ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση μομφής: Η «ακτινογραφία» της σύγκρουσης στη Βουλή - Ποια «μέτωπα» άνοιξαν

Πρόταση μομφής: Η «ακτινογραφία» της σύγκρουσης στη Βουλή - Ποια «μέτωπα» άνοιξαν
ΙΝΤΙΜΕ/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ για τον Χρήστο Σταϊκούρα, η οποία καταψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής, εξελίχθηκε σε μια σκληρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, που δεν περιορίστηκε στον Πτωχευτικό Κώδικα.

Στην τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση άνοιξαν τέσσερα πεδία σύγκρουσης: Το πρώτο ήταν αυτό καθαυτό το περιεχόμενο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της πρώτης κατοικίας και τη νέα ρύθμιση της προσωπικής πτώχευσης.

Το δεύτερο πεδίο ήταν τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια και την πρώτη κατοικία.

Το τρίτο πεδίο ήταν η διαχείριση της πανδημίας, υπό το πρίσμα της πολύ μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων.

Το τέταρτο, πεδίο ήταν τα ελληνοτουρκικά, όπου καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απορρίφθηκε με 158 ψήφους κατά έναντι 133 υπέρ η πρόταση μομφής

Το βράδυ της Κυριακής, η πρόταση μομφής εις βάρος του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα καταψηφίστηκε με 158 «όχι» έναντι 133 «ναι».

Συνολικά, 291 βουλευτές ήταν παρόντες στη συζήτηση και την ψηφοφορία, μετά την αποχώρηση του ΜέΡΑ 25.

Η συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν σε υψηλούς τόνους ειδικά όταν στο βήμα ανέβηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Τρέμετε τις εκλογές, οδηγείστε από τα αδιέξοδά σας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε «πυρά» κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι τα κομματικά αδιέξοδά του και η εσωκομματική αμφισβήτηση που δέχεται τον οδήγησαν να κάνει δύο λάθη μαζί, χρησιμοποιώντας το πιο ισχυρό όπλο -την πρόταση μομφής- στην πιο ακατάλληλη στιγμή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρόταση μομφής ανακοινώθηκε την ώρα που εκδίδονταν νέες τουρκικές Navtex, η τελική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή και παράλληλα ανακοινώνονταν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Γιατί αφήσατε εμένα έξω από το κάδρο της πρότασης μομφής;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης για να απαντήσει: «Γιατί τρέμετε να ζητήσετε εκλογές, επειδή γνωρίζετε ότι αυτή η κυβέρνηση απολαμβάνει ακόμη μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από ό,τι όταν εξελέγη. Γιατί δίνει μάχες σε πολλά μέτωπα και τις κερδίζει

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα προστασίας της α' κατοικίας για να τονίσει ότι «εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019» και σημείωσε ότι η κυβέρνησή του επιχείρησε με το πρόγραμμα Γέφυρα να δώσει λύση.

Ανταπάντησε, δε, στις επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα: «Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εσείς δημιουργήσατε το ιδιωτικό χρέος».

«Η μάστιγα της ιδιωτικής χρεωκοπίας τελειώνει, με το δικό μας νομοθέτημα, καθώς δίνουμε δυνατότητα να διαγραφούν χρέη και να γίνει μια νέα αρχή».

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

Πρόταση δυσπιστίας - Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Τρέμετε τις εκλογές, οδηγείστε από τα αδιέξοδά σας

Τσίπρας: Θα καταργήσουμε τον νόμο μόλις γίνουμε κυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του απατώντας στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το χρόνο κατάθεση της πρότασης μομφή στον Χρήστο Σταϊκούρα. Συγκεκριμένα, είπε:

«Πώς είναι δυνατόν τη στιγμή τα κρούσματα και οι νεκροί από τη πανδημία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Τη στιγμή που η αδυναμία σας να στηρίξετε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας, μείωση εισοδημάτων και χιλιάδες λουκέτα. Τη στιγμή που βιώνουμε τη χειρότερη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εσείς να μην έχετε άλλο νταλκά, από το πως θα πτωχεύουν οι Έλληνες και πως θα παίρνουν τη πρώτη κατοικία των πτωχευμένων νοικοκυριών οι τράπεζες. Και μόνο για αυτό το λόγο αξίζει η πρόταση μομφής».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά, με έμφαση στο Oruc Reis. Ο κ. Τσιπρας ανέφερε:

«Δεν σας προτρέπουμε λοιπόν στο δρόμο της επιχειρησιακής έντασης. Αλλά σας ζητάμε να εγκαταλείψετε το δρόμο της διπλωματικής αδράνειας. Της παθητικότητας. Σας ζητάμε να ασκήστε τώρα το κυριαρχικό μας δικαίωμα για 12 μίλια στη Κρήτη. Και ανάλογα με τις εξελίξεις, Νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου.Διότι ο μόνος τρόπος να προασπίσεις ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που ντε φάκτο αμφισβητείται, είναι να το ασκήσεις και να το υπερασπιστείς.»

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεσης εναντίον του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη δήλωσή του ότι τα 12 μίλια είναι εθνικισμός. Ζήτησε δε από τον πρωθυπουργό να αδειάσει τον υπουργό του.

Μπαίνοντας στο θέμα του νέου Πτωχευτικού Δικαίου, ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην κριτική της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι:

«Για να τελειώνει λοιπόν το παραμύθι: Ο ΣΎΡΙΖΑ δεν κατάργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη. Η αλήθεια είναι ότι τον αναπλήρωσε για μία ορισμένη περίοδο, ενόψει και του φόρτου που είχε προκληθεί στα δικαστήρια, με τις διατάξεις του ν. Φλαμπουράρη, προκειμένου να επιταχυνθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος και να εξασφαλισθεί, όχι να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ποτέ τους Έλληνες πολίτες, χωρίς προστασία της κύριας κατοικίας.»

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

Τσίπρας: Σας ζητάμε να ασκήστε τώρα το κυριαρχικό μας δικαίωμα για 12 μίλια στη Κρήτη

Γεννηματά: Χορηγός του Μητσοτάκη ο Τσίπρας

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφερόμενη στον νέο πτωχευτικό κώδικα εγκάλεσε, όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μιλάει και ο ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε σε 25 χιλιάδες πλειστηριασμούς ανοίγοντας το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη».

Η κ. Γεννηματά εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι με τον πτωχευτικό κώδικα «οδηγείτε σε μαζικούς πλειστηριασμούς, αφήνετε τους αδύναμους δανειολήπτες βορά στις τράπεζες και δίνετε τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη με ένα νομοσχέδιο που σας έχουν υπαγορεύσει οι τράπεζες και τα funds».

«Η μομφή του ΚΙΝΑΛ είναι σε βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνολικά» προσέθεσε η Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως τον «καλύτερο χορηγό της Δεξιάς και του κ. Μητσοτάκη».

«Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μητσοτάκη και σε κανέναν υπουργό του» ανέφερε. «Μάλιστα έχουμε ανοιχτή πολιτική διαμάχη με Υπουργούς που διακρίνονται από πολιτικό θράσος. Που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της ΝΔ, της Κυβέρνησης Καραμανλή 2004-09 για τον εκτροχιασμό της οικονομίας που οδήγησε στην κρίση και στα μνημόνια» τόνισε.

Για την τουρκική προκλητικότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει την ευθύνη «που βαδίζει η χώρα χωρίς εθνική γραμμή, χωρίς αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό».

«Χωρίς στρατηγική, την ώρα που η Τουρκική επιθετικότητα κορυφώνεται» ανέφερε.

«Η μυστική και η φανερή σας διπλωματία κατάφεραν να φέρουν τον Ερντογάν μέσα στα 12 ν.μ. Επιτρέψατε στο Oruc Reis να κάνει ανενόχλητο βόλτες και στην πράξη να αμφισβητεί το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και βέβαια να αμφισβητεί την ΑΟΖ του Καστελόριζου. Έχετε αναλάβει προσωπικά την ευθύνη μετά την άρνηση σας για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αλλά δεν έχετε λευκή επιταγή» υποστήριξε.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία της Φώφης Γεννηματά:

Γεννηματά: Χορηγός του Μητσοτάκη ο Τσίπρας

ΚΚΕ: Συνένοχοι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων.

Στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση τους.

«Είστε βαθιά γελασμένοι κι εσείς και της ΝΔ αν νομίζετε ότι με μια βολική αντιπαράθεσή σας θα καταφέρετε να θολώσετε νερά και τις ευθύνες σας για το έγκλημα που κάνετε», είπε και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε το έγκλημα και η ΝΔ το ολοκλήρωσε με τον πτωχευτικό κώδικα που θέλει να το περάσει ως δεύτερη ευκαιρία, ενώ πρόκειται για αίσχος.

«Ξεχάσατε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα ΜΑΤ; Σήμερα η ΝΔ το τερματίζει», είπε.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει το έδαφος για συμβιβασμό, ενώ σε ότι αφορά στην κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, χαρακτήρισε καιροσκοπική την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο ένας χαρακτηρίζει εθνικισμό την άσκηση δικαιώματος, αφού η απαράδεκτη κυβερνητική θέση για τα 6 ναυτικά μίλια αφήνει περιθώρια και δίνει άλλοθι για το Oruc Reis, ενώ η καιροσκοπική θέση του ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτεί την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα:

Πρόταση μομφής - Κουτσούμπας: Στρατηγική σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Αποχώρησε το ΜέΡΑ 25

Νωρίτερα, αποχώρησε το ΜέΡΑ 25 από τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας συνέργεια κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με δήλωσή του, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης διευκρίνισε του λόγους αποχώρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του:

«Το 1980 και το 2000 πάρα πολλοί αναρωτιόντουσαν ‘γιατί μας βάζουν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στο ευρώ; Τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα; Τι παράγει η Ελλάδα;'. Η απάντηση είναι ότι είχαμε πάρα πολύ χαμηλό ιδιωτικό χρέος και μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Οι άνθρωποι μπορεί να έβγαζαν λίγα χρήματα αλλά είχαν το σπίτι τους και δεν χρώσταγαν. Αυτό είναι ένα όνειρο για Γερμανούς, Γάλλους, ξένους τραπεζίτες. Σήμερα φαίνεται ήρθε η ώρα να πάρουν αυτές τις περιουσίες».

«Ο πτωχευτικός νόμος ουσιαστικά βάζει στη μέγγενη της ιδιωτικής χρεοδουλοπαροικίας το 81% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, όλων των επιχειρήσεων για την ακρίβεια, και 600.000 οικογένειες».

«Εμείς το ΜέΡΑ25, δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε αυτό κάνουν εκεί μέσα, αυτή τη στιγμή στην Ολομέλεια, μια απίστευτη κοκορομαχία, που μιλάνε επί παντός του επιστητού, για να μην μιλήσουν για αυτό. Γι΄αυτό το έγκλημα που επιτελείται εναντίον των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Εμείς σηκώνουμε το θέμα του πτωχευτικού. Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτή την κοκορομαχία που το σκεπάζει».

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη:

Αποχώρησε το ΜέΡΑ 25 από τη διαδικασία της πρότασης μομφής κατά του Σταϊκούρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ