ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολυτεχνείο: Εκατοντάδες υπογραφές στο κείμενο κατά της απαγόρευσης συναθροίσεων

Πολυτεχνείο: Εκατοντάδες υπογραφές στο κείμενο κατά της απαγόρευσης συναθροίσεων
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με εκατοντάδες υπογραφές από όλους τους χώρους, εκπρόσωποι συνδικάτων και μαζικών φορέων, νομικοί, δημοσιογράφοι, βουλευτές, αιρετοί καταδικάζουν την απαγόρευση συναθροίσεων, εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου και ζητούν απόσυρση της αποφασης της κυβέρνησης. Αντιπροσωπεία, που θα προχωρήσει σε επίδοση του ψηφίσματος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση, έχει δώσει «ραντεβού» στην είσοδο της Βουλής στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας.

Οι υπογράφοντες καταδικάζουν «την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη και την καλούν, έστω και τώρα, να την αποσύρει». Υπογραμμίζουν ότι είναι μια απόφαση «βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης».

Αντιπροσωπεία τους τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, θα προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας και επίδοση του παρακάτω ψηφίσματος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση. Χώρος συνάντησης στην είσοδο της Βουλής, ώρα 10:00.

Ολόκληρο το κείμενο

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. 'Αλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Δείτε εδώ όλες τις υπογραφές στο κοινό κείμενο διαμαρτυρίας

Συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 υπέγραψαν το κείμενο που πρότεινε η ΚΟ του ΚΚΕ ενάντια στην απαγόρευση των συναθροίσεων .

Η συνεννόηση έγινε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που Δημήτρη Κουτσούμπα με τους Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως είχε γράψει το CNN Greece το συγκεκριμένο κείμενο θα απευθυνθεί επίσης σε εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και θα επιδοθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι η Φώφη Γεννηματά αρνήθηκε να συνυπογράψει, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημήτρη Κουτσούμπα.

Είναι η πρώτη φορά που τα τρία κόμματα συνυπογράφουν μια έκκληση.

Διαβάστε σχετικές ειδήσεις:

Πολυτεχνείο: Κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ενάντια στην απαγόρευση συναθροίσεων

Πολυτεχνείο: Κόντρα Κουτσούμπα - Γεννηματά για το κείμενο κατά της απαγόρευσης συναθροίσεων

ΚΚΕ: Εντατική προετοιμασία για Πολυτεχνείο – Πρωτοβουλία ενάντια στην απαγόρευση

Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το Πολυτεχνείο και την απαγόρευση συναθροίσεων

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αντισυνταγματική η απαγόρευση των συναθροίσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ