ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι δεν συζήτησαν Κέρι-Κοτζιάς

Τι δεν συζήτησαν Κέρι-Κοτζιάς
Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας

Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του έγινε σε καλό κλίμα και διπλωματικές πηγές επεσήμαιναν με νόημα ότι ήταν εξαιρετική, ωστόσο, υπήρξαν και τα... «δεν».

Υπήρχαν δηλαδή σελίδες στην ατζέντα των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος που δεν τις γύρισαν οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ.

Τα θέματα τα οποία δεν συζητήθηκαν, είναι σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές,οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και το Κόσοβο.

Επίσης, δεν συζητήθηκαν το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές, το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε το σκοπιανό, δεδομένου ότι εκρεμεί η επίλυσή του και στα σύνορα των δύο χωρών υπάρχει έντονη κινητικότητα (λόγω των προσφυγικών ροών και του φράκτη που κατασκευάζει η γειτονική χώρα), δείχνει ότι το σημαντικό αυτό ζήτημα της εξωτερικής μας πολιτικής, είτε έχει τελματώσει είτε βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

Στα «δεν» που συζητήθηκαν, αλλά αποτελεί "κόκκινη γραμμή" της Αθήνας, είναι οι κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία. Λόγω έλλειψης χρόνου Κοτζιάς και Κέρι δεν μίλησαν επίσης για την Τριμερή Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ