οφείλεται στη σημαντική μείωση των καθαρών εισπράξεων από την ναυτιλία οι οποίες διαμορφωθήκαν σε 4,2 δισ. ευρώ, από 6,8 δισ. ευρώ πέρυσι το ίδιο διάστημα.

Η πτώση αφενός αποδίδεται στους κεφαλαιακούς περιορισμούς που αποθάρρυναν πολλές ναυτιλιακές επιχειρήσεις από το να επαναπατρίσουν ναυτιλιακό συνάλλαγμα, αφετέρου στη μεγάλη διόρθωση του δείκτη της ναυλαγοράς που από τις 1.130 μονάδες πέρυσι τον Ιούλιο, βρέθηκε στις 656 μονάδες εφέτος, έχοντας καταγράψει χαμηλό έτους στις 290 μονάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ