ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Τηλεδιάσκεψη ευρωβουλευτών ΝΔ με προεδρείο ΣΕΒ: «Ψηλά» στην ατζέντα η οικονομία

Κορωνοϊός - Τηλεδιάσκεψη ευρωβουλευτών ΝΔ με προεδρείο ΣΕΒ: «Ψηλά» στην ατζέντα η οικονομία
INTIME NEWS

Τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο του ΣΕΒ, προκειμένου να συζητήσουν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και να ανταλλάξουν απόψεις, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ.

Η τηλεδιάσκεψη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της σχετικής πρωτοβουλίας του επικεφαλής της ομάδας και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ώστε οι ευρωβουλευτές να έχουν πληρέστερη ενημέρωση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά την ανταλλαγή απόψεων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας και οι συνεργάτες του, υπογράμμισαν «το σημαντικό ρόλο της βιομηχανίας και της μεταποίησης στην οικονομία και στη δημιουργία θέσεων εργασίας» και εξέφρασαν δύο προβληματισμούς: «Το πώς, με τη βοήθεια και της Ευρώπης, μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο στην Ελλάδα, κάνοντας τα πρώτα βήματα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και το πώς τους επομένους μήνες η χώρα μας θα βγει όσο το δυνατόν αλώβητη με τη βοήθεια και των Ευρωπαϊκών πόρων».

Στη συνέχεια, συζήτησαν με τους Έλληνες ευρωβουλευτές «την ανάγκη για συνεχή διάλογο και συνεννόηση», προκειμένου να γίνουν «συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να δοθούν «λύσεις ουσίας» για να αντιμετωπιστούν δύο από τα μεγαλύτερα ζητήματα: της ανεργίας και της δημοσιονομικής κρίσης.

«Χαμηλές πτήσεις» στην αγορά

Την ίδια στιγμή, υποτονικότητα και επιφυλακτικότητα κυριάρχησαν κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων, όπως ανέφεραν στο CNN Greece παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι κάνουν λόγο για άμεση ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσει, ώστε να αποφευχθούν τα λουκέτα και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς είναι απολύτως λογικό, οι καταναλωτές να εμφανίζονται διστακτικοί, καθώς τόσο οι ίδιοι όσο και οι έμποροι θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα κανονικότητα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς επισημαίνει πως το κλίμα στην αγορά, όπως αναμενόταν την πρώτη ημέρα ήταν «μουδιασμένο», με τους καταναλωτές να μην προχωρούν σε αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, πιο ασφαλή συμπεράσματα θα διεξαχθούν στο τέλος της εβδομάδας, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι πως η μικρομεσαία επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα. Ο κ. Καββαθάς τόνισε πως θα πρέπει να στηριχθούν τα καταστήματα ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε πως το Μάιο του 2020 τίποτα δεν είναι ίδιο στην αγορά με τον Ιανουάριο του 2020. Όσο για το επόμενο έτος, μόνο θολές προβλέψεις μπορούν να γίνουν για την οικονομία, υπό την αίρεση μάλιστα μιας πιθανής επανεμφάνισης της πανδημίας το φθινόπωρο. ‘Ήδη από τις 4 Μαΐου, αλλά πολύ περισσότερο από τη Δευτέρα 11 του μηνός, οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με άδεια ταμεία, συσσωρευμένες υποχρεώσεις, πολύ λιγότερους πελάτες και μεγάλη ανασφάλεια. Παρά τις έως τώρα προσπάθειες και τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης, η πραγματικότητα είναι πως το εύρος και το βάθος της ύφεσης θα πλήξει καίρια και απροσδιόριστα την εγχώρια κατανάλωση, από την οποία εξαρτάται απόλυτα η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Γι’ αυτό το λόγο η ΕΣΕΕ απέστειλε στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων που κατατείνει στη δημιουργία μίας «Ασπίδας Ρευστότητας για την αγορά» και βασίζεται σε τρεις άξονες: Σοκ Ρευστότητας: ενέσεις χρηματοδότησης με «φθηνό χρήμα» από τραπεζικά, κρατικά και κοινοτικά κονδύλια. Διατήρηση Ρευστότητας: γενναίες ελαφρύνσεις υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Διασφάλιση ρευστότητας: νέα εργαλεία «ασφαλούς λειτουργίας επιχείρησης».

Παράγοντες της αγοράς στο CNN Greece: Υποτονική η πρώτη ημέρα – Νέα μέτρα για αποφυγή «λουκέτων»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ