ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα καθ’ υπέρβαση του… Προϋπολογισμού

Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα καθ’ υπέρβαση του… Προϋπολογισμού
ΙΝΤΙΜΕ

Ως είθισται, η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2021 εξελίχτηκε σε μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Άλλωστε η ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό έχει χαρακτήρα οιονεί ψήφου εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση. Επομένως, ως ένα βαθμό είναι δικαιολογημένη η συζήτηση και η αντιπαράθεση καθ’ υπέρβαση του… προϋπολογισμού. Ωστόσο, ίσως να ξεπεράστηκαν τα όρια, αφού η κεντρική πολιτική ατζέντα συζητήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα περισσότερο από τον ίδιο τον προϋπολογισμό. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο αρχηγοί ύψωσαν τους τόνους και δεν συμφώνησαν ούτε καν στα στατιστικά στοιχεία στα οποία αναφέρθηκαν.

Η πανδημία και η οικονομία

Από τα διάφορα θέματα που συζητήθηκαν πέρα από τον Προϋπολογισμό, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε τρία βασικά ζητήματα με βάση τα οποία φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί ο δημόσιος διάλογος το επόμενο διάστημα. Το πρώτο ζήτημα είναι αν πέρα από τις αντικειμενικές επιπτώσεις της πανδημίας, η ύφεση στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από ό,τι θα αναλογούσε κανονικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην ομιλία του:

«Μας λέτε η πανδημία φταίει για όλα, όχι εμείς. Μα πανδημία υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα όμως είναι ουραγός. Και ουραγός σε όλα. Και στην ύφεση και στα μέτρα οικονομικής στήριξης και στην ανεργία και στην απώλεια εισοδήματος και στα λουκέτα στην αγορά. Εσχάτως και στους θανάτους. Παντού ουραγοί. Και αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Αυτό είναι η δική σας αποτυχία.»

Υπογράμμισε δε ότι:

«Τώρα με τη δική σας πρόβλεψη για ύφεση 10,5 % το 2020 αναμένεται να είμαστε σίγουρα από τους τελευταίους στην Ευρώπη. Αν όχι οι χειρότεροι, πράγμα που είναι και το πιο πιθανό. Οι προβλέψεις σας λοιπόν ήταν άλλα αντ’ άλλων.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ως εξής:

«Μας κατηγορείτε για την μεγάλη ύφεση που οφείλεται στις πολιτικές μας, απάντησα ήδη σε αυτό, καθώς και ότι επίσης συνεχίζουμε να αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας. Σας απάντησε ο Υπουργός με απόλυτη σαφήνεια. Υπήρξε έστω και μια χώρα η οποία δεν αναθεωρούσε διαρκώς τις προβλέψεις της κατά τη διάρκεια του 2020; Για συγκρίνετε τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Απριλίου με αυτές που κάνει τώρα.

Και σε κάθε περίπτωση, για συγκρίνετε την απόδοση της ελληνικής οικονομίας -εξαρτημένης από τον τουρισμό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες- με την απόδοση άλλων χωρών του νότου, όπως της Ιταλίας ή της Ισπανίας, που την κυβερνάνε οι φίλοι σας οι Podemos. Τρεις μονάδες παραπάνω ύφεση έχει η Ισπανία από ό,τι έχει η Ελλάδα.»

Η Σύνοδος Κορυφής

Το δεύτερο θέμα για το οποίο σηκώθηκαν οι τόνοι και έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα ήταν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και τα ελληνοτουρκικά. Ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφήz είπε στον πρωθυπουργό ότι «όχι απλά περάσατε κάτω από τον πήχη αλλά δεν πλησιάσατε καν στον πήχη. Δεν αποπειραθήκατε καν να τον περάσετε. Και όταν βγήκατε έξω, κάνατε ότι ήσασταν σε άλλη σύνοδο. Ανέμελος και στην Ελλάδα με τη πανδημία και στην Ευρώπη με τη Τουρκία και τα εθνικά μας θέματα.» Προειδοποίησε δε τον κ. Μητσοτάκη ότι:

«Κύριε Μητσοτάκη, το 2021 θα είναι χρονιά μεγάλων διεργασιών και ανακατατάξεων. Θα είναι χρονιά που μπορεί να καθορίσει τους όρους για την όποια επίλυση του Κυπριακού και προσφυγή στη Χάγη. Σας προειδοποιώ ότι η προχθεσινή διπλωματική ήττα μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας, αν συνεχίσετε έτσι.»

Από τη μεριά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

«Λοιπόν, οι αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν και αποτυπώνονται στα συμπεράσματα είναι σαφέστερες από ποτέ υπέρ των δικαίων της Ελλάδος και της Κύπρου απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας.»

Και προσέθεσε: «Είπατε ότι δεν πάρθηκε καμία απόφαση. Κάνετε λάθος. Διευρύνεται η λίστα των κυρώσεων προς άτομα και οντότητες όταν αυτές παρανομούν. Φαντάζομαι ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο αμφισβητείτε. Αλλά ταυτόχρονα γίνεται και κάτι πολύ σημαντικό: Εξουσιοδοτείται για πρώτη φορά, είναι κάτι που πετύχαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αξιολογήσουν συνολικά τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Και να προτείνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο, μέτρα μέσα στα οποία μπορούν να συμπεριλαμβάνονται και τομεακές κυρώσεις αλλά και η επαναξιολόγηση της Τελωνειακής Ένωσης, εάν εκτιμηθεί ότι θίγονται συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την διατύπωση μέχρι σήμερα δεν την είχαμε πετύχει ποτέ.»

Η πανδημία

Τέλος, οι δύο αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τη διαχείριση της πανδημίας και την ενίσχυση του ΕΣΥ. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι:

«Προφανώς και δεν μπορούσαμε να μηδενίσουμε τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας, Αλλά πήρατε όλα τα μέτρα, όταν έπρεπε και είχατε την ευκαιρία; Τα κάνατε όλα τόσο καλά, ώστε να δικαιολογείται ο ενθουσιασμός των υπουργών σας για τον αριθμό των νεκρών μας;

Δεν είναι αλήθεια ότι επί έξι μήνες θαυμάζατε τον εαυτό σας για την πρώτη φάση, αντί να θωρακίσετε το ΕΣΥ, αντί να δώσετε δυνατότητα για δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό, αντί να πολλαπλασιάστε τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Δεν είναι αλήθεια ότι ανοίξατε το τουρισμό δίχως σχέδιο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οι έκτακτες δαπάνες για την Υγεία αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το σύνολο του προϋπολογισμού Υγείας για το 2019. Επτακόσια-ογδόντα εκατομμύρια, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, όχι 400 τα οποία ισχυρίζεστε. Σταματάτε τους υπολογισμούς σας στον Απρίλιο. Επιμένετε να επικαλείστε στοιχεία που αφορούν μόνο στην πρώτη φάση της κρίσης.

Τα νοσοκομεία μας, για τα οποία τόσες φορές έχουμε μιλήσει, έχουν υποδεχθεί περισσότερους από 7.000 νέους γιατρούς και νοσηλευτές, έχουν σύγχρονο εξοπλισμό και υλικά. Και οι κλίνες εντατικής θεραπείας, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παραλάβαμε -θα το ξαναπούμε να το ακούσετε- 557 κρεβάτια από εσάς, σήμερα είναι 1.322 και συνεχώς αυξάνονται.»

Η διαμάχη θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ