ΕΛΛΑΔΑ

Άρση lockdown - Σκέρτσος: Τέλος τα SMS από 14/05 - Όλα τα μέτρα αναλυτικά

Άρση lockdown - Σκέρτσος: Τέλος τα SMS από 14/05 - Όλα τα μέτρα αναλυτικά
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Τον «οδικό χάρτη» των μέτρων που τίθενται σε ισχύ από την προσεχή Παρασκευή (14/05) και οδηγούν ουσιαστικά στην άρση του lockdown παρουσίασαν εκτενώς την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκέρτσος, παρουσίασε τη νέα στρατηγική της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία «η άρση του lockdown δεν αύξησε τα κρούσματα, ενώ η πίεση στο αμβλύνεται».

«Παρά την αυξημένη πληθυσμιακή δραστηριότητα, δεν υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων», δήλωσε ο κ. Σκέρτσος.

Συνολικά έως σήμερα έχουν διατεθεί περισσότερα από 8 εκατ. δωρεάν self test, σε περισσότερους από 2,9 εκατ. πολίτες, δήλωσε για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Και πρόσθεσε: «11.532 συμπολίτες μας επιβεβαίωσαν, έως σήμερα, ότι είναι φορείς του ιού χάρη στα self test. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι, αν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα και εφόσον ήταν ασυμπτωματικοί θα κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό».

Τι αλλάζει από τις 14 Μαΐου

  • Από τις 14 Μαΐου, η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια και στον τουρισμό, δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.
  • Επιπλέον από την ίδια ημερομηνία η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00:30 το βράδυ.
  • Καταργούνται τα μηνύματα SMS προς το 13033 και το 13032
  • Αίρονται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές (υπερτοπικές) μετακινήσεις
  • Το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14/5 στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.
  • Για όλο το Μάιο θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Τα επόμενα βήματα «χαλάρωσης» μέχρι τον Ιούνιο

Για λίγο αργότερα και συγκεκριμένα για τις 17 Μαΐου μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.

Εξάλλου, στις 21/05 ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι, ενώ στις 28 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν και οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.

Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Προϋποθέσεις μετακίνησης

Ταυτοχρόνως, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διευκρίνισε και τις προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων: συγκεκριμένα όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Τέσσερις λόγοι γιατί ανοίγουμε τώρα με τόσα κρούσματα

Τετραπλή απάντηση στο ερώτημα, «πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, φέτος γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά;», έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος: Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε. Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση.Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά. Τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.

«Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια», συμπέρανε ο Α. Σκέρτσος.

Μόλις το 0,3% των εμβολιασμένων έχει νοσήσει

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού κυρίως προς όσους για τους δικούς τους λόγους ακόμη δεν έχουν πάρει αυτή την απόφαση, έστειλε, μετά τον υπουργό Υγείας, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

«Είμαστε κοντά στο επιθυμητό τείχος ανοσίας, παρατήρησε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου covid δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει. Επιπροσθέτως, οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ δεν έχει εμβολιαστεί», σημείωσε με έμφαση ο Α. Σκέρτσος.

Το «Πέρασμα στο Καλοκαίρι»

Ακολουθεί η παρουσίαση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσου, με τον οδικό χάρτη επανέναρξης των δραστηριοτήτων, με τίτλο «Πέρασμα στο Καλοκαίρι»:

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη νέα στρατηγική της κυβέρνησης

Όλα τα μέτρα υπό μορφή γραφημάτων

Κικίλιας: Άρση των αναστολών αδείας σε γιατρούς και νοσηλευτές

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι με απόφασή του από αύριο, Πέμπτη (13/05), αίρονται οι αναστολές αδειών για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας.

«Με απόφασή μου και μετά από 6 μήνες συγκλονιστικής προσπάθειας, προχωράμε από αύριο 13 Μάϊου στην άρση της αναστολής κανονικών αδειών του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία), του ΕΚΕΑ, ΤΟΥ ΙΦΕΤ, της ΕΚΑΠΥ, των Κεντρικών Υπηρεσιών των ΥΠΕ της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας. Με ευθύνη των Μονάδων Υγείας, θα οργανωθεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία της κάθε υγειονομικής μονάδας», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Θα έχουμε μέχρι το τέλος της ημέρας πάνω από 106.000 εμβολιασμούς.

Με βάση το παραπάνω γράφημα προκύπτει ότι πλέον το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα προχωρά ταχύτερα αναλογικά με τον πληθυσμό μας σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Για τους εμβολιασμούς στα νησιά

«Έως τα τέλη Ιουνίου θα έχει γίνει ο καθολικός εμβολιασμός των πολιτών στα νησιά έναντι της Covid 19. Σε 19 νησιά θα γίνει εμβολιασμός με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και θα ενισχυθούν με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα και κινητές μονάδες εμβολιασμών», υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, ο κ. Κικίλιας είπε:

«Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή. Σήμερα αλλά και κάθε μέρα τιμάμε τους ανθρώπους μας που με αυταπάρνηση δίνουν καθημερινά το μεγάλο αγώνα για τη ζωή. Όλους αυτούς που σε συνεργασία με τους γιατρούς μας και όλους τους επαγγελματίες υγείας έχουν συντελέσει να πετύχουμε κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο: Να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, με συστήματα Υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας. Τους ευχαριστούμε και τους τιμούμε».

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Τι εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην κυβέρνηση

Νωρίτερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είχε εισηγηθεί την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων από τις 14 Μαΐου.

Στην ηπειρωτική χώρα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς υποχρέωση για self test, αλλά με απλή σύσταση. Αντιθέτως, για τα ταξίδια με πλοίο στα νησιά γίνεται συζήτηση για το αν θα είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ 72 ωρών ή rapid test ή self test, καθώς το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει ακόμη καθιερωθεί ευρέως.

Παράλληλα, το άνοιγμα των γυμναστηρίων δεν έλαβε το «πράσινο φως» προς το παρόν, αλλά μετατίθεται για τις αρχές Ιουνίου, μετά την επανεκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, οι ειδικοί εισηγούνται την κατάργηση του sms στο 13032 και των μεθόδων click away και click in shop. Επιπλέον, καταργείται η αποστολή sms για τις μετακινήσεις στο 13033.

Παράλληλα, από τις 14 Μαϊου, η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας μετατίθεται στις 12:30, από τις 23:00 που ισχύει.

Υπενθυμίζεται ότι για τις 14 Μαΐου έχει προγραμματιστεί το πρώτο άνοιγμα της αυλαίας του Πολιτισμού, με τα μουσεία να μπορούν να υποδεχτούν και πάλι επισκέπτες.

Τρεις ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 17 Μαΐου, θα ανοίξουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και ταυτόχρονα επανέρχεται η δυνατότητα για πρακτική και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ, καθώς επίσης σε κολέγια, ενώ θα επιτραπεί εκ νέου η δια ζώσης διδασκαλία στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.

Των ανακοινώσεων για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης προηγήθηκε η πρωθυπουργική σύσταση, η οποία απευθύνθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Καθώς ανοίγουμε σταδιακά την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα, απαιτείται από όλους πολύ μεγάλη προσοχή. Έτσι ώστε να μην έχουμε τοπικές εξάρσεις, τοπικές επιδημίες, που θα μας οδηγήσουν στη λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων», ήταν το καμπανάκι επιφυλακής που χτύπησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ