ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για τα self test στα φαρμακεία - Ρεκόρ «ασφυξίας» στις ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για τα self test στα φαρμακεία - Ρεκόρ «ασφυξίας» στις ΜΕΘ
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με την πανδημία του κορωνοϊού να «δείχνει τα δόντια» της και τον αριθμό των διασωληνωμένων να καταρρίπτει νέο «μαύρο» ρεκόρ, η κυβέρνηση ανακοινώνει την Παρασκευή το πλήρες σχέδιο και το πλαίσιο που θα διέπει τη διανομή και χρήση των self test -καίριου εργαλείου που επιστρατεύεται για να συνοδεύσει τις «ανάσες» σε κοινωνία και οικονομία, αλλά και για να «ξεκλειδώσει» την επιστροφή στα σχολεία.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα βρίσκονται την επόμενη εβδομάδα στα φαρμακεία με προσδοκία να καταστούν κομμάτι της καθημερινότητας προς ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού.

Η χρήση τους καθίσταται υποχρεωτική για εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως στους κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών (χερσαίων, ακτοπλοϊκών και αερομεταφορών), ενώ με υποχρεωτική διενέργεια self test σε εβδομαδιαία βάση θα συνοδευτεί και η επάνοδος μαθητών και διδακτικού προσωπικού στις σχολικές αίθουσες.

Η διαδικασία προμήθειας των self test προχωρά απρόσκοπτα· κατά πληροφορίες έχουν ήδη προκριθεί πέντε εταιρείες και επίκειται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να προχωρήσει η διαδικασία, ώστε στις 5 Απριλίου να έχει γίνει η παραλαβή των πρώτων αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία.

Κάθε πολίτης θα δικαιούται έως τέσσερα δωρεάν self test τον μήνα, ένα ανά εβδομάδα. To τεστ θα παραλαμβάνεται από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του τεστ, οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ -που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή- θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα. Θα δοθούν, επίσης, οδηγίες για τη διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή των απαραίτητων πρωτοκόλλων για κάθε περίπτωση (απουσία από το σχολείο, την εργασία κοκ.).

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφορμα selftesting.gov.gr, στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.

Προς αποφυγή συγχρωτισμού την πρώτη εβδομάδα διάθεσης των τεστ στα φαρμακεία αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα στους οικονομικά ενεργούς πολίτες ηλικίας έως 67 ετών, όπως και στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.

Αναφερόμενη στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε πως οι σχετικές ανακοινώσεις για το πλήρες σχέδιο θα γίνουν αύριο, Παρασκευή, και επανέλαβε πως η χρήση τους αποτελεί βασικό εργαλείο για την επαναλειτουργία των σχολείων.

«Η διάθεσή τους από τα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Η τροφοδοσία των φαρμακείων θα γίνει σταδιακά με βάση τη ροή των προμηθειών. Κατά προτεραιότητα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί. Τα self test είναι βασικό εργαλείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία» ανέφερε η κ. Πελώνη.

Κατά τις πληροφορίες, επιδιωκώμενη ημερομηνία για την επιστροφή στη διά ζώσης εκπαίδευση είναι η 12η Απριλίου, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν και δοθεί το «πράσινο φως» της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού προτεραιότητα έχουν οι τάξεις του Λυκείου· σε δεύτερο χρόνο θα επιστρέψουν οι μαθητές Γυμνασίου, ενώ η επαναλειτουργία των Δημοτικών φαίνεται να οδεύει για μετά το Πάσχα.

Δείτε αναλυτικά πώς θα κάνουμε τεστ

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για τη διενέργεια του τεστ παρουσίασε μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ ο Κώστας Μαριάκης, εισαγωγέας ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

  • Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα
  • Εισχωρούμε την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση)
  • Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι
  • Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη συσκευασία και βάζουμε μέσα την μπατονέτα
  • Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα
  • Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό
  • Πετάμε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι στον κάδο απορριμμάτων)
  • Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ
  • Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε τέσσερις σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης
  • Πετάμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα

Το αποτέλεσμα βγαίνει σε περίπου 15 λεπτά. «Αν έχει βγει μια γραμμή είναι αρνητικό. Αν είναι δύο οι γραμμές, είναι θετικό. Σε περίπτωση θετικού, κάνουμε επιβεβαίωση με μοριακό», επισήμανε ο κ. Μαριάκης.

Νέο ρεκόρ διασωληνωμένων - Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ

Ως προς την πορεία της πανδημίας στη χώρα, σήμερα, Πέμπτη 1η Απριλίου, σημειώθηκε νέο «μαύρο» ρεκόρ με 755 διασωληνωμένους· τα νέα κρούσματα είναι 3.491, ενώ 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται στην κορύφωσή του, με το σύστημα Υγείας να έχει ξεπεράσει τα όρια του και δεκάδες ασθενείς κορωνοϊού να βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Ο ιός εξακολουθεί να «καλπάζει» στην Αττική, όπου τις τελευταίες 24 ώρες εντοπίστηκαν 1.649 νέες μολύνσεις.

Στη Θεσσαλονίκη -η οποία ανησυχεί πλέον τους ειδικούς, καθώς παρατηρείται άνοδος του ιικού φορτίου- καταγράφηκαν 467 νέες μολύνσεις, στην Αχαΐα 119 και στη Λάρισα 112.

Τα τεστ που διενεργήθηκαν σήμερα ανέρχονται σε 53.458.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ