ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικό ζήτημα το ασφαλιστικό, λέει ενόψει Συμβουλίου Αρχηγών ο Κατρούγκαλος

Εθνικό ζήτημα το ασφαλιστικό, λέει ενόψει Συμβουλίου Αρχηγών ο Κατρούγκαλος
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση τέθηκε επί τάπητος σήμερα το απόγευμα στη συνάντηση που είχαν στο μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο εν αναμονή και του αυριανού Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών στο μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση, "το ασφαλιστικό ζήτημα δεν είναι ένα απλό πολιτικό θέμα" αλλά "είναι εθνικό ζήτημα".

"Επομένως το να μην μειωθούν οι συντάξεις για 12η φορά, το να έχουμε μια μεταρρύθμιση που θα αποκαταστήσει και τη βιωσιμότητα και τη δικαιοσύνη στο ασφαλιστικό σύστημα, πρέπει να είναι μια εθνική κόκκινή γραμμή", σημείωσε.

Και συνέχισε: "Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα το σεβαστούν αυτό -και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρχουν κόμματα που δεν θα θέλουν να συμμετέχουν σε έναν διάλογο, ώστε να τηρηθεί με θρησκευτική, θα έλεγα, ευλάβεια αυτή η κόκκινη εθνική γραμμή".

Σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης "είναι να μην μειωθούν καθόλου οι κύριες", θέση την οποία διαρρέει και το μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό συμμετείχε και ο υφυπουργός, αρμόδιο για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Το μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του διαλόγου με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις γι' αυτό και συγκαλείται αύριο το Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον ΠτΔ. Εκτιμά η κυβέρνηση ότι η αλλαγή στο ασφαλιστικό υπερβαίνει τον κοινοβουλευτικό βίο μιας κυβέρνησης ή μιας τετραετίας και γι' αυτό θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση.

Αναφορικά με τον χρόνο προώθησης του νέου ασφαλιστικού, στο εσωτερικό της κυβέρνησης φαίνεται πως υπάρχουν δύο γραμμές.

Από την μία κύκλοι του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται βιασύνη και ότι η ψήφισή της ενδεχομένως μπορεί και να περιμένει για τις 15 Ιανουαρίου ούτως ώστε με αυτήν να κλείσουν όλες οι απαιτήσεις της συμφωνίας και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Στον αντίποδα, στο Μαξίμου φαίνεται να θεωρούν ότι το ασφαλιστικό θα πρέπει να ψηφιστεί πριν από το τέλος του 2015 ούτως ώστε με την νέα χρονιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει απερίσπαστη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα επιλεγούν από το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα».

Την Τετάρτη, ο κ. Κατρούγκαλος εισηγήθηκε αλλαγές στο ασφαλιστικό στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) στην διάρκεια του οποίου τονίστηκε πως άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος με την κοινωνία.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο υπουργός Εργασίας περιέγραψε τις αρχές του νέου συστήματος κάνοντας λόγο για την εισαγωγή του θεσμού της εθνικής σύνταξης, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία για όλους εκείνους που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ