ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρδαλιάς στο CNN Greece: Πλήρως διαχειρίσιμα τα κρούσματα - Χιλιάδες οι έλεγχοι

Χαρδαλιάς στο CNN Greece: Πλήρως διαχειρίσιμα τα κρούσματα - Χιλιάδες οι έλεγχοι
INTIME NEWS/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Με τη χρήση της υποχρεωτικής μάσκας να επεκτείνεται από την Τετάρτη 29 Ιουλίου σε ένα ακόμη μεγαλύτερο δίκτυο επιχειρήσεων και καταστημάτων, όπως φούρνοι, κρεοπωλεία, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής αλλά και ΔΕΚΟ, η μεγάλη έμφαση της Πολιτικής Προστασίας, αναφορικά με τους ελέγχους των κρουσμάτων του κορωνοϊού, βρίσκεται στους εργαζόμενους και όχι στα εισαγόμενα από τους τουρίστες.

Και φυσικά η μη τήρηση της υποχρέωσης της μάσκας, επισύρει πρόστιμο ύψους 150 ευρώ.

Όπως τόνισε ειδικότερα σε ερώτηση του CNN Greece ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η ιχνηλάτηση είναι εντατική και γίνεται στοχευμένα στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων.

Στοχευμένοι έλεγχοι στους εργαζόμενους

Αυτό σημαίνει, ότι κάθε Τετάρτη που βγαίνουν τα αναλυτικά αποτελέσματα από τους ελέγχους, ανάλογα με το σημείο που υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, εκεί, υλοποιούνται ακόμη πιο στοχευμένοι έλεγχοι στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα σε αυτούς από τον κλάδο της εστίασης.

Για παράδειγμα, την πρώτη εβδομάδα, μετά την πρώτη αύξηση των κρουσμάτων, στοχευμένοι έλεγχοι (γύρω στους 1.000) έγιναν στην Ηπειρωτική χώρα, ενώ την αμέσως επόμενη εβδομάδα, οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στις Νησιωτικές περιοχές.

«Πολλοί από αυτούς τους στοχευμένους ελέγχους πάντως, επαναλαμβάνονται», σημείωσε ο υπουργός.

Αναφορικά με την ιχνηλάτηση, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι αυτή υπήρξε καταλυτική ως προς την επιδημιολογική εικόνα που πέτυχε η χώρα. Επίσης, κομβικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει ο αλγόριθμος EVA, ένα λογισμικό το οποίο δημιούργησαν τέσσερις Έλληνες επιστήμονες και διέθεσαν δωρεάν στην Πολιτεία.

«Γνωρίζουμε με ακρίβεια που βρίσκεται το κάθε κρούσμα»

«Γνωρίζουμε ακριβώς που βρίσκεται το κάθε κρούσμα, όχι μόνο σε ποια περιοχή, αλλά και σε ποια γειτονιά», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, προσθέτοντας ότι παρακολουθούμε ενδελεχώς και αναλυτικά την λίστα με τα κρούσματα, η οποία ωστόσο μετά από 23 ημέρες καταστρέφεται, για λόγους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Επίσης, μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σε χαλαρή συζήτηση με τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι το κέντρο της Αθήνας εμφανίζει πολλά κρούσματα κορωνοϊού, και ακόμη, οι περιοχές των Αμπελοκήπων, αλλά και τα Δυτικά προάστια. Σήμερα, τα ενεργά κρούσματα στην Αθήνα, ανέρχονται σε 145, εκ των οποίων, τα 36 νοσηλεύονται, ενώ στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν 36 ενεργά, εκ των οποίων τα 8 νοσηλεύονται και τα 58 βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση.

«Να μην επιτρέψουμε στα κρούσματα, να πολλαπλασιαστούν»

«Έχει αξία, να μην επιτρέψουμε σε κάθε κρούσμα να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας, ότι υπάρχει σταθερή τάση αλλά όχι αυξητική τάση των κρουσμάτων.

«Τα κρούσματα είναι πλήρως διαχειρίσιμα», επεσήμανε.

Αναφορικά με την τουριστική κίνηση, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως «τις τελευταίες ημέρες έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας στην Ισπανία. Έχουμε διπλασιάσει τα τεστ» πρόσθεσε, σημειώνοντας, ότι από την 1η έως τις 26 Ιουλίου έχουν διενεργηθεί 171.138 έλεγχοι στα σύνορα της χώρας, στους οποίους καταγράφηκαν:

  • 344 επιβεβαιωμένα κρούσματα
  • 70 κρούσματα παραμένουν ενεργά
  • 213 κρούσματα επέστρεψαν στη χώρα προέλευσης.
  • 61 κρούσματα που παραμένουν μη ενεργά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ