ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Δεν έβγαλε νέα μέτρα η σύσκεψη στο Μαξίμου παρά την ανησυχία

Κορωνοϊός: Δεν έβγαλε νέα μέτρα η σύσκεψη στο Μαξίμου παρά την ανησυχία
ΙΝΤΙΜΕ

Παρά την μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου, παρ΄ότι οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

H επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αποφάσισε την Τρίτη να εισηγηθεί υποχρεωτική χρήση μάσκας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης.

Ακόμη, οι ειδικοί πρότειναν να ισχύσει το μέτρο σε καταστήματα, σούπερ μάρκετ και γενικά σε κλειστούς χώρους συναθροίσεων.

Ωστόσο, για την ώρα, το μέτρο αυτό φαίνεται πως δεν είναι στο τραπέζι.

Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, στην σύσκεψη συζητήθηκαν η εντατικοποίηση των ελέγχων και η αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» τόνισε ανοίγοντας τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις».

Επισήμανε δε δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης, τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αυτή τη στιγμή κρίνω ότι το πλαίσιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας -με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε και με βάση τις υποδείξεις των ειδικών- είναι πλαίσιο επαρκές. Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα εφαρμογής. Άρα, θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι για να μπορέσουμε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες, ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, τηρούνται» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με έμφαση στην τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής από τους εργαζόμενους, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού και εστίασης και στην αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους. «Έχουμε ουκ ολίγα τέτοια προηγούμενα. Νομίζω, αυτό φάνηκε και από τους ελέγχους σε μπαρ, κλειστά κέντρα διασκέδασης, όπου είχαμε περισσότερο κόσμο από τον επιτρεπόμενο. Εκεί, βλέπω εγώ, ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα. Και θα πρέπει να είμαστε αυστηροί στους ελέγχους μας. Θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα και δεν είμαι διατεθειμένος από αυτήν την πολιτική να κάνω αυτή τη στιγμή εκπτώσεις» είπε.

«Αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα να είμαστε σίγουροι ότι στέλνουμε σε όλους ένα μήνυμα: ότι έλεγχοι γίνονται και όπου χρειάζεται επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει η νομοθεσία και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «δεν μπορεί Περιφέρειες και Δήμοι να είναι έξω από αυτήν την υπόθεση. Δεν αφορά μόνο τον κεντρικό μηχανισμό. Άρα είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα αυτό να μεταφερθεί και στις Περιφέρειες και στους δήμους. Τους χρειαζόμαστε όπως ήταν μέχρι σήμερα. Συνεργάτες σε αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια την οποία κάνουμε».

Στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους στους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός. Ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, στο κοινό επιχειρησιακό κέντρο, όπου εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς (ΕΛΑΣ, ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή) που συμμετέχουν στην ελεγκτική διαδικασία, θα προστεθεί ένας εκπρόσωπος από κάθε Περιφέρεια και από τους μεγάλους ή παραλιακούς δήμους της χώρας, ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός των ελέγχων και καλύτερη κατανομή των δυνάμεων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

27 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Εννέα εισαγόμενα

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 27 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας.

Η γεωγραφική κατανομή της επιδημιολογικής έκθεσης έχει ως εξής:

- τέσσερα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- πέντε εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- οκτώ κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής

- πέντε κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

- δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών,

- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς

- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πάρου

Ξεκίνησαν οι πτήσεις από τη Βρετανία

Την ίδια ώρα που συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων, έφτασαν, κατά εκατοντάδες, οι πρώτοι Βρετανοί τουρίστες στα ελληνικά νησιά από την πρώτη κιόλας ημέρα ανοίγματος των απ' ευθείας πτήσεων ανάμεσα στα ελληνικά και τα βρετανικά αεροδρόμια.

Πολλοί είναι οι Βρετανοί που «ψήφισαν» φέτος την Σκιάθο.

Συνολικά σήμερα, Τετάρτη προγραμματίστηκαν τρεις πτήσεις προς το «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» με αεροσκάφη της «Jet2» που είχαν αναχωρήσει από τα αεροδρόμια του Λονδίνου, του Μάντσεστερ και του Μπέρμιγχαμ.

Συνολικά στην Σκιάθο με τις πρώτες τρεις πτήσεις έφθασαν 407 Βρετανοί και τις επόμενες ημέρες οι πτήσεις θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται, εφ' όσον όλα κυλήσουν ομαλά από την παρουσία των Βρετανών στην Ελλάδα.

Οι πρώτοι Βρετανοί τουρίστες στο νησί, ελέγχθηκαν επισταμένως με βάση τις ενδείξεις που προκύπτουν από το ειδικό barcode το οποίο έλαβαν με τη συμπλήρωση της φόρμας PLF, ενώ στο νησί έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα τόσο στο αεροδρόμιο, όσο και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν προγραμματίσει να διαμένουν κατά την διάρκεια των διακοπών τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ξενοδοχείο «Σκιάθος Παλλάς», έχει λάβει ειδική πιστοποίηση ISO για τον Covid-19 για τον τρόπο λειτουργίας του, για τους κανόνες υγιεινής και την παροχή υπηρεσιών, αφού ακόμη και οι μπουφέδες των δείπνων και των πρωινών είναι σε πλήρη αποστείρωση και παρακολουθούνται από εκπροσώπους των υγειονομικών αρχών, γεγονός που καλύπτει απολύτως τους κανόνες ασφαλείας.

Παράλληλα στη Σκιάθο συνεχίζονται οι αφίξεις πτήσεων τσάρτερ από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες της «πράσινης λίστας», αλλά σε καμία περίπτωση η εικόνα του νησιού δεν θυμίζει ότι βρίσκεται στα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου το ποσοστό των μικρών, αλλά και μεγάλων ξενοδοχείων που άνοιξαν, λειτουργούν και περιμένουν τους πελάτες τους, δεν ξεπερνά το 28% στο σύνολο όλου του νησιού. Πολλά μεγάλα ξενοδοχεία που διαθέτουν πάνω από 250 κλίνες το καθένα στις Αχλαδιές, τον Βασιλιά, την Αγία Παρασκευή, τον Τρούλο δεν πρόκειται να ανοίξουν καθόλου κατά την φετινή σεζόν, όπως και εκατοντάδες άλλες μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες, που λειτουργούν υπό την μορφή οικογενειακών επιχειρήσεων.

Οι πληρότητες σε όσες μονάδες έχουν ανοίξει κυμαίνονται γύρω στο 10-15%, εξαιρουμένου του «Σκιάθος Παλλάς» που βρίσκεται λίγο πάνω από το 25%, ενώ το περασμένο Σ/Κ κατάφερε να ξεπεράσει και το 50%,αφού φιλοξενούσε δύο σημαντικά συνέδρια με παρουσίες από όλη την Ελλάδα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας είπε ότι «είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά για το νησί. Δεν θα είναι η καλύτερη χρονιά για κανέναν, αλλά με τόσους πολλούς και καλούς επιχειρηματίες στο νησί μας, θα τα καταφέρουμε, αφού όλοι το παλεύουν για το καλύτερο δυνατό. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, τόσο στον αερολιμένα, όσο και στο Κέντρο Υγείας ,ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία, κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Μέχρι και ειδική κάψουλα προμηθευτήκαμε για κάθε ακραίο περιστατικό που μπορεί να συμβεί. Περιμένουμε τον κόσμο στην Σκιάθο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα πλοία που φθάνουν στην Σκιάθο, αλλά και σε Σκόπελο και Αλόννησο, τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι επιβάτες θερμομετρούνται κατά την είσοδό τους στα πλοία, συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και προσδιορίζουν τον χώρο διαμονής τους στα σχετικά έντυπα όπως το απαιτεί ο ΕΟΔΥ.

Ανάμεσα στα νησιά που είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες είναι η Κρήτη, η Ζάκυνθος και η Ρόδος, τα οποία περιμένουν εκατοντάδες Βρετανούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ