ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κανένα πρόσθετο μέτρο, η απάντηση της Αθήνας στον Πόουλ Τόμσεν

Κανένα πρόσθετο μέτρο, η απάντηση της Αθήνας στον Πόουλ Τόμσεν
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ/φωτογραφία αρχείου

«Η θέση της κυβέρνησης είναι απόλυτα σαφής. Δεν πρόκειται να νομοθετήσει κανένα επιπρόσθετο μέτρο». Αυτή είναι η απάντηση της Αθήνας στον Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος σε άρθρο του σημειώνει πως το ΔΝΤ δεν απαιτεί περισσότερη λιτότητα και πως η Αθήνα επέλεξε υψηλά πλεονάσματα.

Λίγο πριν τον νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, το οικονομικό επιτελείο κατηγορεί το ΔΝΤ ότι «δεν έχει το θάρρος της γνώμης του», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η ελληνική πλευρά δεν έχει πρόθεση να νομοθετήσει πρόσθετα μέτρα.

Η απάντηση στο άρθρο-παρέμβαση του Πόουλ Τόμσεν ήρθε δια στόματος του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται για το 18ο ετήσιο Capital Link Invest in Greece in Forum.

«Προφανώς και δεν συμφωνούμε σε αυτά που λέει ο κ. Τόμσεν», είπε ο υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Παπαδημητρίου, σημειώνοντας πως «το μόνο πρόβλημα κατά την δική μου άποψη είναι ότι το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος της γνώμης του. Όταν λέει ότι χρειαζόμαστε 1,5% πλεόνασμα κι όχι 3,5% % δεν επιμένει σε αυτό, αλλά αλλάζει γνώμη. Οπότε γιατί να πάρω σοβαρά αυτό που λέει ο κ. Τόμσεν ότι οι συντάξεις είναι γενναιόδωρες».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Σταθάκης, ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς του Πόουλ Τόμσεν, ότι δεν είναι το ΔΝΤ που θέλει τη λιτότητα και ότι αν η Αθήνα συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για πιο φιλόδοξα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να νομοθετήσει, απάντησε:

«Οι απαντήσεις είναι δεδομένες. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ένα πλαίσιο με τους Ευρωπαίους, που έχει ως βάση το 2018. Δεν πρόκειται να νομοθετήσει κανένα επιπρόσθετο μέτρο η κυβέρνηση. Άρα από εκεί και πέρα είναι θέμα του νέο κύκλου των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο».

Σχολιάζοντας την αβεβαιότητα που προκαλείται στους επενδυτές λόγω των συχνών αναφορών σε εκλογές, ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι «τα μηνύματα για εκλογές έρχονται από την αντιπολίτευση. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να ετοιμάσουμε την Ελλάδα για επενδύσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ