ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ηχητικό για το Μάτι προκαλεί οξεία πολιτική και δικαστική αντιπαράθεση

Το ηχητικό για το Μάτι προκαλεί οξεία πολιτική και δικαστική αντιπαράθεση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το ηχητικό για το Μάτι που αποκάλυψε η Καθημερινή της Κυριακής πυροδοτεί οξεία πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα, η σύγκρουση μεταφέρεται και στα δικαστήρια. Ένα χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, δεν έχουν ακόμα αποδοθεί ούτε ποινικές ούτε διοικητικές ευθύνες.

Το ηχητικό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος ακούγεται σε ηχητικό να απειλεί τον εμπειρογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο, προκειμένου αυτός να συγκαλύψει τις ευθύνες στο πόρισμά του. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κ. Ματθαιόπουλος «επαναλαμβάνει δύο φορές πως του μιλάει ακολουθώντας εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας και σε κάποιο σημείο διευκρινίζει πως η εντολή για συγκάλυψη ήρθε από «την υπουργό», εννοώντας προφανώς την τότε πολιτική προϊσταμένη του, Όλγα Γεροβασίλη

Ο κ. Ματθαιόπουλος φέρεται να λέει: «Εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε». Επιπλέον, καλεί τον κ. Λότσιο να «θάψει».

Τον διάλογο έχει ηχογραφήσει, κατά δήλωσή του, ο ίδιος ο κ. Λάτσιος.

Με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Ματθαιόπουλος διέψευσε όσα του αποδίδονται.

Η εισαγγελική έρευνα

Το δημοσίευμα προκάλεσε την παρέμβαση τη Δικαιοσύνης. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ. Παράλληλα, ο Δημήτρης Λιότσιος κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία, κάνοντας λόγο για πιέσεις που δέχθηκε, προκειμένου να συγκαλύψει τους υπευθύνους για τη φονική φωτιά στο Μάτι. Η μήνυσή του, που θα αποτελέσει τη βάση της εισαγγελικής έρευνας, ανατέθηκε στον εισαγγελέα Νικόλαο Αντωναράκο.

Εντωμεταξύ, ο Ηλίας Ψινάκης είναι ο πρώτος που καλείται σε απολογία από τον ανακριτή που χειρίζεται τον φάκελο για τους χειρισμούς των αυτοδιοικητικών παραγόντων, καθώς και των στελεχών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Εξώδικο και μήνυση

Πέρα από την προανακριτική εξέταση και τη μήνυση του εμπειρογνώμονα, η Όλγα Γεροβασίλη απέστειλε εξώδικο στην Καθημερινή, ζητώντας επανόρθωση του δημοσιεύματος. Στο εξώδικο η κ. Γεροβασίλη υποστηρίζει ότι:

«Η εφημερίδα σας επιδιώκει, εξαπολύοντας εναντίον μου προσωπική και πολιτική λάσπη, με κακότεχνη σκηνοθεσία, σκαιούς χαρακτηρισμούς, ευτελείς ισχυρισμούς μεταξύ τρίτων τους οποίους υιοθετεί και αναπαράγει ως αληθείς, χωρίς τη στοιχειώδη δημοσιογραφική έρευνα ως προς την αλήθεια των όποιων φερόμενων ισχυρισμών μεταξύ τρίτων, να απαξιώσει το πρόσωπο και τη θέση μου ως πρώην Υπουργού, να αμαυρώσει την πολιτική μου πορεία, να πλήξει το κύρος, την αξιοπιστία μου, την ηθική μου υπόσταση και να προσβάλει την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια μου.»

Η εφημερίδα δημοσίευσε το εξώδικο με την εξής απάντηση:

«Η Καθημερινή αποκάλυψε μία συνομιλία κατά την οποία ο πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος επικαλείται εντολή που έλαβε από την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη. Η «Κ» προφανώς δεν υιοθετεί τη σχετική κατηγορία, την οποία μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να ελέγξει. Η κ. Γεροβασίλη μπορεί αν θέλει να στραφεί εναντίον του κ. Ματθαιόπουλου. Η «Κ» δεν πρόκειται να ανακαλέσει ή να αποσύρει το δημοσίευμα. Θεωρεί ότι επιτέλεσε το δημοσιογραφικό της καθήκον αποκαλύπτοντας μια συνομιλία τεράστιου δημοσίου συμφέροντος.»

Μετά την απάντηση της Καθημερινής, η κ. Γεροβασίλη προχώρησε σε μήνυση κατά της διεύθυνσης της εφημερίδας και παντός υπευθύνου, υποστηρίζοντας ότι:

«Αναπαράγοντας δε αυτή, την σε κάθε περίπτωση ψευδή κατά περιεχόμενο στιχομυθία, αφού όσα εκεί αναφέρονται, περί δήθεν παρέμβασής και πόσω μάλλον «εντολών» από μέρους μου, καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα, αφού ουδέποτε άσκησα την παραμικρή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης ή ως προς τη σύνταξη του πορίσματος, ως ωστόσο παντελώς ψευδώς μου αποδίδεται, το περί ου ο λόγος δημοσίευμα βαρύτατα προσβάλλει την προσωπικότητά μου, την τιμή και την υπόληψή μου, στοχεύει δε στην πολιτική και ηθική μου εξόντωση αλλά και στην δημιουργία μη ανεκτών υπονοιών σε βάρος μου περί τη νομιμότητα.»

Έγκλημα συγκάλυψης

Στο ζήτημα αναφέρθηκε με οξύ τόνο και ο Στέλιος Πέτσας στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο briefing των δημοσιογράφων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε:

«Καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εθνική τραγωδία στο Μάτι νέα και ανατριχιαστικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ήταν γνωστό από τις ίδιες εκείνες μέρες ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το έγκλημα που διαπράχθηκε.»

Ο κ. Πέτσας προσέθεσε ότι:

«Οι ηχογραφημένοι διάλογοι μεταξύ του εμπειρογνώμονα και του τότε Αρχηγού της Πυροσβεστικής είναι ανατριχιαστικοί. Εάν λοιπόν η κυρία Γεροβασίλη αμφισβητεί οτιδήποτε, οφείλει να στραφεί εναντίον εκείνου που χρησιμοποίησε το όνομά της, εν αγνοία της όπως η ίδια ισχυρίζεται.

Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν, πέρα από το έγκλημα της 23ης Ιουλίου και σε έγκλημα συγκάλυψης. Και για τα δύο αυτά εγκλήματα υπάρχουν τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Και είναι απαραίτητο -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων.»

«Αποπροσανατολισμός»

Από τη μεριά του, o ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι:

1. Σε δηλώσεις του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2019, ο κ. Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός πλέον, χαρακτήρισε «διαφορετική» την πυρκαγιά στο Μάτι και την απέδωσε σε «ακραία καιρικά φαινόμενα, απευθείας συνέπεια της κλιματικής αλλαγής». Εντός συνόρων, ωστόσο, συνεχίζει να κάνει πολιτική εκμεταλλευόμενος την τραγωδία.

2. Ο κ. Μητσοτάκης έχρισε ΓΓ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, κ. Τσουβάλα, τον οποίον ως αντιπολίτευση κατηγορούσε για τις ευθύνες του σχετικά με το Μάτι και τον οποίον είχε αποπέμψει ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός ακριβώς για αυτές τις ευθύνες.

3. Ο κ. Μητσοτάκης αναβάθμισε σε υποστράτηγο της Πυροσβεστικής τον επιχειρησιακό επικεφαλής στο Μάτι, τον οποίο είχε καταγγείλει με σφοδρότητα.

Η Κουμουνδούρου προσθέτει ότι:

Μετά από όλα αυτά και:

- ενώ εδώ και 4 μήνες έχει αφήσει οικονομία, εργαζόμενους, επιχειρήσεις και τουρισμό να καταρρέουν

- ενώ έχει οδηγήσει, ήδη πριν την πανδημία, τη χώρα σε ύφεση και συγχρόνως επιβεβαιώνει πως θα έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά με την υπογραφή του

- ενώ βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου ούτε το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία κατάφερε να περάσει από τη Σύνοδο Κορυφής, ούτε και να εξασφαλίσει τα κονδύλια που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι επιχορηγήσεις διαρκώς ψαλιδίζονται

Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ συνεχίζουν τους χυδαίους αντιπερισπασμούς και την πολιτική τυμβωρυχία με την τραγωδία στο Μάτι, για να μην ασχολείται κανείς με τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν τη χώρα.

Οι διαρκείς αντιπερισπασμοί, είτε με το παρακράτος της Δεξιάς που λειτουργούσε υπονομευτικά ήδη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ανυπόστατες, ψευδείς και χυδαίες καταγγελίες, δεν θα καταφέρουν να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα και τους πολίτες η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Προβλήματα τα οποία πλέον αναγνωρίζει μέχρι και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, ο οποίος παραδέχθηκε κυνικά ότι «προφανώς, ένα κομμάτι της κοινωνίας θα φτωχύνει».

Η απάντηση της ΝΔ

Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία στην οποία αναφέρει:

Τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν είναι αντιπερισπασμός, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια εθνική τραγωδία για την οποία έχετε ευθύνη! Αφήστε λοιπόν τα πολλά λόγια κι απαντήστε ευθέως: Αν, όπως ισχυρίζεται η κα. Γεροβασίλη, είναι ψέματα όσα λέει ο πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Ματθαιόπουλος για άνωθεν πολιτικές εντολές συγκάλυψης, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του; Είναι το πρώτο που θα ανέμενε κανείς από κάποιον που θεωρεί ότι θίγεται και συκοφαντείται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ