ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας στο CNN Greece: Θα αυξηθούν στις 30.000 τα μοριακά τεστ

Πέτσας στο CNN Greece: Θα αυξηθούν στις 30.000 τα μοριακά τεστ
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ξεκάθαρο σήμα εφαρμογής των μέτρων, που είναι και το πρωταρχικό όπλο στην αντιμετώπισης πανδημίας, αλλά και για να διατηρήσει η χώρα μας το πράσινο χρώμα στον χάρτη του ECDC,  εξέπεμψε για ακόμη μια φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece για τον μειωμένο αριθμό μοριακών τεστ που διενεργούνται στην κοινότητα τις τελευταίες ημέρες ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε:

«Οι πηγές από τις οποίες γίνονται τεστ είναι συγκεκριμένες: Είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και φυσικά είναι οι κινητές κλινικές και τα εργαστήρια στα οποία γίνονται τεστ. Μέσα στα Χριστούγεννα όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολο κάποιος να πάει να κάνει τεστ σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο ρυθμός πραγματοποίησης τεστ θα επιστρέψει στο προσεχές διάστημα στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών:

«Συνεχίζουν τα τεστ και στα νοσοκομεία μας και στις κινητές μονάδες και μετά τα Χριστούγεννα στις μέρες που διανύουμε τώρα, θα αυξηθούν ξανά στο μέσο όρο που είχαμε συνηθίσει, δηλαδή στις 30.000 τεστ ημερησίως. Αυτό που έχει σημασία είναι ο ρυθμός θετικότητας. Γι’ αυτό στην εισαγωγική μου τοποθέτηση αναφέρθηκα σε μια πτώση του δείκτη θετικότητας, η οποία έφερε την Ελλάδα να πρασινίσει στο χάρτη του ECDC. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα το διατηρήσουμε και για το επόμενο χρονικό διάστημα. Και για να το διατηρήσουμε πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προσεκτικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τα σχολεία

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων.

«Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσθέτοντας πως μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει σχετική συνάντηση και αξιολόγηση της κατάστασης από την αρμόδια επιτροπή, η οποία θα κάνει τις ανάλογες εισηγήσεις.

Η κρίσιμη απόφαση όπως φαίνεται θα ληφθεί εντός των επόμενων ημερών, καθώς άλλωστε στις 7 Ιανουαρίου εκπνέουν τα ισχύοντα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Εν αναμονή αυτών των αποφάσεων, οι αρμόδιοι εστιάζουν στο αντίκτυπο που μπορεί να έχει το άνοιγμα των σχολείων στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς τις τελευταίες μέρες οι νέες μολύνσεις παρουσιάζουν μείωση, η οποία πρέπει να διατηρηθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, αναφέρθηκε εκτενώς στο εμβολιασμό, μια μόλις ημέρα μετά την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία» στη χώρα μας και μερικές ώρες μετά τον δικό του εμβολιασμό.

«Από χθες αναπτύσσουμε πλέον δύο παράλληλες προσπάθειες», είπε. «Άμυνα, με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας, Και αντεπίθεση, με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό, που θα απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από την καθήλωση που επέβαλε η παγκόσμια μάστιγα του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ