ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό πριν την 1η Ιουλίου

Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό πριν την 1η Ιουλίου
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

«Ο κορωνοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Το ψηφιακό πιστοποιητικό λειτουργεί ως μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των ταξιδιών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη χώρα μας, εν μέσω τουριστικής περιόδου»: αυτό επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού EU Digital Covid Certificate από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά.

«Ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνουμε και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφύγουμε την περιπλοκότητα των διμερών συνεννοήσεων» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας:

«Επιμένω πως πρόθεση μας δεν είναι να διχάσουμε, αλλά το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη:

«Καλωσορίσατε στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας. Είναι πραγματικό προνόμιο για εμάς η παρουσία σας σε έναν χώρο που ουσιαστικά αποτελεί κόμβο καινοτομίας για την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό που βρίσκουμε εντυπωσιακό και νομίζω πως το νιώσατε κι εσείς, κατά τη διάρκεια της σύντομης περιήγησής μας, είναι αυτή η κουλτούρα νεοφυούς επιχείρησης που επικρατεί στην ομάδα, η οποία ήταν σε θέση να αναπτύξει ένα ολόκληρο φάσμα ψηφιακών υπηρεσιών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Είμαστε πολύ περήφανοι για το έργο του Υπουργείου και της ομάδας, με στόχο να διευκολύνουν τους Έλληνες πολίτες και τις ελληνικές επιχειρήσεις στην επαφή με το κράτος.

Βέβαια, ο Covid-19 έδρασε ως ένας μεγάλος επιταχυντής για όλες τις ψηφιακές μας υπηρεσίες και κατέστη απόλυτα σαφές σε εμάς και σε εμένα προσωπικά -όταν κάποια στιγμή επικοινωνήσαμε στην αρχή του έτους- ότι θα χρειαζόμασταν ένα ευρωπαϊκό εργαλείο το οποίο ουσιαστικά δεν θα ήταν κάτι παραπάνω από μια "λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας", η οποία θα διευκόλυνε τα ταξίδια.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, ως μια τουριστική χώρα, αλλά θεωρώ πως είναι σημαντικό για καθένα από τα κράτη-μέλη γιατί αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να επαναφέρουμε την ελευθερία των μετακινήσεων. Αυτό λοιπόν που αναπτύξαμε εδώ, με τη βοήθεια της Επιτροπής, είναι αυτό που πλέον αποκαλούμε το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, το οποίο είναι ένα σύνθετο εργαλείο διαλειτουργικότητας που ενσωματώνει εθνικά δεδομένα σε μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα, με τρόπο ασφαλή και προστατευμένο.

Είδατε την παρουσίαση. Είναι πάρα πολύ απλό. Ουσιαστικά περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που θα χρειαζόταν ένα κράτος-μέλος για να υποδεχτεί τον ταξιδιώτη χωρίς να επιβάλει επιπρόσθετους περιορισμούς. Βεβαίωση για εμβολιασμό, για αρνητικό τεστ -PCR ή αντιγόνων- ή βεβαίωση πως ο ταξιδιώτης έχει νοσήσει.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και οι ίδιοι έχει γίνει πολλή δουλειά σε επίπεδο interface, αυτό που βλέπει δηλαδή ο πολίτης. Θα ήθελα να συγχαρώ την ομάδα αλλά και την Επιτροπή καθώς διασφάλισαν την τήρηση μιας πολύ αυστηρής προθεσμίας.

Και βέβαια σε πολιτικό επίπεδο ήταν επίσης σημαντικό να λάβουμε την απαραίτητη έγκριση. Γνωρίζετε πολύ καλά πως ο τριμερής διάλογος ήταν περίπλοκος, αλλά καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα συμβιβασμό ανάμεσα στο Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο.

Σε ευχαριστώ Μαργαρίτη για τη συνεισφορά σου προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα που έχουμε το νομικό πλαίσιο, εμείς ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου. Και καλούμε και όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα, για να αποφύγουμε τις περίπλοκες διμερείς διασυνδέσεις που θα είχαμε δημιουργήσει, εάν δεν είχαμε πρόσβαση σε αυτό το ψηφιακό εργαλείο.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι στόχος μας δεν είναι να κάνουμε διαχωρισμό των πολιτών. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι κάτι παραπάνω από μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Θα καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και επαναλαμβάνω πόσο σημαντικό είναι αυτό για εμάς.

Και θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας. Αλλά πάνω από όλα μας υπενθύμισε πως η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει εκκολαπτήριο ιδεών, καινοτομίας και λύσεων που μπορούν να οδηγήσουν στην αλλαγή, σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ