ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν στενά την επίσκεψη Ερντογάν

Κύπρος: Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν στενά την επίσκεψη Ερντογάν
«Δεν είναι πατρίδα σου Ερντογάν»: Tο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών έχει αναρτήσει βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την πόλη-φάντασμα των Βαρωσίων AP Photo/Nedim Enginsoy

Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία με το βλέμμα στη «φιέστα» που σχεδιάζουν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κατοχικό καθεστώς αύριο, Τρίτη, κατά την επέτειο της τουρκικής εισβολής. Τα βλέμματα είναι στραμμένα τώρα στα Βαρώσια και τις εξαγγελίες σχετικά με την ερημωμένη πόλη που δεν αποκλείεται να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος, μετά τα σημερινά «χαρμόσυνα νέα», όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος, και αφορούσαν την κατασκευή από την Τουρκία «προεδρικού μεγάρου» και νέου κτιρίου για τη λεγόμενη «βουλή» στα κατεχόμενα εδάφη.

Ενόσω ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στα κατεχόμενα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πραγματοποιεί υψηλού συμβολισμού διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, ενώ την Τετάρτη καταφθάνει στη Μεγαλόνησο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Τον Νίκο Παναγιωτόπουλο συνοδεύει ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

O υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέπτεται την Κύπρο έπειτα από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου Χαράλαμπου Πετρίδη για την 47η επέτειο μνήμης των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Την Τρίτη ο κ Παναγιωτόπουλος θα παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, παρουσία του πρόεδρου της Κυπριακής της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ακολούθως, θα μεταβεί στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα όπου θα τελεσθεί το μνημόσυνο στην μνήμη πεσόντων.

Την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Λευκωσία ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, σε συνέχεια επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Υπό το φως της παράνομης επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα, ο Νίκος Δένδιας έχει διαμηνύσει εκ νέου ότι «δεν υπάρχει 'λύση δύο κρατών' στην Κύπρο», μήνυμα που έχει στείλει κατ' επανάληψη τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση διά της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και υψηλόβαθμων κοινοτικών αξιωματούχων.

«Υπάρχει πρόταση δημιουργίας δύο κρατών από τη μεριά των Τούρκων, η οποία δεν αποτελεί λύση στο Κυπριακό. Η λύση του Κυπριακού είναι η ενοποίηση της νήσου. Όλα τα άλλα δεν συνιστούν λύση. Είναι αντίθετα στο Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο κ. Δένδιας μέσα από τις σελίδες της αραβόφωνης εφημερίδας Asharq Al Aswat.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έχει επισημάνει από πλευράς του ότι οι προσπάθειές έχουν στόχο να αποτραπούν τετελεσμένα εκ μέρους της Τουρκίας με την παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα ή με τις όποιες εξαγγελίες του για την Αμμόχωστο.

Ο ίδιος έχει τονίσει ότι αναμένει τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αντιδράσουν αναλόγως των κινήσεων της Τουρκίας.

«Δεν είναι πατρίδα σου Ερντογάν»

Με αφορμή την επίσκεψη Ερνογάν στα κατεχόμενα, και εν όψει των όποιων νέων προκλήσεων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών έχει αναρτήσει βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο παρουσιάζεται πώς από κοσμοπολίτικο θέρετρο το Βαρώσι έχει μετατραπεί επί δεκαετίες σε πόλη-φάντασμα, κλειστή για τους νόμιμους κατοίκους του.

Ως προς τα πολυαναμενόμενα «χαρμόσυνα νέα» που είχε προαναγγείλει ο Ερντογάν ότι θα ανακοινώσει σήμερα από τα κατεχόμενα, αυτά ήταν η κατασκευή «προεδρικού μεγάρου» και κτιρίου «εθνοσυνέλευσης» στην κατεχόμενη Κύπρο, καθώς και ένος πάρκου - κήπο του έθνους, όπως το χαρακτήρισε, μιλώντας νωρίτερα στην «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «σύμβολα» μίας κρατικής οντότητας, υποστηρίζοντας ότι υπό αυτή την έννοια τα υφιστάμενα κτίρια είναι ακατάλληλα. Η ισχυρή «ΤΔΒΚ» πρέπει να έχει «ισχυρά σύμβολα εκπροσώπησης», ανέφερε. Μάλιστα, με έπαρση στο ύφος του και με αρκετή δόση ειρωνίας χαρακτήρισε το λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο» του ψευδοκράτους «παράπηγμα (φαβέλα) που ξέμεινε από τους Άγγλους».

Ο ίδιος επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού. «Δεν πρόκεται να χάσουμε άλλα πενήντα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι η λύση πλέον βρίσκεται στα δύο κράτη και την «κυρίαρχη ισότητα» των δύο πλευρών.

Διαβάστε αναλυτικά

Κύπρος: «Προεδρικό μέγαρο» και «βουλή» ήταν τα «χαρμόσυνα νέα» του Ερντογάν από τα Κατεχόμενα

Εκτός από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κατεχόμενη Κύπρο βρίσκονται ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων και κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σέντοπ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ