ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρώσια: Επικοινωνία Δένδια με την υφΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την πρόκληση Ερντογάν

Βαρώσια: Επικοινωνία Δένδια με την υφΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την πρόκληση Ερντογάν
Φωτογραφία αρχείου AP Photo / Hektor Pustina

Για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες με τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων ενημέρωσε τηλεφωνικώς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, σε συνέχεια ανάλογων κινήσεων της Λευκωσίας προς ενημέρωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουάσινγκτον.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε την κ. Νούλαντ για την εξαγγελία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα, ενώ συνομίλησαν και σχετικά με τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και για θέματα αναφορικά με Δυτικά Βαλκάνια, Λιβύη, Συρία, Ινδία και Κίνα.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την εξαγγελία Ερντογάν τονίζεται ότι «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή».

«Υπογραμμίζουμε με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστής πόλης των Βαρωσίων και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999)» σημειώνεται.

«Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε συντονισμένες κινήσεις που περιλαμβάνουν ενημέρωση ΕΕ και ΟΗΕ, αλλά και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου μετά τις προκλήσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα και τις ανακοινώσεις του για την Αμμόχωστο.

Το πρωί της Τρίτης, Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν την αποστρατιωτικοποίηση τμήματος της πόλης των Βαρωσίων που είναι περίκλειστη από το 1974.

Συγκεκριμένα, ο Τατάρ ανέφερε πως θα αποστρατικοποιηθεί και θα ανοίξει προς εκμετάλλευση ένα ποσοστό της τάξης του 3,5%. «Με την νέα απόφαση», σύμφωνα με τον Ερντογάν «στο Βαρώσι ξεκινά μια νέα περίοδος».

Διαβάστε αναλυτικά

ΥΠΕΞ: Η εξαγγελία Ερντογάν για Βαρώσια κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ

Κύπρος - Βαρώσια: Η EE ζητά από τον Ερντογάν σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

Βαρώσια: Η περιοχή που «ανοίγει» το ψευδοκράτος - Τι θα γίνει με τα ακίνητα Ελληνοκυπρίων

Βαρώσια: Άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ανακοίνωσαν Ερντογάν - Τατάρ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ