ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβολιασμοί: Μάχη πάση δυνάμει από την κυβέρνηση για τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι

Εμβολιασμοί: Μάχη πάση δυνάμει από την κυβέρνηση για τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι
ΙΝΤΙΜΕ

Έτοιμη να σφίξει περαιτέρω τον κλοιό των διευκολύνσεων γύρω από τους ανεμβολίαστους είναι η κυβέρνηση εκπέμποντας ξεκάθαρα μηνύματα ότι η μάχη για να χτιστεί μέσα στο καλοκαίρι το τείχος ανοσίας θα δοθεί πάση δυνάμει.

Με τις αλλαγές στον τρόπο μετακινήσεων προς τα νησιά από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Ιουλίου η κυβέρνηση ενισχύει την εμβέλεια του σήματος που εκπέμπει με ιδιαίτερη ένταση μετά την άνοιγμα όλων των πλατφορμών των εμβολιασμών: «Ασφαλείς είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες».

Η εκστρατεία πειθούς έχει στο επίκεντρό της τους ανεμβολίαστους. Τα μηνύματα που εκπέμπονται προς αυτήν την κρίσιμη ομάδα έχουν ένα διττό χαρακτήρα. Αφενός την υπενθύμιση που επανέλαβε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ότι παρά την ύφεση στους επιδημιολογικούς δείκτες, η υγεία των διατρέχει σημαντικό κίνδυνο λόγω και των επιθετικών μεταλλάξεων. Αφετέρου όπως τόνισε και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος από τη στιγμή που υπάρχει καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια η οικονομία αλλά και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν όσοι δεν αξιοποιούν αυτό το εφόδιο.

Τούτων δοθέντων κατά την κυβέρνηση γίνεται το αυτονόητο τόσο για ένα κράτος δικαίου, όσο και υγειονομικά:

«Οι εμβολιασμένοι πολίτες επανέρχονται σταδιακά στην κανονικότητα, απολαμβάνοντας τα δικαιώματα που έχουν στερηθεί επί 16 μήνες. Διατηρούνται παράλληλα οι κανόνες δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους. Είναι μάλιστα υπό επανεκτίμηση η κατάσταση που αφορά στις χερσαίες μετακινήσεις».

Αποτελεί πάντως εδραία πεποίθηση των κυβερνητικών επιτελών ότι το σχέδιο των διευκολύνσεων θα ενισχύσει την εμβολιαστική δυναμική για να επιτευχθεί και ο στόχος του 70-80% που αντιπροσωπεύει το ισχυρό τείχος ανοσίας έναντι και του στελέχους Δέλτα.

Μάλιστα η κυβέρνηση διαμηνύει την επιχειρησιακή ετοιμότητά της, να λειτουργήσει την εμβολιαστική γραμμή για τους εφήβους εάν ανάψει το πράσινο φως η επιτροπή των ειδικών.

«Αναμένουμε επίσημη απόφαση από την Επιτροπή, όπως κάνουμε πάντα. Τηρούμε και ακολουθούμε τις αποφάσεις τους. Εφόσον δοθεί πράσινο φως, αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα. Δηλαδή, επιχειρησιακά υπάρχει δυνατότητα», ήταν η απάντηση που έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στο ερώτημα του CNN Greece.

Ταυτόχρονα ξεδιπλώνεται η πτυχή της στρατηγικής που αφορά σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Έτσι ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός των κρατουμένων στα Καταστήματα Κράτησης. Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής εξασφάλισε 6.105 μονοδοσικά εμβόλια προκειμένου να εμβολιαστούν όσοι κρατούμενοι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον. Στο ίδιο πεδίο αναμένεται η έναρξη των κατ’οίκον εμβολιασμών εντός του πρώτου δεκαημέρου του μήνα, ενώ ήδη τρέχει το πρόγραμμα για τον εμβολιασμό ατόμων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν πρόσβαση σε κάποια από τα εν λειτουργία εμβολιαστικά κέντρα. Ακόμη εντός του καλοκαιριού δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν εξτρά εμβολιαστικές γραμμές, σε πλατείες και πλαζ.

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά

Από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται για τους ενήλικες πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Για ανήλικους 12 έως 17 ετών οποιοδήποτε τεστ περιλαμβανομένου του self-test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα. Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self-test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών περιφερειακών ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

Ακόμη εξαιρούνται και όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, σε πορθμεία, που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης. Και αυτοί θα μετακινούνται με τη διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), αν πρόκειται για εργαζομένους, όπως ήδη ισχύει πριν τη μετακίνηση και για τους υπόλοιπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ