ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκπαίδευση σε καιρούς Covid 19: «Τείχος» στα εμβόλια - Διευρύνεται η υποχρεωτικότητα

Εκπαίδευση σε καιρούς Covid 19: «Τείχος» στα εμβόλια - Διευρύνεται η υποχρεωτικότητα
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Στην τελική ευθεία για να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και με διακηρυγμένη προτεραιότητα την πάση δυνάμει προστασία της δια ζώσης διδασκαλίας, η κυβέρνηση αναζητά τη φόρμουλα που θα δώσει ώθηση στους εμβολιασμούς των μαθητών.

Την ίδια στιγμή οι διατάξεις της τροπολογίας του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, δείχνει ότι μαζί με τα τσουχτερά πρόστιμα για τους εμβολιασμούς - μαϊμού και τις πλαστές βεβαιώσεις νόσησης, διευρύνεται και η περίμετρος της υποχρεωτικότητας.

Σχολεία ανοιχτά

Στο μέτωπο των σχολείων παρά τη ανοδική τροχιά που διαγράφει ο αριθμός των ραντεβού που προγραμματίζονται, διατηρείται το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμών.

Αυτή είναι μια πτυχή που υπόκειται στη διαρκή επεξεργασία του Μεγάρου Μαξίμου, υπό το πρίσμα του προβληματισμού, γι’αυτό και οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει συγκαλέσει τις προσεχείς ώρες σύσκεψη. Στη συνεδρίαση, με την συμμετοχή και καθηγητών παιδιατρικής, θα τεθούν επί τάπητος οι διαθέσιμες λύσεις που θα ενισχύσουν την εμβολιαστική διαδικασία στα σχολεία.

Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο ότι το ξεκάθαρο μήνυμα του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου για τη λειτουργία των σχολείων, διαδέχτηκε η παρότρυνση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Γιάννης Οικονόμου ζήτησε εκ νέου τη συμβολή εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

«Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών στο κάλεσμα για εμβολιασμό βαίνει αυξανόμενη. Αλλά χρειάζεται να ενταθεί» ανέφερε με νόημα ο κ. Οικονόμου. Στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και ο βαθμός ανησυχίας των ειδικών για την καταγραφή της ταχείας εξάπλωσης της νόσου στις νέες ηλικίες. Η γλώσσα των αριθμών του ΕΟΔΥ, επικυρώνει την ανησυχία που μοιράζονται κυβέρνηση και ειδικοί. Ενδεικτικά στις ηλικίες από 15 έως 17 χρονών, έχουν εμβολιαστεί ένας στους πέντε, ήτοι 74.000 παιδιά. Αριθμητικό δεδομένο που θα σημειώσει μικρή άνοδο στην περιοχή του 23,1%, όπως αναμένεται με βάση τον αριθμό των ραντεβού που έχουν κλειστεί. «Η πρόθεσή μας, η βούλησή μας, η προσπάθειά μας θα είναι η δια ζώσης εκπαίδευση να ξεκινήσει από την αρχή και να τελειώσει με το τέλος της σχολικής χρονιάς στα σχολεία και της ακαδημαϊκής χρονιάς στα Πανεπιστήμια», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημαντικά υποδέεστερη είναι η επίδοση στις ηλικίες από 12 έως 14 ετών, με λιγότερους από έναν στους δέκα να έχουν κάνει το εμβόλιο. Και σε αυτήν την κατηγορία υπάρχει βάσιμη ελπίδα για αύξηση των ποσοστών ακόμη και στο 11,5%. Καλύτερη είναι εικόνα για τους νέους ηλικίας 18-24 για τους οποίους δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονιών όπως συμβαίνει στις μικρότερες ηλικίες. Το ποσοστό των εμβολιασμένων έχει φτάσει το 45,4% ενώ σύμφωνα με τον αριθμό των κλεισμένων ραντεβού αναμένεται να ξεπεράσει το 47%.

Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

Εν τω μεταξύ με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι σφίγγει ο κλοιός της υποχρεωτικότητας. Στην παράγραφο 2 διευκρινίζεται ότι:

«Η υποχρέωση του πρώτου εδαψίου καταλαμβάνει και τους Φοιτητές προγραμμάτων σπουδών α’ και κύκλου των Σχολών Επιστημών Υγείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), καθώς και τους σπουδαστές των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (1ΕΚ.) και των Κολλεγίων, οι οποίοι συμμετέχουν κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ιδιωτικές υγείας».

Ακόμη, στην περίπτωση «φοιτητών, επικεψαλής ακαδημαϊκής μονάδας και διδάσκων κάθε μαθήματος, καθώς και περίπτωση των σπουδαστών των 1ΕΚ. και των Κολλεγίων, οι Διοικήσεις τους και οι εκπαιδευτές των αντίστοιχων μαθημάτων υποχρεούνται να επιτρέπουν συμμετοχή του ψοιτητή του σπουδαστή κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., των πανεπιστημιακών νοσοκομείων καιτων ιδιωτικών υγείας».

Επιπλέον με την τροπολογία, τροποποιείται η εξουσιοδότηση που δινόταν στην ηγεσία του υπουργείου για επέκταση τη υποχρεωτικότητας.

«Με κοινή απόψαση των Υπουργών Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Ψηψιακής Διακυβέρνησης και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, δύνανται να εξειδικεύονται και να επεκτείνονται οι κατηγορίες των προσώπων που υποχρεούνται εμβολιασμό, να καθορίζονται διαδικασία και χρόνος διενέργειας του εμβολιασμού, καθώς και τυχόν προτεραιοποίηση, παρακολούθηση και τρόπος ελέγχου συμμόρψωσης υποχρέωση, οι ειδικότεροι όροι προστασίας των προσωπικών δεδομένων και προβλέπεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για εψαρμογή του παρόντος. ίδια όμοια απόφαση δύνανται να εξειδικεύονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις, να καθορίζονται οι αρμόδιες αρχές για εψαρμογή του παρόντος και τα αρμόδια όργανα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, διαδικασία ελέγχων και βεβαίωσης των παραβάσεων, διαδικασία και τρόπος επιβολής κυρώσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ