ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακαλεί για διαβουλεύσεις το ΥΠΕΞ την Ελληνίδα πρέσβη από τη Βιέννη

Ανακαλεί για διαβουλεύσεις το ΥΠΕΞ την Ελληνίδα πρέσβη από τη Βιέννη
Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

Ανακαλεί το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών την Ελληνίδα πρέσβη από τη Βιέννη. 

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, η κ. Χρυσούλα Αλειφέρη. επιστρέφει στην κεντρική υπηρεσία για διαβουλεύσεις.

Σε ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, το μεσημέρι της Πέμπτης, επισημαίνεται ότι επιστρέφει στην Αθήνα, η κ. Αλειφέρη "προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας".

Οι σχέσεις Ελλάδας - Αυστρίας είναι σε κρίση μετά την πρωτοβουλία που έλαβε η Αυστρία να διοργανώσει Διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη, κινούμενη εκτός πλαισίου Ευρωπαικής Ένωσης.

EUCOM Image aleiferi

Πηγή: eucom.mil

"Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα, ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους".

MIGRANTS GREECE AUSTRIA

Στην ίδια ανακοίνωση του Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: "Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση".
H Ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη. Πηγή: REUTERS/Leonhard Foeger

Τσίπρας: Απαράδεκτο η Αυστρία να συγκαλεί παρασυσκέψεις

Τη δυσαρέσκειά του είχε εκφράσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Μαρκ Ρούτε.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης χαρακτήρισε απαράδεκτο η Αυστρία, μια χώρα με μεγάλη ιστορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συγκαλεί "παρασυσκέψεις" για το προσφυγικό, όπως είπε χαρακτηριστικά, χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών.

EUROPE MIGRANTS GREECE AUSTRIA1

Πηγή: REUTERS/Leonhard Foeger

"Είναι κοινή ομολογία ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς συνεργασία των κρατών μελών της Ένωσης και ειδικά αυτών που αφορά άμεσα...Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από εδώ και στο εξής, από τους εταίρους μας, να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ακριβώς όπως υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε κι εμείς σε μια κρίση η οποία έχει φορτώσει μια μικρή χώρα με βάρος μεγαλύτερο από αυτό που της αναλογεί».

Το διάβημα που προηγήθηκε της ανάκλησης

2471176

Πηγή: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Σε διάβημα που είχε στείλει την Τρίτη, προς την Αυστρία, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, χαρακτήριζε τη Διάσκεψη της Βιέννης «εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες». Τόνιζε δε ότι είναι «μη φιλική ενέργεια» το ότι δεν προσκλήθηκε η χώρα μας «καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα».

Κουρτς: η Ελλάδα δεν έχει βούληση να λύσει το θέμα

2068408 copy

Πηγή: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε απορρίψει την έντονη διαμαρτυρία τόσο του Υπουργού Εξωτερικών κ.Νίκου Κοτζιά όσο και του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα. Σε τοποθέτησή του ο κ. Κουρτς είχε αναφέρει ότι στην Ευρώπη λείπει η βούληση να περιορίσουμε τις προσφυγικές ροές.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες η Υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, απειλεί την Ελλάδα με αποπομπή από την τη ζώνη Σένγκεν. Θέση την οποία ενστερνίζεται και ο Υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Προκλητική απάντηση του Αυστριακού ΥΠΕΞ

Προκλητική ανακοίνωση του Αυστριακού ΥΠΕΞ για την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως

Τι γράφουν τα Αυστριακά ΜΜΕ για την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως από τη Βιέννη

Για τη Διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη διαβάστε:

Προσφυγικό: Άφησαν ανάσα στην Ελλάδα μέχρι τις 7 Μαρτίου

Πέμπτη φάλαγγα της Βιέννης για Ελλάδα και πρόσφυγες

Για την πρόσφατη ανάκληση και επιστροφή του Έλληνα πρέσβη στην Πράγα διαβάστε:

Συνάντηση Κοτζιά – Ζαοράλεκ - Επέστρεψε ο Έλληνας πρέσβης στην Πράγα

Επικοινωνία του Τσέχου ΥΠΕΞ με Κοτζιά

Ανακαλεί η κυβέρνηση τον έλληνα Πρέσβη στην Τσεχία

Διαβάστε επίσης:

Οι 4 πρωταγωνιστές του GREXIT από τη Σένγκεν

Ν. Κοτζιάς: Κάποιοι κάνουν «μπίζνες» στην Τουρκία με το προσφυγικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ