ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτεχνείο: Νέες προσφυγές στο ΣτΕ για την απαγόρευση εορτασμών

Πολυτεχνείο: Νέες προσφυγές στο ΣτΕ για την απαγόρευση εορτασμών
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία απαγορεύθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου λόγω της πανδημίας προσέφυγαν το κόμμα «ΜέΡΑ25» και ο γραμματέας του Γιάνης Βαρουφάκης, το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, καθώς και μικρός αριθμός πολιτών.

Οι προσφεύγοντες κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής και υπέβαλαν αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής προκειμένου να «παγώσει» άμεσα η προσβαλλόμενη υπ’ αριθμό 1029/8/18 απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία η απαγορεύθηκαν όλες οι δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00.

Στις προσφυγές τους υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως και επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και ευρωπαϊκή νομολογία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ