ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Save Your Hood: Κάνουμε τη γειτονιά «εστία» περιβαλλοντικής δράσης

Save Your Hood: Κάνουμε τη γειτονιά «εστία» περιβαλλοντικής δράσης

Μια προσπάθεια «να αλλάξει η νοοτροπία όλων μας και ιδίως των νέων σε σχέση με το περιβάλλον» είναι η βαθύτερη ουσία της πρωτοβουλίας Save Your Hood, που μέσα σε ελάχιστους μήνες κατέκλυσε όχι μόνο τα social media, αλλά και τις γειτονιές μας: Πολίτες που μέχρι πρότινος μπορεί και να μην είχαν σχέση με τον εθελοντισμό, συγκεντρώνονται σε ομάδες ανά γειτονιά και καθαρίζουν το περιβάλλον που οι ίδιοι ζουν! Πρόκειται για μία σειρά δράσεων που ξεκίνησε από τον Βασίλη Σφακιανόπουλο, βιομηχανικό σχεδιαστή στο επάγγελμα, που αποφάσισε να εγκαταλείψει την μέχρι τότε καριέρα του σε πολυεθνική εταιρία, ώστε να κάνει αυτό που μπορεί για τη σωτηρία του περιβάλλοντος. Ο ίδιος μίλησε στο Act for Earth του CNN Greece για την αφορμή που δημιούργησε μία ολόκληρη κίνηση, η οποία σήμερα μετρά πάνω από 36.000 μέλη στην Ελλάδα και 4.000 μέλη στην Κύπρο.

«Το δικό μου θα σε πειράξει;»: Η νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει

«Από πάρα πολύ μικρός λόγω προσκοπισμού και οικογένειας, είχα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, συμμετείχα σε εθελοντικές ενέργειες, είμαι αιμοδότης, είμαι εθελοντής πυροσβέστης… Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, σε μία βόλτα σε ένα υπερ-αγαπημένο μέρος, στα Τουρκοβούνια, με το οποίο είμαι συναισθηματικά δεμένος, καθώς από παιδί άραζα εκεί με τους φίλους μου, είναι η γειτονιά μου, συνέβη ένα περιστατικό που ήταν η αφορμή να προχωρήσω σε συγκεκριμένες κινήσεις. Τα τελευταία χρόνια εκεί έχει γίνει χωματερή, ειδικά κάτω από τον γκρεμό, δεν υπάρχει σπιθαμή χωρίς σκουπίδια. Αυτό με λυπούσε και με θύμωνε όποτε το έβλεπα».

«Σε μια βόλτα στα Τουρκοβούνια, ένας νέος στην ηλικία μου, πετάει το ποτήρι του καφέ του από κάτω. Όταν του ζήτησα τον λόγο, μου απάντησε ‘δε βλέπεις τι γίνεται, το δικό μου θα σε πειράξει;’. Εκεί, γύρισε ο διακόπτης και θέλησα να κάνω κάτι για να αλλάξω αυτή τη νοοτροπία».

Αυτή ήταν και η τελική αφορμή για να προχωρήσει σε μία απόφαση που επεξεργαζόταν το τελευταίο διάστημα, συμπληρώνοντας πως «αν σε εμένα πήρε τόσους μήνες από τη στιγμή που το αποφάσισα, έκανα μία γενίκευση και συνειδητοποίησα ότι υπήρχε τεράστια απόσταση ανάμεσα στο ‘θέλω’ και στο ‘κάνω’, κι αυτό μπορεί να συμβαίνει σε πολλούς που θέλουν να κάνουν κάτι για το περιβάλλον».

Credits: Mike Τσολής, Δημήτρης Αθανασιάδης, Βασίλης Σφακιανόπουλος

Μείνε στη γειτονιά σου και κάνε ό, τι μπορείς

Ο ίδιος και τέσσερις ακόμη φίλοι οργάνωσαν τον καθαρισμό στα Τουρκοβούνια, ενώ απηύθυναν κάλεσμα μέσω των προσωπικών τους προφίλ στα social media: «Ήρθαν ακόμα δύο άτομα, σύνολο επτά και έγινε η δράση στις 15 Νοεμβρίου. Μαζέψαμε 36 σακούλες σκουπίδια γίγας κι αυτό ήταν μόνο ένα μικρό μέρος του προβλήματος. Συνειδητοποιήσαμε ότι χρειαζόμασταν βοήθεια και υποστήριξη και τότε βγάλαμε μια εμβληματική φωτογραφία, όπου είμαι ξαπλωμένος πάνω στα σκουπίδια στα Τουρκοβούνια, με θέα την Αθήνα και επικοινωνήσαμε την προσπάθειά μας όπως μπορούσαμε».

Credits: Mike Τσολής, Δημήτρης Αθανασιάδης, Βασίλης Σφακιανόπουλος

Η ανταπόκριση αυτή τη φορά ήταν τεράστια, από όλη την Αθήνα και εκεί, όπως λέει ο Βασίλης Σφακιανόπουλος, «έγινε το τελικό κλικ: Μην έρθεις στα Τουρκοβούνια, κάνε εκεί ό, τι μπορείς, στη γειτονιά σου. Βρισκόμασταν άλλωστε υπό περιορισμό μετακινήσεων, με απαγόρευση διαδημοτικής κυκλοφορίας».

Πώς λειτουργεί το Save Your Hood

Από εκεί και πέρα γεννήθηκε το Save Your Hood, αξιοποιώντας τη δύναμη των social media. Η προσπάθεια, που λειτουργεί με έναν απλό και ευνόητο μηχανισμό, έχει στόχο να στηρίξει την ατομική πρωτοβουλία, ώστε τα σκουπίδια, να γίνουν η αφορμή για τον καθένα να αλλάξει νοοτροπία και να προσφέρει.

«Το ντόμινο ήταν απίστευτο. Σήμερα, έχουμε καθαρίσει πάνω από το 50% των δήμων, έχουμε μαζέψει πάνω από 5 τόνους σκουπιδιών και οι ενέργειές μας πολλαπλασιάζονται συνεχώς».

Ο Βασίλης Σφακιανόπουλος εξηγεί πως όποιος θέλει να κάνει κάτι για τη γειτονιά του δεν έχει παρά να μπει και να το δηλώσει στη σελίδα της ομάδας στο facebook: «Καθένας δηλώνει πού θέλει να καθαρίσει κάθε Δευτέρα και όλα τα υπόλοιπα μέλη ‘ψηφίζουν’ πού μπορούν να συμμετέχουν. Εμείς υποστηρίζουμε τις τελικές προσπάθειες, που προκρίνονται κάθε Πέμπτη, είτε με το να δίνουμε σακούλες για τα απορρίμματα, είτε πηγαίνοντας επί τόπου, ως συντονιστές. Όλα τα μέλη της ομάδας όμως έχουν την ίδια ισχύ, καθώς καθένας μπορεί να προτείνει και να προχωρήσει στη δράση που θέλει. Είναι βασική αρχή μας να μην επικοινωνούμε εμείς με τους εθελοντές ή με φορείς, ώστε όταν μας προσεγγίζουν να είναι όσο το δυνατόν πιο αυθεντικοί. Σήμερα οι δράσεις μας στηρίζονται στο 57% από δήμους, που είναι ενθαρρυντικό».

Στις δράσεις του Save Your Hood άλλωστε συμμετέχουν πολλοί που έρχονται εβδομαδιαία σε δράσεις και άλλοι που συμμετέχουν σπανιότερα.

«Η πλειονότητα των μελών μας είναι ηλικίας 25-34 ετών. Αυτό που είναι το πιο αισιόδοξο, είναι ότι η δεύτερη σε συμμετοχή ομάδα είναι η 18-24 ετών, που συνήθως συναντάμε το ζήτημα της νοοτροπίας. Άρα, όσο το δουλεύουμε και ενεργοποιούνται αυτές οι ομάδες, φτάνουμε στις συνειδήσεις, σε επίπεδο πολίτη και αυτό είναι για εμάς το ζητούμενο. Δεν είναι μόνο ο πολίτης το πρόβλημα, ο πολίτης έχει πολύ μικρή ευθύνη, αλλά εμείς ξεκινάμε από εκεί».

Δράση στο Ποικίλο Όρος

«Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να μην χάνονται οι ατομικές πρωτοβουλίες και να μπορούν να προβληθούν σε χιλιάδες κόσμου, να προβάλω τη δράση μου ώστε να εισακουσθεί ως μέρος συλλογικότητας με κοινό στόχο την αλλαγή νοοτροπίας», καταλήγει για τη σημασία, τον σκοπό και τη συμβολή του Save Your Hood στον εθελοντισμό.

Οι γειτονιές μας χρειάζεται να «σωθούν»

Για τον Βασίλη Σφακιανόπουλο, οι γειτονιές στις πόλεις μας και τα χωριά μας, χρειάζεται να σωθούν από πάρα πολλά πράγματα.

«Η περιβαλλοντική ρύπανση είναι ένα από αυτά. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που χρήζουν βοήθειας στις γειτονιές μας, εκτός από τη ρύπανση, την αισθητική, ακόμα και τα φαινόμενα ρατσισμού πρέπει να αντιμετωπιστούν και μπορεί καθένας μας να τα αντιμετωπίσει με τέτοιου είδους δράσεις. Και για 'μένα ήταν ένα τεράστιο μάθημα, γιατί ενώ είχα σχέση με τον εθελοντισμό, συνήθως δρούσα εκτός Αθήνας ή και εκτός Ελλάδος. Με την αφορμή της καραντίνας, αναγκάστηκα να κοιτάξω και τη γειτονιά μου, κι αυτό ήταν ένα σπουδαίο έναυσμα για αλλαγή».

Credits: Mike Τσολής, Δημήτρης Αθανασιάδης, Βασίλης Σφακιανόπουλος

Όσο για το μήνυμα που θέλει ο ίδιος να στείλει μέσα από το Save Your Hood;

«Πολλά τα μηνύματα από τη δράση μας, αλλά να σταθώ στο εξής: Εμείς, ως πολίτες και μέλη του Save Your Hood, έχουμε σταματήσει τα ‘κατηγορώ’ και θέλουμε να αλλάξουμε μέσα από τις πράξεις μας. Δεν είναι θεωρία, είναι πράξη και μέσα από τις πράξεις μας θέλουμε να αλλάξουμε τις νοοτροπίες γύρω μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ