ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Λιθουανό πρόεδρο - Ικανοποίηση για τη στάση της Αθήνας

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Λιθουανό πρόεδρο - Ικανοποίηση για τη στάση της Αθήνας
ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τετ α τετ με τον Λιθουανό Πρόεδρο Gitanas Nauseda είχε λίγο πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών βρέθηκε το επεισόδιο της αεροπειρατείας που οργάνωσε η Λευκορωσία, με τον Λιθουανό πρόεδρο να εκφράζει την ικανοποίησή του για τη στάση της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι η πτήση από Αθήνα της Ryanair, που είχε προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ κατόπιν εντολής του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Λιθουανός Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ξεκάθαρη δήλωσή του για το απαράδεκτο περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, ενώ συμφώνησαν ότι για την πρωτοφανή και καταδικαστέα αυτή ενέργεια πρέπει να υπάρξει ισχυρή ευρωπαϊκή αντίδραση.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται σε όλα τα επίπεδα με τις ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να εξεταστεί αν τα πρόσωπα που δεν συνέχισαν για το Βίλνιους εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Αεροπειρατεία Λουκασένκο»: Τι ψάχνει η ΕΥΠ - Όλη η διαδρομή του Λευκορώσου στην Ελλάδα

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υιοθετήσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα πλέγμα ισχυρών κυρώσεων έναντι της Λευκορωσίας «για μία πράξη που ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία».

Αναφερόμενος στο περιστατικό με την εκτροπή της πτήσης της Ryanair, ο πρωθυπουργός επισήμανε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής:

«Είναι πράξη η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία, δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Διαβάστε επίσης

«Αεροπειρατεία» Λουκασένκο: Ποιες κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ για το «διεθνές σκάνδαλο»

Δένδιας σε Λαβρόφ: Να μην επιδεινωθούν οι ευρω-ρωσικές σχέσεις, κίνδυνος η Τουρκία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ