ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Δεν εξετάζεται η εισήγηση για μέτρα στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Σκέρτσος: Δεν εξετάζεται η εισήγηση για μέτρα στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις
INTIME NEWS/ ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Για τη νέα έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, βάζοντας τέλος στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για πιθανή εφαρμογή μέτρων στις χερσαίες μετακινήσεις, ανάλογα με μέτρα που ισχύουν για τις μετακινήσεις προς τα νησιά

«Η πανδημία μας έχει δείξει εδώ και ενάμισι χρόνο ότι πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση. Ωστόσο κάποιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην προηγούμενη φάση της πανδημίας, η οποία δεν είχε ένα βασικό εργαλείο, το εμβόλιο» ανέφερε ο κ. Σκέρτσος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

«Το εμβόλιο είναι καθολικό και διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες. Η πλειονότητα των πολιτών είναι εμβολιασμένοι με τουλάχιστον μία δόση και αυτό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τους περιορισμούς που επιβάλαμε ως πρότινος στην οικονομία και την κοινωνία, για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία» πρόσθεσε, ενώ για το ενδεχόμενο επιβολής οριζόντιων μέτρων ξεκαθάρισε:

«Δεν είναι πλέον απαραίτητοι οι οριζόντιοι περιορισμοί. Θα ήταν άδικοι, αντισυνταγματικοί και δημοσιονομικά μη ανεκτοί, ακριβώς επειδή ο πληθυσμός στην πλειονότητά του έχει ταχθεί υπέρ του εμβολίου».

«Τα κρούσματα προφανώς τα παρακολουθούμε, μας απασχολούν και λαμβάνουμε μέτρα όπου χρειάζεται. Κλεισίματα δεν θα υπάρχουν. Το μήνυμα είναι ένα, εμβολιαστείτε» είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να είμαστε δίκαιοι απέναντι στην πλειοψηφία που έχει εμβολιαστεί», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση του κατά πόσο τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα για τις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα, θα εφαρμοστούν και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κ. Σκέρτσος απάντησε:

«Είναι μια εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, αξιολογείται και είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στις χερσαίες μεταφορές. Αυτό θα σήμαινε τεράστια ταλαιπωρία σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, δεν είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι».

«Ο λόγος που εφαρμόζονται στα νησιά είναι γιατί είναι πιο απομονωμένα γεωγραφικά, είναι πιο δύσκολες οι μετακινήσεις, πιο δύσκολη η μεταφορά ανθρώπων που μπορεί να νοσήσουν και να χρειαστούν ιατρική και νοσηλευτική βοήθεια. Συνεπώς είναι τρόπος προστασίας των νησιωτικών προορισμών και καλύτερου ελέγχου της πανδημίας», εξήγησε ο κ. Σκέρτσος.

Τα μέτρα για τις μετακινήσεις με πλοία

Απαραίτητο είναι από τη Δευτέρα το τεστ για όσους έχουν κάνει μόνο τη μία δόση εμβολίου (εφόσον δεν είναι μονοδοσικό), καθώς και για τους πλήρως εμβολιασμένους εφόσον δεν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση.

Για τους ανήλικους από 12 έως 18 ετών γίνεται δεκτό οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test, ενώ τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα μετακινούνται ελεύθερα.

Βάσει αναλυτικής ενημέρωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία, καθώς και στα θαλάσσια ταξί από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

  • Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό έναντι της νόσου Covid-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, που να έχει εκδοθεί μέσω της ιστοσελίδας https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/pistopoietiko-emboliasmou. Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19) καθώς και τρίτων χωρών.
  • Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.
  • Έχουν νοσήσει και επιδεικνύουν σχετικό πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009), ενώ για τους ανήλικους από 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς και μεταξύ των νησιών, σύμφωνα με οδηγίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ποιοι εξαιρούνται

  • Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών περιφερειακών ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
  • Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας περιφερειακής ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
  • Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
  • Για τους ανήλικους από 12 έως 17 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009) γίνεται δεκτό οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα μετακινούνται ελεύθερα.

Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Διαδικασία επιβίβασης στα πλοία

Η διαδικασία επιβίβασης στα πλοία θα πραγματοποιείται ως ακολούθως:

  • Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr
  • Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19) καθώς και τρίτων χωρών.
  • Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις, θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
  • Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και στην ιστοσελίδα sea.travel.gov.gr

Για την αποφυγή καθυστερήσεων, το υπουργείο Ναυτιλίας επισημαίνει ότι παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ