ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχουν» για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016 - 2109 στο υπουργείο Οικονομικών

«Τρέχουν» για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016 - 2109 στο υπουργείο Οικονομικών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το βασικό κορμό του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2109 θα έχει έτοιμο έως το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση και προς το σκοπό αυτό θα έχει εντατικές διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια των θεσμών.

Σημειώνεται πως βάσει του Μνημονίου, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2109 περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων δράσεων, μαζί με το ασφαλιστικό, το εργασιακό, τα κόκκινα δάνεια, τις αποκρατικοποιήσεις και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Σε αυτό θα πρέπει να αναφέρονται συνοπτικά μεν, πειστικά δε, ο τρόπος με τον οποίο το πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ εφέτος θα γίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Το Μεσοπρόθεσμο στοχεύει στην απεικόνιση της δημοσιονομικής στρατηγικής της Γενικής Κυβέρνησης, ως ένα ενιαίο σύνολο, σε τετραετή ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιάζονται τα δημοσιονομικά όρια και οι δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία και θα περιγράφονται οι βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM έχουν γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση πως εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% του ΑΕΠ το 2016 δεν θα επιτευχτεί. Οι θεσμοί θεωρούν πως ασφαλιστικό και αμυντικές δαπάνες είναι οι αδύναμοι κρίκοι της δημοσιονομικής προσπάθειας και ως εκ τούτου έχουν ζητήσει στοιχεία για το πως θα δρομολογηθεί η εξοικονόμηση στους δύο αυτούς τομείς.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αναμένεται να δώσει εντός της εβδομάδας στους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) κάποιες επεξεργασμένες θέσεις για τις εξοικονομήσεις από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, οι οποίες περιλαμβάνονται στη δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων.
Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να παραμείνει η χώρα σε μια μακρά περίοδο πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να καλύπτονται οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις και να ?ην δημιουργούνται νέες δανειακές ανάγκες.

Στο νέο Μεσοπρόθεσμο θα περιλαμβάνονται απολογιστικά στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Γενικής Κυβέρνησης των ετών 2013-2014, βάσει των πρόσφατων ανακοινώσεων της Eurostat για τα στοιχεία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι εκτιμήσεις του τρέχοντος έτους και οι προβλέψεις για την περίοδο 2016-2019.

Στο ΜΠΔΣ θα ενσωματώνεται η πρόβλεψη για ύφεση 1,3% του ΑΕΠ εφέτος και το 2016, οι οροφές δαπανών και οι στόχοι των εσόδων, οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις για την εξέλιξη βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας (ανεργία, πληθωρισμός, ζήτηση κ.λπ.), αλλά και ο χρονικός επαναπροσδιορισμός του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ