ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτό είναι το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid - Μητσοτάκης: Είμαι υπερήφανος για τη δουλειά που έγινε

Αυτό είναι το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid - Μητσοτάκης: Είμαι υπερήφανος για τη δουλειά που έγινε
Δελτίο τύπου / POOL

Τα «αποκαλυπτήρια» για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό (EU Digital COVID Certificate) – το «διαβατήριο» που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους πολίτες να μετακινούνται μέσω της «λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) εν καιρώ πανδημίας έγιναν το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα παρουσία του πρωθυπουργού και ευρωπαίων αξιωματούχων.

Την σύντομη παρουσίαση πραγματοποίησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), ενώ το «παρών» έδωσαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία τόσο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσο και του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πλατφόρμες σε όλη την ΕΕ. Το βασικό ερώτημα ήταν, είπε, πώς το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο ήταν κατ' αρχήν ένα ιατρικό έγγραφο θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πανευρωπαϊκό έγγραφο που θα διασφάλιζε την ελευθερία των μετακινήσεων.

«Έπρεπε να διατρέξουμε ένα μεγάλο πεδίο πληροφοριών. Αν δεν γινόταν αυτό θα έπρεπε να το κάνουμε διμερώς κάθε χώρα, πράγμα εξαιρετικά περίπλοκο», είπε ο υπουργός.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή, ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε τον τρόπο συμπλήρωσης των στοιχείων στο ψηφιακό πιστοποιητικό. Μάλιστα, όπως είπε, για τις ανάγκες της παρουσίασης χρησιμοποιήθηκε ένα φανταστικό πρόσωπο.

Μητσοτάκης: Σκοπός δεν είναι να διχάσουμε

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος για το ψηφιακό πιστοποιητικό, σημειώνοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού επιτάχυνε τις διαδικασίες ψηφιοποίησης στην Ελλάδα.

«Ο κορωνοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Το ψηφιακό πιστοποιητικό λειτουργεί ως μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των ταξιδιών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη χώρα μας, εν μέσω τουριστικής περιόδου»

«Ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνουμε και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφύγουμε την περιπλοκότητα των διμερών συνεννοήσεων. Επιμένω πως πρόθεση μας δεν είναι να διχάσουμε, αλλά το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Σαρλ Μισέλ: Δεν θα είμαστε ασφαλείς μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού λέγοντας πως μετά από τις διαπραγματεύσεις θα μπορέσει η ΕΕ να το εφαρμόσει τις επόμενες εβδομάδες.

«Είμαι πολύ υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ, συγχαρητήρια για την εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού, πρόκειται για ένα σημαντικό ευρωπαϊκό επίτευγμα, καθώς είναι κρίσιμο να καταδείξουμε πως μπορούμε να εγγυηθούμε την αποκατάσταση της απρόσκοπτης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών μετά την πανδημία του κορωνοϊού».

Τόνισε επίσης ότι εν μέσω πανδημίας δεν θα είμαστε ασφαλείς μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς.

Σχοινάς: Από τις πρώτες η ελληνική πλατφόρμα

Η ελληνική πλατφόρμα για το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μία από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες, στο φόντο της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές Ιανουαρίου, όπως και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν από τα πρώτα, που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα σημείωσε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Το πιστοποιητικό γίνεται πραγματικότητα. Στην αρχή υπήρχαν πολλοί λίγοι που το πίστευαν και υπήρχε μεγάλος σκεπτικισμός. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό προϊόν. Η αλληλεγγύη είναι η καρδιά της Ένωσής μας. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δεν παρευρέθηκε στην παρουσίαση. Φρόντισε, όμως, να δώσει επιπλέον ώθηση στην ελληνική πρωτοβουλία πάνω στην οποία χτίστηκε το μοντέλο των ευρωπαϊκών μετακινήσεων για τον επόμενο χρόνο.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της για την εκδήλωση των 40 ετών από την προσχώρηση της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, η κα Φον Ντερ Λάιεν απένειμε για ακόμη μια φορά τα εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ιδέα του.

Ταυτόχρονα αποκάλυψε την ετοιμότητα των Βρυξελλών να κινηθούν πιο γρήγορα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

«…Όσον αφορά στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάστηκαν χέρι-χέρι. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους που προώθησαν την ιδέα να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις, μεταξύ άλλων, για τους εμβολιασμένους πολίτες. Και μπορώ με περηφάνια να πω ότι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Κομισιόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ