ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Τσιάρας: Το σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων

Κορωνοϊός - Τσιάρας: Το σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αναφορικά με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων στην Ελλάδα και την επαναφορά των δικαστικών λειτουργών σε καθεστώς εργασίας, περιέγραψε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιάρας κατά τη διάρκειατης τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, το υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε ήδη από την περασμένη εβδομάδα το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση των δικαστικών εργασιών που τελούν σε αναστολή από τις 13 Μαρτίου 2020.

Ειδικότερα, έχει ήδη ξεκινήσει από τις 28 Απριλίου η λειτουργία όλων των υποθηκοφυλακείων έμμισθων και άμισθων, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων σε όλη την επικράτεια.

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, έχουν ήδη ξεκινήσει στα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία όλης της χώρας όλες οι δικαστικές εργασίες που συνδέονται με την ομαλή λειτουργία των υποθηκοφυλακείων.

Τόνισε, εξάλλου, πως από την πρώτη ημέρα της επανεκκίνησης των εργασιών της Δικαιοσύνης, εφαρμόζονται οι συστάσεις της αρμόδιας Επιτροπής:

α) για χρήση μάσκας και απολυμαντικού υγρού

β) για διατήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ προσώπων και

γ) για ένα άτομο ανά 10 τ.μ. σε κλειστούς χώρους.Τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση των δικαστικών λειτουργιών

Όπως είπε ο Κώστας Τσιάρας, με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση των λειτουργιών στον τομέα της Δικαιοσύνης, θα τηρηθεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Α. Διοικητική Δικαιοσύνη

- Από τις 6 Μαΐου επανέρχεται η κανονικότητα στη διοικητική Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων επιτρέπεται η εκδίκαση όλων υποθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικηγόροι έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να εμφανιστούν στο ακροατήριο.

- Προς διευκόλυνση των διαδίκων προβλέφθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της ως άνω δήλωσης από πλευράς δικηγόρων καθώς και η παράταση των προθεσμιών για τη νομιμοποίησή τους, την υποβολή υπομνημάτων κλπ.

- Παράλληλα, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά όλες οι διαδικασίες επείγουσας προσωρινής δικαστικής προστασίας και να δημοσιεύονται απόφασεις και πρακτικά επεξεργασίας.

«Εν όψει των ανωτέρω, το επόμενο βήμα δεν μπορεί παρά να είναι η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας της διοικητικής Δικαιοσύνης στο σύνολό της από την 1η Ιουνίου», επεσήμανε ο Κώστας Τσιάρας.

Β. Πολιτική Δικαιοσύνη

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, σε ό,τι αφορά την Πολιτικη Δικαιοσύνη, το υπουργείο έχει προχωρήσει στην επέκταση της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης για την ηλεκτρονική παραλαβή πιστοποιητικών που εκδίδονται από τα δικαστήρια προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στις Γραμματείες τους.

- Δρομολογείται η ηλεκτρονική χορήγηση πιστοποιητικών καθώς και ηλεκτρονική χορήγηση δικαστικών αποφάσεων που δημοσιεύθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

- Την 1η Ιουνίου 2020 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η εκδίκαση όλων των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων.

- Την ίδια ημέρα, εκκινεί η εκδίκαση υποθέσεων της τακτικής διαδικασίας (με έγγραφη διεξαγωγή, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία διαδίκων στο ακροατήριο). Η επέκταση του μέτρου αυτού συζητείται και στις ειδικές διαδικασίες με την προϋπόθεση της έγγραφης διεξαγωγής της.

Γ. Ποινική Δικαιοσύνη

Όπως εξήγησε ο Κώστας Τσιάρας, μέχρι σήμερα έχουμε περιοριστεί στην εκδίκαση μόνον αυτόφωρων πλημμελημάτων, κακουργημάτων για προσωρινά κρατούμενους και υποθέσεων που η παραγραφή τους ολοκληρώνεται την 31/01/2021.

Στόχος είναι η εκδίκαση του συνόλου των ποινικών υποθέσεων να προσδιοριστεί μετά τις 15/06/2020.

Δ. Εθνική Σχολή Δικαστών

- Επαναλειτουργία με φυσική παρουσία από 02/06/2020

- Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών

- Δυνατότητα τηλε-παρακολούθησης των μαθημάτων της Εθνικής Σχολής Δικαστών για όσους νοσούν.

Σχετικά με τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία και την απρόσκοπτη λειτουργία τους και την τήρηση της τάξης, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεργαστεί με την ΚΕΔΕ και τη Δημοτική Αστυνομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ