ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για περισσότερα ραντεβού εμβολιασμού

Μητσοτάκης: Κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για περισσότερα ραντεβού εμβολιασμού
Ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Άμεσες ανακοινώσεις επί πλαισίου κινήτρων για γιατρούς και φαρμακοποιούς, με ζητούμενο να κλείνουν οι ίδιοι περισσότερα ραντεβού για τον εμβολιασμό πολιτών που παραμένουν καχύποπτοι, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε πως ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει χρήση της ρύθμισης της υποχρεωτικότητας, που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή, και όλο το υγειονομικό προσωπικό θα σπεύσει να εμβολιαστεί.

Επισημαίνοντας πως η χώρα έρχεται ενώπιον μίας πανδημίας των ανεμβολίαστων, ενόσω το τέταρτο κύμα «καθοδηγείται» από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν, επαναλαμβάνοντας πως η συντριπτική πλειονότητων των νοσηλειών και των θανάτων αφορούν σε ανεμβολίαστους.

Τόνισε πως η χώρα ξεπέρασε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών σήμερα και επιδίωξη είναι να συνεχιστεί η εθνική εκστρατεία ανοσοποίησης με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε κίνητρα προς γιατρούς και φαρμακοποιούς ώστε να ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερο τον εμβολιασμό, δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση στην ηλικιακή ομάδα 40-60 ετών, γονείς παιδιών που επιστρέφουν από διακοπές και πιθανόν να φέρουν τον ιό στο σπίτι.

«Ακουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την επιτυχία που είχε το πρόγραμμα των εμβολιασμών με κινητές μονάδες, είναι μία δραστηριότητα την οποία θέλουμε να επεκτείνουμε, αλλά θέλουμε να βάλουμε στο παιχνίδι της πειθούς των συμπολιτών μας που εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι ακόμα περισσότερο και τους γιατρούς μας και τους φαρμακοποιούς μας και σε αυτή την κατεύθυνση πολύ σύντομα -και αύριο αν είμαστε έτοιμοι- θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε, να έχουμε ένα πλαίσιο κινήτρων για γιατρούς και φαρμακοποιούς έτσι ώστε να κλείνουν οι ίδιοι περισσότερα ραντεβού» σημείωσε ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βαγγέλη Χατζημαργαρίτη και τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αυτή τη στιγμή οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων».

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά κυρίως οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και δυστυχώς οι πολίτες που χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι και θα μπορούσαν να είχαν προστατευθεί από σοβαρή νόσηση εάν είχαν επιλέξει να εμβολιαστούν, προσέθεσε κατά την επίσκεψή του στο Γενικο Νοσοκομείο Χαλκίδας, το οποίο άνοιξε τις πύλες του πριν από έναν χρόνο, εν μέσω πανδημίας, στις 20 Ιουλίου του 2020.

«Η έμφαση μας εξακολουθεί να στρέφεται στους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά αυτοί οι οποίοι είναι σε ηλικίες 40, 50, 60 ετών, είναι οι γονείς των παιδιών που σήμερα είναι διακοπές στα νησιά και οι οποίοι πιθανόν να κολλήσουν και να φέρουν τον ιό πίσω στα σπίτια τους, στους γονείς τους, στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Αυτοι είναι η πιο επίφοβοι σήμερα» τόνισε.

«Αυτοί είναι οι πρώτοι που πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν, αυτοί πρέπει να είναι οι πιο προσεκτικοί διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και αυτό είναι το τελευταίο μήνυμά μου, ότι και εμβολιασμένοι προσέχουμε, φοράμε τις μάσκες μας, αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς εξακολουθούμε να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ως προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, επισήμανε:

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε χρήση της νομοθετικής ρύθμισης την οποία σήμερα ψηφίσαμε στη Βουλή και ότι όλο το υγειονομικό προσωπικό πια θα σπεύσει να εμβολιαστεί. Θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς τους αλλά και απέναντι στον όρκο του Ιπποκράτη που έχουν δώσει να βάζουν πάνω από όλα τη φροντίδα της υγείας των ασθενών τους».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στη νέα μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου, που αποτελείται από εγκαταστάσεις 31.000 τετραγωνικών μέτρων. Tο νέο νοσοκομείο αναβάθμισε ουσιαστικά τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στην Εύβοια και τη γειτονική Βοιωτία, καθώς διαθέτει νέα ιατρικά πρωτόκολλα και υποδομές που απουσίαζαν από το παλιό νοσοκομείο, όπως -μεταξύ άλλων- τμήματα Νευρολογίας, Αγγειοχειρουργικής και Γαστρεντερολογικής με ενδοσκοπήσεις, υπερσύγχρονο μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, ψηφιακό ορθοπαντογράφο, ξεχωριστό Ογκολογικό τμήμα και πλήρως ανεπτυγμένο τμήμα Φυσικοθεραπείας - Εργοθεραπείας.

Η τελευταία διετία χαρακτηρίστηκε επίσης από την ενίσχυση του παλιού και στη συνέχεια του νέου νοσοκομείου με έμψυχο δυναμικό. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έχουν γίνει συνολικά 221 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αυξηθούν κατά 36%, καλύπτοντας τις νέες υπηρεσίες που προσφέρει η μονάδα αλλά και τις ανάγκες που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, τη ΜΕΘ-ΜΑΦ, η οποία διαθέτει 12 κλίνες και έχει φροντίσει κρούσματα Covid-19, επισκέφτηκε τον χώρο όπου στεγάζονται τα χειρουργεία, και στη συνέχεια μετέβη στο υπερσύγχρονο ενδοσκοπικό τμήμα.

Τελευταία στάση του πρωθυπουργού ήταν το εμβολιαστικό κέντρο που διαθέτει το Γ.Ν. Χαλκίδας, το οποίο έχει χορηγήσει περισσότερες από 43.000 δόσεις σε διάστημα έξι μηνών.

Το νέο νοσοκομείο είναι μία από τις 12 δομές εμβολιασμού στην Εύβοια και τη Σκύρο στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ελευθερία», οι οποίες διαθέτουν συνολικά 31 εμβολιαστικές γραμμές.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας «τρέχουν» επίσης επιχειρήσεις για την εμβολιαστική κάλυψη δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων οικισμών. Σε συνεργασία με την αρμόδια 5η Υγειονομική Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και με την υποστήριξη του ιατρικού συλλόγου της περιοχής, έχουν γίνει περίπου 1.000 εμβολιασμοί.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, η δήμαρχος Χαλκίδας Έλενα Βάκα και οι βουλευτές Εύβοιας της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου, Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ