ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σημαίνουν οι επιλογές Μητσοτάκη: Ανασχηματισμός όχι σαρωτικός αλλά ανοικτών μετώπων

Τι σημαίνουν οι επιλογές Μητσοτάκη: Ανασχηματισμός όχι σαρωτικός αλλά ανοικτών μετώπων
INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε μπορεί να μην είναι σαρωτικός, αλλά έκρυβε εκπλήξεις και μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ανασχηματισμός των ανοικτών μετώπων και με διακομματικό χαρακτήρα, αναφέρουν συνομιλητές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι ξεκάθαρο πως δίνεται προτεραιότητα και ώθηση στην υγεία, στην πολιτική προστασία και στην ασφάλεια των πολιτών.

Η επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη, πρώην στελέχους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας είναι υπερκομματική και έχει στόχο να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και να πέσουν οι τόνοι με την αντιπολίτευση.

Παράλληλα στέλνει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διείσδυση και μπορεί να πραγματοποιεί μεταγραφές από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Αναφορικά με την αποπομπή από την κυβέρνηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αυτή σηματοδοτεί την ανάληψη ευθύνης και την απόδοση - προσωποποίηση των ευθυνών για τις οποίες είχε μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ουσιαστικά αποπέμπεται από την κυβέρνηση, καθώς για μια μεγάλη καταστροφή, βασικός υπεύθυνος θεωρείται ο πολιτικός προϊστάμενος.

Επίσης στον κ. Χρυσοχοΐδη χρεώνονται από τον πρωθυπουργό και αστοχίες στον τομέα της ασφάλειας.

Ουσιαστικά με τον ανασχηματισμό αυτό αλλάζει ριζικά το υπουργείο που διαχειρίστηκε την κρίση που είναι υπεύθυνο για τις πληγές που δημιουργήθηκαν στην κυβέρνηση από τις καταστροφικές πυρκαγιές και παράλληλα είναι απότοκος της συγγνώμης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση.

Η επανυπουργοποίηση Θεωρικάκου

Για τον Τάκη Θεοδωρικάκο, η επανυπουργοποίηση του στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας υποδηλώνει πως όποιος φεύγει από την κυβέρνησης μπορεί να ξαναγυρίσει.

Επίσης η τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας θωρήθηκε κατάλληλη από τον πρωθυπουργό, αφού είναι γνώστης των συγκεκριμένων ζητημάτων.

Σε ό,τι αφορά στα σχόλια ότι μετά τον ανασχηματισμό ισχυροποιείται η δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, λόγω της παρουσίας των κ.κ. Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη, αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι απαντούν πως κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν οι Ακης Σκέρτσος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Τάκης Θεοδωρικάκος που προέρχονται από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, κάτι που καταδεικνύει το διακομματικό χαρακτήρα της κυβέρνησης.

Τέλος, η αποχώρηση από την κυβέρνηση του Χάρη Θεοχάρη, είναι αποτέλεσμα «καραμπόλας». Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει την πολύ καλή δουλειά που έκανε ο πρώην υπουργός στον τομέα του τουρισμού και θα έχει επικοινωνία μαζί του τις επόμενες ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ