ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γκάζι» στα self-test: Η «ώθηση» Μητσοτάκη και η κινητοποίηση για τους εμβολιασμούς ηλικιωμένων

«Γκάζι» στα self-test: Η «ώθηση» Μητσοτάκη και η κινητοποίηση για τους εμβολιασμούς ηλικιωμένων
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με ταχύτητα προχωρούν οι προετοιμασίες για τα self test –την «ασπίδα» υγειονομικής προστασίας που θα υψωθεί ενόψει της επαναλειτουργίας των λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Κατά πληροφορίες αναμένεται να υπάρξει και πρωθυπουργική ενίσχυση στην κυβερνητική εκστρατεία προώθησης των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Ο ρυθμός διάθεσης των οικιακών αυτοδιαγνωστικών από τα φαρμακεία βαίνει συνεχώς αυξανόμενος, αποτυπώνοντας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το μεγάλο ενδιαφέρον και την ταχύτητα στην ανταπόκριση μαθητών και καθηγητών.

Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ως ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης από τις κατηγορίες που κατά προτεραιότητα θα τα προμηθευτούν τον αριθμό των 246.700 self-tests που είχαν διατεθεί μέχρι την Παρασκευή, από 9.941 φαρμακεία σε όλη την επικράτεια.

Σταδιακά, θα μεγεθυνθεί η περίμετρος κάλυψης των αυτοδιαγνωστικών τεστ, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες.

Με βάση το πλάνο που έχει καταρτιστεί, πάσο προτεραιότητας μετά τους μαθητές, τους καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό των εκπαιδευτικών μονάδων, θα λάβουν οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο, στις μεταφορές, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στη μεταποίηση, στο χονδρικό εμπόριο καθώς επίσης στην εστίαση, στις περιοχές όπου θα είναι ανοιχτή.

Μεγαλώνει η περίμετρος των self-test

Στην τρίτη φάση θα ενταχθεί ο γενικός πληθυσμός.

Για να διατηρηθούν οι υψηλές ταχύτητες στην εφοδιαστική αλυσίδα των αποθεμάτων, και να διασφαλιστεί η αδιατάρακτη κάλυψης της ζήτησης από τους πολίτες, έχει ήδη προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός.

Ο διαγωνισμός θα αφορά στην προμήθεια μιας παρτίδας επιπλέον δέκα εκατομμυρίων, αυτοδιαγνωστικών οικιακών τεστ.

Τα self test, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Άλλωστε, η Ελλάδα μαζί με την Αυστρία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι οι μοναδικές χώρες στην Γηραιά Ήπειρο, οι οποίες διαθέτουν δωρεάν τεστ μέσω των φαρμακείων.

Ακόμα και στη Γαλλία, όπου τα υπόλοιπα τεστ καλύπτονται ασφαλιστικά, τα self-test έχουν χρέωση που βαραίνει τους καταναλωτές.

Στη Γερμανία πωλούνται από τα σουπερμάρκετ ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί τη στρατηγική μαζικής δωρεάν διάθεσης που εφάρμοσε πρώτη Ελλάδα.

Για την κυβέρνηση, τα self-test, αποτελούν ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα των καινοτόμων λύσεων, που η χώρα έχει επιστρατεύσει κατά τη διάρκεια της υγειονομικής μάχης.

Αρμόδιες πηγές υπενθύμιζαν την ελληνική πρωτιά -μεταξύ και άλλων ευρωπαϊκών χωρών- στην εισαγωγή των rapid test πέρυσι το καλοκαίρι που πλαισιώθηκε από την εφαρμογή ειδικών αλγόριθμων για τα στοχευμένους διαγνωστικούς ελέγχους.

Παράλληλα τον ελληνικό «σπόρο», από τον οποίο «φύτρωσε» το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, που θα αποτελέσει τη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας των ευρωπαίων ταξιδιωτών το φετινό καλοκαίρι.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Έχοντας σπάσει το φράγμα των δυο εκατομμυρίων εμβολιασμών, οι κυβερνητικές προσπάθειες εστιάζονται στην περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της επιχείρησης «Ελευθερία» και ειδικά στην πληθυσμιακή κατηγορία που θεωρείται κρίσιμη για την δημιουργία του τείχους ανοσίας αλλά και για την αποσυμπίεση των νοσοκομείων.

Από τα στοιχεία των έως τώρα εμβολιασμών προκύπτει ότι στην ηλικιακή ομάδα 75 έως 79 ετών το ποσοστό των εμβολιασμένων με μία δόση ή προγραμματισμένο ραντεβού διαμορφώνεται στο 75%.

Στους 80 και άνω το ποσοστό είναι γύρω στο 63%.

Στους πολίτες 70-75 ετών γύρω στο 57% και σε όσους είναι μεταξύ 60 και 69 ετών είναι γύρω στο 50%.

Δεν είναι τυχαίες οι διαδοχικές παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα καλέσματα σε προσωπικό τόνο που έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός στους πολίτες των μεγαλύτερων ηλικιών, να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Κίνηση που, όπως έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, θα προστατεύσει τόσο τους ίδιους αλλά και την υπόλοιπη κοινωνία.

Τα στοιχεία άλλωστε, όπως έχει υπογραμμίσει, καταδεικνύουν ότι τα άτομα αυτής της ηλικιακής κατηγορίας που δεν έχουν εμβολιαστεί, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να ασθενήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία και διασωλήνωση.

«Μέχρι στιγμής έχουμε καλά ποσοστά εμβολιασμού στις μεγαλύτερες ηλικίες, μπορούν να γίνουν, όμως, ακόμα καλύτερα. Η πλατφόρμα είναι μονίμως ανοιχτή και κάποιος ο οποίος ακόμα και σήμερα είναι καχύποπτος -και ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί- μπορεί να μπει να πάρει ραντεβού και να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό», δήλωσε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ