ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόλτενμπεργκ: Τεχνικές συζητήσεις και όχι πολιτική διαμεσολάβηση

Στόλτενμπεργκ: Τεχνικές συζητήσεις και όχι πολιτική διαμεσολάβηση
Michael Kappeler/dpa via AP

«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», επέμεινε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναφορικά με το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο -μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων- που αφορούν στην κατάρτιση ενός μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων (deconfliction mechanism), με στόχο να αποφευχθεί μια στρατιωτική σύρραξη μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων στην περιοχή.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως δεν υπάρχει συμφωνία για τον μηχανισμό αυτό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε τα εξής:

«Με τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι έχουν ήδη συναντηθεί για τεχνικές συζητήσεις στο ΝΑΤΟ. Ο σκοπός αυτών των συζητήσεων είναι να εδραιωθούν οι μηχανισμοί για στρατιωτική απεμπλοκή για να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Καμία συμφωνία δεν έχει υπάρξει ακόμη. Αυτές είναι τεχνικές συζητήσεις, και όχι διαπραγματεύσεις για τις διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση».

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι σημαντική πλατφόρμα για συμβουλές σε όλα τα θέματα που αφορούν την κοινή μας ασφάλεια» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο γενικός γραμματέας διευκρίνισε ότι το ΝΑΤΟ έχει σκοπό την αποφυγή της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Όσο έχουμε τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», υπογράμμισε.

«Οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει, συναντήθηκαν ήδη και συναντιούνται σε στρατιωτικό επίπεδο για τεχνικές συζητήσεις. Είναι σημαντικό να διαφοροποιήσουμε αυτές τις συζητήσεις από τις διαπραγματεύσεις που η Γερμανία έχει πάρει πρωτοβουλία να οργανώσει το πλαίσιο. Η γερμανική προσπάθεια- και το συζήτησα αυτό με την καγκελάριο Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο- σκοπεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να αντιμετωπιστεί το τρέχον πρόβλημα και να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Και αυτό αφορά το θέμα της διαφωνίας μεταξύ Συμμάχων για τα όρια, την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο», εξήγησε.

«Το ΝΑΤΟ δεν αναμειγνύεται απευθείας σε αυτές τις προσπάθειες, τις υποστηρίζω, αλλά οι προσπάθειες αυτές γίνονται με επικεφαλής τη Γερμανία. Αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ κι εγώ προσωπικά είναι όχι να λύσω το πρόβλημα, αλλά να αποφευχθεί η σύγκρουση και να αναπτυχθούν και υποστηριχθούν μηχανισμοί αποσυμπίεσης. Όσο έχουμε τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», κατέληξε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, έκανε γνωστό την Πέμπτη πως Αθήνα και Άγκυρα ήρθαν σε συμφωνία για διάλογο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πέτσας: Όποιος κατέχει δημόσια αξίωμα πρέπει να κινείται με σοβαρότητα

Σε αυστηρό τόνο σχολίασε τα όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κληθείς να απαντήσει για τον αν θα υπάρξει ένα νέο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά προς το παρόν το ενδεχόμενο αυτό είναι μακριά.

Διευκρίνισε ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ