ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Βρισκόμαστε σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σχολιάζοντας τη νέα πρόκληση της Τουρκίας με τη NAVTEX ανοιχτά του Καστελόριζου.

«Όταν αποφασίσαμε για πρώτη φορά να αποφασίσουμε να ασκήσουμε μια αποφασιστική διπλωματία στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, και με την Ιταλία και πρωτίστως με την Αίγυπτο, σταθμίσαμε ποια θα ήταν η αντίδραση της Τουρκίας. Είναι προφανές ότι αυτό θα τους ενοχλούσε, δεδομένου ότι η ενέργεια αυτή πρακτικά εξουδετέρωνε το μόνο έρεισμα το οποίο είχε η τουρκική διπλωματία που ήταν το ανυπόστατο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο», σημείωσε ο υπουργός στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ και συνέχισε:

«Υπό αυτές τις συνθήκες εμείς ήμασταν πανέτοιμοι για την οποιαδήποτε αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας. Είναι κάτι το οποίο εμείς το παρακολουθούμε από πολύ κοντά. Είναι προφανές ότι το τουρκικό ερευνητικό, μολονότι μπορεί να βγήκε από το σύστημα εκπομπής, παρακολουθείται από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».

«Εμείς βρισκόμαστε σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα», τόνισε ο υπ. Επικρατείας και εξήγησε: «Η πλειοψηφία του στόλου είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή να βγει οπουδήποτε απαιτηθεί. Τα πλοία μας τα οποία περιπλέουν σε κρίσιμες περιοχές βρίσκονται ήδη στη θέση τους από μέρες. Εάν απαιτηθεί θα υπάρχει και μεγαλύτερη ανάπτυξη του στόλου. Έχουμε φροντίσει κατά τρόπο ώστε σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο να είναι δυνατή η ανάπτυξή μας για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουν τόσο το ερευνητικό όσο και τα συνοδά πλοία. Θα υπάρξει μία ανάλογη αντίδραση».

«Είναι προφανές ότι εμείς δεν επιδιώκουμε οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή. Από την άλλη πλευρά η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη», ανέφερε, ενώ όπως είπε, «είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία βρίσκεται διπλωματικά σε μία υποδεέστερη θέση».

Εξηγώντας περαιτέρω ποιες θα είναι οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς, ο υπουργός επικρατείας σημείωσε ότι «Αυτό το οποίο θα συμβεί είναι ότι στο μέτρο που πλέον είναι καθορισμένες οι ζώνες τις οποίες η ελληνική πολιτεία έχει να προστατεύσει κυριαρχικά, δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε πρόκληση εντός των ζωνών αυτών. Υπάρχουν οι διεθνείς κανόνες οι οποίοι διέπουν την οποιαδήποτε έρευνα».

«Η παρούσα διακυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα πλήρες πρωτόκολλο και σε ό, τι αφορά την αντίδραση που θα έχουμε, έχουμε αναπτύξει τη στρατηγική μας», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα διαλόγου με την Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε: «Η ελληνική Πολιτεία είναι απολύτως έτοιμη για να υπάρξει ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος στη βάση πολύ συγκεκριμένων θεμάτων, δηλαδή τα θέματα τα οποία αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες και μόνο», ωστόσο τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος όταν η άλλη πλευρά προβαίνει σε μια προκλητική ενέργεια.

Νέα NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στο Καστελόριζο

Ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους η Άγκυρα που σήμερα εξέδωσε νέα NAVTEX για σεισμικές έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου -την ίδια περιοχή όπου η Τουρκία ήθελε να πραγματοποιήσει έρευνες τον Ιούλιο.

H ΝAVTEX ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, από σήμερα το πρωί στις 5:00 ενεργοποιήθηκε και η NAVTEX της Πέμπτης για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα του τουρκικού στόλου από το ναύσταθμο του Ακσάζ, ο οποίος βρίσκεται βορειοανατολικά της Ρόδου.

Τουρκικές ιστοσελίδες προσκείμενες στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσαν το απόγευμα της Κυριακής ότι μέρος του τουρκικού στόλου αναχώρησε από το Γκιολτζούκ.

Τι αναφέρει η NAVTEX

TURNHOS N/W : 1024/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 10-08-2020 07:18)
TURNHOS N/W : 1024/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUC REIS, ATAMAN AND CENGIZ HAN BETWEEN 10-23 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 55.22 N - 027 59.83 E
34 58.25 N - 030 31.50 E
34 18.18 N - 030 54.52 E
34 17.03 N - 030 06.12 E
33 49.84 N - 030 06.78 E
33 41.25 N - 028 46.16 E
33 47.41 N - 028 21.48 E
33 53.37 N - 027 59.90 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ