ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Θα πάρουν αναδρομικά όσοι συνταξιούχοι δικαιώθηκαν

Γεραπετρίτης: Θα πάρουν αναδρομικά όσοι συνταξιούχοι δικαιώθηκαν
INTIME/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που δικαιώνονται από την έκδοση της απόφαση του ΣτΕ, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικά τον τρόπο υπολογισμού εισφορών αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών, τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, το πλαφόν των 1.300 ευρώ για ανώτατη σύνταξη και τον τρόπο υπολογισμού του ποσοστού αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτούνται μετά τον νόμο Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).

Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» τα αναδρομικά θα δοθούν για το διάστημα από την ημέρα έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ (προηγούμενη Παρασκευή) έως και την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι το νέο ασφαλιστικό θα χτιστεί πάνω στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Θα χτίσουμε το νέο ασφαλιστικό πάνω στις βασικές αξίες που υιοθετεί η απόφαση του ΣτΕ» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι θα είναι ένα σύστημα βιώσιμο και δίκαιο που θα ενισχύει όσους έχουν ανάγκη. «Αποκαθιστούμε όσους υπέστησαν βλάβη από την αντισυνταγματικότητα του νόμου» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

Για τις 120 δόσεις ο κ. Γεραπετρίτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παράτασης, ωστόσο προέτρεψε τους πολίτες να ολοκληρώσουν σήμερα, ημέρα κατά την οποία λήγει η προθεσμία, τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Χαρακτηριστική, πάντως, είναι η ανάρτηση που έκανε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στην οποία τόνισε ότι "από αύριο θα υπάρχουν μόνο οι 12 δόσεις".Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, σημείωσε ότι μέσω αυτού θα γίνουν πράξη όλα αυτά, για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, όπως η μείωση στον φόρο για τις επιχειρήσεις και η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας γενικότερα. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι μείωση του αφορολογήτου δεν θα υπάρξει, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα δούμε δημοσιονομικό κενό για το 2020. Ο ίδιος τόνισε δε ότι χρειάζεται αναβάθμιση της φορολογικής συνείδησης του πολίτη.

Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης αποκάλυψε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δίνονται προκαταβολικά τα χρήματα για την επιδότηση του πετρελαίου.

Για το προσφυγικόσημείωσε ότι θα υπάρξει αυστηροποίηση στα σημεία εισόδου της χώρας και νέος τρόπος επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου. «Υφίσταται ανάγκη για μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά» πρόσθεσε ο υπουργός και σημείωσε ότι άμεση προτεραιότητα έχουν οικογένειες με παιδιά και άνθρωποι με προβλήματα υγείας, αλλά και όσοι μετακινούνται στην ενδοχώρα έχοντας μεγάλο δείκτη προσφυγικότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ