ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιατί το Γκραν Κάνιον απαγορεύει τα «λουκέτα της αγάπης»

Γιατί το Γκραν Κάνιον απαγορεύει τα «λουκέτα της αγάπης»
Ένας από τους φύλακες του Γκραν Κάνιον με τα λουκέτα που αφαιρεί από τους φράχτες στο εθνικό πάρκο D. Pawlak/Grand Canyon National Park/NPS

«Η αγάπη είναι δυνατή, αλλά οι κόφτες μας είναι δυνατότεροι», αναφέρεται σε μια νέα ανάρτηση στο Facebook από το Εθνικό Πάρκο Γκραν Κάνιον στην Αριζόνα.

Στην ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η διεύθυνση του πάρκου εκφράζει την ανησυχία της για τα «λουκέτα της αγάπης», τα λουκέτα που κάποιοι κρεμούν σε έναν μεταλλικό φράχτη, συχνά με τα ονόματα ή τα αρχικά ενός ζευγαριού γραμμένα πάνω τους, και στη συνέχεια πετούν το κλειδί στο νερό που βρίσκεται κοντά.

Πολλοί πιστεύουν ότι τα λουκέτα φέρνουν καλή τύχη σε μια σχέση και ότι το κλειδί που πετιέται συμβολίζει μια αγάπη που δεν θα σπάσει ποτέ.

Ωστόσο, ενώ το πάρκο στην ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τα λουκέτα «σκουπίδια και μια μορφή γκράφιτι», τα κλειδιά τους είναι αυτά που προκαλούν τα πιο σοβαρά προβλήματα.

Ο απειλούμενος με εξαφάνιση κόνδορας της Καλιφόρνιας έλκεται από τα γυαλιστερά αντικείμενα, με αποτέλεσμα κάποια από τα πουλιά να έχουν φάει κλειδιά από το νερό και να απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους.

Ακτινογραφία ενός κόνδορα με νομίσματα και άλλα μεταλλικά αντικείμενα στο στομάχι τουD. Pawlak/Grand Canyon National Park/NPS

«Οι κόνδορες είναι περίεργα ζώα και όπως ένα μικρό παιδί θα ερευνήσουν με το στόμα τους παράξενα πράγματα που συναντούν», αναφέρεται στην ανάρτηση. «Οι κόνδορες δεν μπορούν να χωνέψουν τα μέταλλα και αν ένας καταπιεί πολλά τέτοια αντικείμενα, μπορεί να πεθάνει».

Βάρος ίσο με 20 ελέφαντες

Τα «λουκέτα της αγάπης» αποτελούν πρόβλημα και για άλλους προορισμούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της γέφυρας Pont des Arts στο Παρίσι, όπου τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα είχαν γίνει τόσο βαριά που έβλαπταν τη δομική ακεραιότητά της.

Όταν ο δήμος του Παρισιού αφαίρεσε τα λουκέτα το 2015, το βάρος των 700.000 μεταλλικών αντικειμένων ήταν ισοδύναμο με 20 ελέφαντες.

Στη συνέχεια ο δήμος τοποθέτησε γυάλινα χωρίσματα στη γέφυρα για να εμποδίσει οποιονδήποτε να προσθέσει νέα λουκέτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ