ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγή του ΚΦΕ προϋποθέτει η φορολόγηση των ενοικίων κατά τον χρόνο είσπραξης

Αλλαγή του ΚΦΕ προϋποθέτει η φορολόγηση των ενοικίων κατά τον χρόνο είσπραξης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιμετρικές αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) προκειμένου να δίδεται η δυνατότητα φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια κατά τον χρόνο που αυτά πραγματικά εισπράττονται, συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Η Πανελληνιά Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έχει κάνει πολλά διαβήματα προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη χαρακτηρίζοντας θηριωδία σε βάρος τόσο των ιδιοκτητών όσο και των ενοικιαστών τους, την κατάργηση της διαδικασίας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο.

Κατά την ΠΟΜΙΔΑ η διαδικασία αυτή που επαναφέρει τη φορολόγηση των ιδιοκτητών επί ανύπαρκτων εισοδημάτων είναι κατάφορα άδικη και δεν πρέπει να ισχύσει. Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται ανοικτό στο να εξετάσει λύσεις και ήδη έχει θέσει το θέμα στα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Το θέμα σκαλώνει στο ότι για να μη φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για ενοίκια που δεν εισέπραξαν απαιτείται σοβαρή τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, καθώς σήμερα ο Κώδικας προβλέπει πως τα εισοδήματα φορολογούνται κατά τον χρόνο όπου ο δικαιούχος τους απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης του εισοδήματος.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώνονται σήμερα να δηλώσουν ως εισόδημα και να φορολογηθούν για ενοίκια που ούτε εισέπραξαν ούτε μπορεί ποτέ να εισπράξουν.

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει προειδοποιήσει ότι μεσοπρόθεσμα η ρύθμιση αυτή αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της μισθωτικής αγοράς και της κοινωνικής συνοχής, καθώς στις περιπτώσεις καθυστέρησης καταβολής των ενοικίων οι ιδιοκτήτες θα αντιμετωπίζουν το δίλημμα, είτε να εξώσουν τους ενοικιαστές με τους οποίους ενδεχομένως έχουν πολυετή συνεργασία, είτε να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για χρήματα που ποτέ δεν εισέπραξαν.

Τέλος, το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή έως το τέλος του μήνα θα προβλέπει νέα κλίμακα για τη φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια με περισσότερους συντελεστές. Στόχος είναι τα έσοδα για τον προϋπολογισμό να αυξηθούν κατά 200 εκατ. ευρώ. Έτσι, οι σημερινοί συντελεστές 11% και 35% θα αλλάξουν και θα προστεθούν σε αυτούς ενδιάμεσα κλιμάκια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ