ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Με την ασπίδα των τεστ οι αποφάσεις για τα σχολεία

Κορωνοϊός: Με την ασπίδα των τεστ οι αποφάσεις για τα σχολεία
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Να κρατήσει ανοιχτό τον καθαρό διάδρομο στη νέα χρονιά, διευρύνοντας το μήκος του, με αύξηση στο επίπεδο ελέγχου της πανδημίας του κορωνοϊού, επιδιώκει η κυβέρνηση.

Ένα από τα «όπλα» που επιστρατεύονται για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι η διενέργεια επιπλέον 12.000 rapid test.

Η εφαρμογή του, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο πολυδύναμο Κέντρο Υγείας Περιστερίου -ένα από τα 386 κέντρα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ελέγχει τον δείκτη θετικότητας σε ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.

Ταυτόχρονα μεγαλώνει την εμβέλεια εντοπισμού για τυχόν τοπικές εξάρσεις, επιταχύνοντας έτσι τον χρόνο αντίδρασης για πιθανές, αναγκαίες παρεμβάσεις σε αυτό το επίπεδο.

Έτσι θα αποτραπεί μια επανάληψη περιπτώσεων όπως της Δυτικής Αττικής, στην οποία η πορεία του επιδημιολογικού φορτίου διατήρησε αναλλοίωτο τον προβληματισμό και αναπόφευκτα έφερε ακόμη μια παράταση των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων.

Αντίστροφη μέτρηση

Άλλωστε ο χρόνος από τις 4 Ιανουαρίου θα μετράει αντίστροφα για την επιστροφή στην κανονικότητα τουλάχιστον ενός τομέα.

Στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας για τα πρώτα, προσεκτικά βήματα μέσα στο 2021, βρίσκονται τα σχολεία. Η επαναλειτουργία τους, διακηρυγμένα αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης αλλά και των ειδικών ανεξαρτήτως των διαφορετικών προσεγγίσεων που καταγράφονται αναφορικά με το μοντέλο που θα προκριθεί.

Όπως έγραφε, άλλωστε, από την Τρίτη το CNN Greece, η κυβερνητική απόφαση για να ξαναχτυπήσει το κουδούνι στις σχολικές δομές μέσα στον Ιανουάριο είναι ειλημμένη, με το σχετικό ορόσημο να αποτελεί την τελευταία λεπτομέρεια.

Εάν απαιτηθεί για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να μεταθέσει χρονικά τα βήματα χαλάρωσης των περιορισμών σε άλλους κλάδους.

Σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθούν τις προσεχείς ημέρες και ειδικά στις επόμενες διαβουλεύσεις τρόποι αντιμετώπισης της μοναδικής πηγής ανησυχίας που πηγάζει από αυτήν την απόφαση. Αυτή δεν είναι άλλη από την αύξηση της κινητικότητας. Προς αυτήν την κατεύθυνση δεν αποκλείεται να ληφθούν μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν στην τελευταία φάση της δια ζώσης διδασκαλίας, ενώ δεν παραβλέπονται και προτάσεις που γίνονται για αναπροσαρμογή στη λίστα προτεραιοποίησης των εμβολιασμών και ένταξη σε αυτήν της κατηγορίας των εκπαιδευτικών.

Εκτιμάται ότι και σε αυτό το πεδίο θα συμβάλλει το πρόγραμμα του testing. Τα συγκεκριμένα τεστ θα διεξάγονται δωρεάν, ενώ οι πολίτες θα παίρνουν τα αποτελέσματα εντός δέκα λεπτών. Αν τυχόν είναι θετικοί θα μπαίνουν στις διαδικασίες των πρωτοκόλλων επίβλεψης.

Το πρόγραμμα που θα προχωρά ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό, στόχο έχει τον περιορισμό της πανδημίας τους επόμενους μήνες και είναι σημαντικό - όπως τόνισε ο πρωθυπουργός - να υπάρχει μεγάλος αριθμός εθελοντών που θα μπαίνουν στην πλατφόρμα. μέσω του testing.gov.gr για να κάνουν το τεστ.

Ο τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος για την παρακολούθηση ασυμπτωματικών φορέων κορωνοϊού, όπως επισημαίνεται είναι μία πτυχή της εθνικής στρατηγικής κατά του Covid 19 και η συνδρομή των πολιτών σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι καθοριστικής σημασίας.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αφορά όλες τις κατηγορίες των πολιτών με εξαίρεση όσους παρουσιάζουν συμπτώματα οι οποίοι θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με το γιατρό τους για να κάνουν τεστ στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ