ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Πώς αποφάσισε ο πρωθυπουργός το lockdown

Κορωνοϊός: Πώς αποφάσισε ο πρωθυπουργός το lockdown
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο κύβος ερρίφθη. Η Ελλάδα θα ξαναζήσει μέρες Μαρτίου. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού ανάγκασε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει δεκτή την πρόταση των λοιμωξιολόγων για καθολικό lockdown διάρκειας ενός μήνα.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός είχε συνεχείς συσκέψεις με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, υπουργούς και τους στενούς του συνεργάτες.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει ένα νέο κλείσιμο της κοινωνίας και της οικονομίας, ωστόσο μετά την έκρηξη των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, φαίνεται πως δεν είχε άλλη επιλογή.

Η εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων ήταν ξεκάθαρη: γενικό lockdown για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Υπήρξε και η σκέψη να γίνει lockdown μόνο στην Αττική, αλλά τελικά προκρίθηκε η λύση του ολικού κλεισίματος προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη είχαμε νέο, τριπλό αρνητικό ρεκόρ στη χώρα, τόσο στον αριθμό των διασωληνωμένων όσο και στους νεκρούς και τα κρούσματα.

Τα κρούσματα ανήλθαν στα 2.646 από 2.166 την Τρίτη.

Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν στους 179 από 169 ενώ σημειώθηκαν και 25 θάνατοι.

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

«Πρωταθλήτρια» ήταν και πάλι χθες η Θεσσαλονίκη, στην οποία καταγράφηκαν 823 νέα κρούσματα του ιού και ακολουθούν η Αττική με 588 μολύνσεις και η Λάρισα με 111.

Εκτός αυτών, στη Δράμα βεβαιώθηκαν 85 νέα κρούσματα και 61 ακόμα στον Έβρο.

Μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται και σε Καβάλα (57), Κιλκίς (51), Ξάνθη (55), Πέλλα (54), Ροδόπη (83) και Σέρρες (72).

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως «τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα επιδεινώνονται, καθώς ο φονικός ιός είναι πολύ πιο επιθετικός πλέον».

Σημείωσε πως η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι έντονη και είπε χαρακτηριστικά:

«1.013 είναι οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Αυτές που δεν αφορούν την COVID-19 είναι 665, ενώ οι ΜΕΘ COVID είναι 348. Περίπου 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, θαλάμους αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες. Στη Β. Ελλάδα φθάσαμε σε οριακό σημείο και ανοίξαμε εκτάκτως κι άλλες κλίνες ΜΕΘ».

Παράλληλα, επισήμανε πως στην Αττική έχει καλυφθεί το 72% των κλινών ΜΕΘ.

«Ορισμένοι, ειδικά κάποιοι νεότεροι σε ηλικία, δεν τήρησαν τα μέτρα και η αύξηση των κρουσμάτων ήταν ραγδαία», συνέχισε ο υπουργός Υγείας.

Η ανακοίνωση

Το νέο lockdown θα το ανακοινώσει μέσω διαγγέλματος ο πρωθυπουργός σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Στη συνέχεια, θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα νέα μέτρα πιθανότατα θα ισχύσουν από Σάββατο το πρωί, ώστε να μην υπάρξουν μετακινήσεις το Σαββατοκύριακο.

Μετά την επιβολή του lockdown οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με χρήση SMS στο 13033 για έκτακτες ανάγκες.

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο πενταψήφιος αριθμός, ήδη έχει επανέλθει για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και των Σερρών που μπήκαν πρώτα από όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες σε lockdown, επιστρέφει τώρα και για όλους τους υπόλοιπους.

Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων, που απασχολεί γονείς και μαθητές σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παραμείνουν κλειστά τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενώ αντίθετα τα δημοτικά σχολεία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται οι παιδικοί σταθμοί να παραμείνουν ανοικτοί κατά τη διάρκεια του lockdown.

Όπως είναι φυσικό, θα κλείσει και το λιανεμπόριο, ενώ ανοικτά θα παραμείνουν μόνο τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα.

Για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν με κρατική εντολή θα ισχύσουν οι αναστολές συμβάσεων, ενώ αύριο στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός ανανέωσαν να επισημάνει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.

Φυσικά η οικονομική δραστηριότητα θα επιβραδύνει σημαντικά λόγω του lockdown και η ύφεση εκτιμάται πως θα είναι διψήφια στο σύνολο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά και δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ οικονομίας και υγείας -πρόκειται, όπως σημειώνουν, για ένα ψευτοδίλημμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ