ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oruc Reis: Σε οριακό σημείο η κρίση με την Τουρκία

Oruc Reis: Σε οριακό σημείο η κρίση με την Τουρκία
AP Photo / Burhan Ozbilici

Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και επιφυλακής παραμένουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μετά και την επιβεβαίωση της παρουσίας του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στο ανατολικότερο άκρο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Την απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα επιβεβαίωσαν στο CNN Greece πηγές από το Πεντάγωνο.

«Ο ελληνικός Στόλος παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Oruc Reis και αναλόγως των κινήσεων θα υπάρξει η δέουσα αντίδραση», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφεραν ασφαλείς πληροφορίες, το Oruc Reis «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, γύρω στις 19:10 το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, γεγονός που «αποκάλυψε» το ακριβές στίγμα του στα θαλάσσια συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού.

Την ίδια στιγμή, αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».

Δείτε στην gallery που ακολουθεί το χάρτη με το στίγμα του Oruc Reis

Λίγες ώρες προτού το Oruc Reis αρχίσει να παραπλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία απάντησε με δεύτερη Navtex στην ελληνική αντι-Navtex με την οποία επιχείρησε η Αθήνα να ακυρώσει την πρώτη τουρκική Navtex.

Δεύτερη τουρκική Navtex – απάντηση στην ελληνική αντι-Navtex

Τηλεφωνικές επαφές Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Σε κάθε περίπτωση, η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο έχει θορυβήσει την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει την Τρίτη τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή.

Αυστηρό διάβημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ με εντολή Δένδια

Νωρίτερα, υπήρξε άμεση κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς, μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική Navtex, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως ανέφεραν αργά το απόγευμα της Δευτέρας διπλωματικές πηγές.

Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, δια της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη δώσει από το πρωί οδηγίες στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθ' όλα νόμιμη αυτή συμφωνία.

Οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε το πρωί με τον Πρόεδρο του Ε. Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ το απόγευμα συνομίλησε και με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μητσοτάκης σε Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία υποσκάπτει τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ

Τουρκική προκλητικότητα: «Η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να σταματήσει εδώ και τώρα τις προκλητικές ενέργειές της

Οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν θορυβήσει και τις ΗΠΑ. Επρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ως εξής:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Ερντογάν: Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνπροέβη σε νέες «εμπρηστικές» δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα.

«Το να αγνοεί κανείς τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένα τεράστιο κομμάτι γης όπως είναι η Τουρκία συνιστά λάθος. Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές», είπε ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν είπε πως «το σημαντικότερο ζήτημα την περασμένη εβδομάδα ήταν οι απαντήσεις που δώσαμε σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Όμως η ελληνική πλευρά για ακόμη μία φορά προχώρησε σε μία συμφωνία με την Αίγυπτο που δεν έχει καμία νομική βάση».

«Όπως είναι γνωστό, αναβάλαμε τις σεισμικές ερευνητικές μας δραστηριότητες στην περιοχή για λίγο, κατόπιν αιτήματος της Μέρκελ. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά προχώρησε σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία στερείται οιασδήποτε νομικής βάσης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά σε κανενός το δικαίωμα στο δίκαιο, τα εδάφη και τα νόμιμα συμφέροντα. Η μόνη απαίτησή μας είναι να μας προσεγγίσουν με τον ίδιο τρόπο. Ασφαλώς και δεν θα δεχτούμε την προσπάθεια να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας. Εμείς λέμε σε όλες τις χώρες της Μεσογείου "ελάτε να συνεννοηθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων"», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στρέφοντας τα «πυρά του» στην Ελλάδα είπε πως:

«Ορισμένες χώρες που δεν ακούνε αυτή την έκκλησή μας "μαυρίζουν" το δικό τους μέλλον».

Ακόμη, ανέφερε πως «το σκάφος μας Oruc Reis απέπλευσε για το σημείο των ερευνών ανοιχτά της Αττάλειας. Ξεκίνησε τις εργασίες του στις 8 το πρωί, θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνα για την ενεργειακή μας ανεξαρτησία όπως κάνουμε και στην οικονομία».

Tουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τις έρευνες του ερευνητικού Orus Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Όπως είναι γνωστό, η σεισμική ερευνητική δραστηριότητα που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο τέθηκε σε αναστολή μετά από εντολή του Προέδρου μας».

Μάλιστα, η Άγκυρα κάνει λόγο για «χειρονομία καλής θέλησης, την οποία κάναμε κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της ΕΕ για να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία και να υπάρξει διάλογος».

Όπως σημειώνεται ωστόσο η Τουρκία, «δεν έλαβε» από την Ελλάδα αντίστοιχη απάντηση.

«Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν είναι ειλικρινής», συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ ενώ κάνει λόγο για «παράνομη συμφωνία που συνήψε η Αθήνα με το Κάιρο στις 6 Αυγούστου 2020».

«Με αυτήν τη συμφωνία, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Λόγω αυτής της εξέλιξης, το πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε την προγραμματισμένη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα από σήμερα», σημειώνεται.

«Στην Μεσόγειο θα απογοητευτούν όσοι συμπεριφέρονται με την λογική πως όλα είναι δικά τους», ανέφερε ακόμη.

«Δεν δικαιούται κανείς να αποκλείσει την Τουρκία από την Μεσόγειο η οποία επί αιώνες ήταν υπό τουρκική κυριαρχία», τονίζεται.

Ακόμη, η Άγκυρα αναφέρει πως «δεν υπάρχει νομική βάση για την Ελλάδα να αντιταχθεί στη δραστηριότητά μας» και επιμένει πως θα «ασκήσoυμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».

Επιπλέον, αναφέρει πως η Τουρκία έχει τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και τη δυνατότητα να αποτρέψει τα συνομοτικά σχέδια εις βάρους της.

Τέλος, αναφέρει πως:

«Η στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει να προκαλέσει κλιμάκωση και αποσκοπεί αποκλειστικά στην άσκηση του δικαιώματος για νόμιμη άμυνα εφόσον κριθεί απαραίτητο. Δεν θα επιτρέψουμε στρατιωτική επιχείρηση ενάντια σε πολιτικό πλοίο μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ